Gyémántpor halókat láttak a Dél-Alföldön: te tudod mi az?





Káprázatos és ritka légköri jelenséget észleltek Bácsalmáson és Szeged környékén. A látványos halókat, a felszín közelében lebegő apró jégkristályokon létrejövő optikai jelenség okozza.



Megosztás
Szerző: Z. H.
Létrehozva: 2024.02.01.
jégkristály esély látványos

Vajon mi lehet ez? ufó? Vagy valami tükröződik? Sokan találgattak az elmúlt napokban, amikor a Dél-Alföldön érdekes fényjelenségekre lettek figyelmesek.

Forrás: idokep.hu/Gregvik

Az idokep.hu számolt be a nem mindennapi jelenségről. Mint írták, Szeged környékén ebben a hónapban már fotóztak gyémántpor halót, valamint az Alpokból is érkezett hozzájuk egy pazar felvétel a jelenségről. 

Aki figyelemmel szokta követni légköroptikai témákat érintő cikkeinket, az minden bizonnyal tudja, hogy látványos hold- és naphalókat leggyakrabban a magasszintű úgynevezett cirrus felhők megjelenése során láthatunk, hiszen ez a magasság teremti meg a legideálisabb körülményeket az őket alkotó apró, ám szabályos jégkristályok kialakulásához

– számolt be a csodás jelenségről Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép meteorológusa.

Ritkább esetekben azonban alacsonyabban, akár a felszínhez közel is megtörténhet mindez, ehhez alacsony hőmérsékletre, kondenzmagokra és nagy nedvességtartalomra van szükség. Szerdán, január 31-én reggel például Cegléden tapasztaltak hasonlót.

A jelenség meglehetősen ritka hazánkban, inkább a sarkvidékeken szokott előfordulni

– tette hozzá a meteorológus.

Vajon a következő napokban is számíthatunk hasonló jelenségre? Nos, ennek a koponyeg.hu előrejelzése alapján kicsi az esélye, ugyanis elkezdődött egy melegedés, így egy időre megszűnnek a fagyok és napközben is melegebb lesz.

Az előrejelzés szerint péntekre virradóra még akár mínusz 2 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, de napközben már 6 fok várható. Hétvégén pedig az éjszakai órákban is 3-4 fok várható, míg napközben a csúcshőmérséklet elérheti a 10-11 fokot is. A jövő héten tovább folytatódik a februári tavasz, 10-12 fokos napi maximumokkal.





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás