RETRO RÁDIÓ

Ettől még neked is tátva marad a szád! Lenyűgöző képeken a felújított Operaház - Fotók!

Ferenc József korába repít vissza a felújított Magyar Állami Operaház, amely a bécsi udvar ragyogását egyesíti a magyar művészet remekeivel. Az 1880-as éveket megidéző fényvilág, újraéledt, gazdagon díszített terek és XXI. századi gépészeti és elektromos berendezések jellemzik az 5 éven át tartó, teljes rekonstrukció után márciusban újranyitott műemlék épületet.Megosztás
Szerző: metropol
2022.05.17. 15:30
VI. kerület megszépült

A felújítás során gépészeti és elektromos hálózatot teljesen megújították, a világítótesteket korszerűsítették, és felújították a komplett tetőszerkezetet. Mindeközben restaurálták a nemzeti kincsnek számító festményeket, akadálymentesítették a zsöllyeszintet, és Európa legmodernebb színpadát építették ki. A Magyar Építők számára exkluzív bejárást biztosított a felújítást végeztető West Hungária Bau Kft. - az általuk készített csodálatos képekből szemezgetünk.

A korhű fényeket modern megoldások biztosítják

A fények a teljes épületben a gázlámpák korát idézik. Az épület 1884-es megnyitásakor gázvilágítás volt, ennek hangulatát kívánták a mai világítástechnikai megoldásokkal visszaidézni. Valamennyi lámpatest falikarját az eredetihez hű, újonnan készített karokra cserélték.

A felújított Operaház mennyezete a színpadról Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Eredeti formában pompázik a nézőtér nagycsillárja

A csillárokat a Kiscelli Múzeumban őrzött eredeti tervek alapján rekonstruálták, valamint újakat is elhelyeztek. Visszanyerte eredeti formáját a nézőtér, Ybl Miklós által megálmodott nagycsillárja is a korábbi rézlevelekkel. Összesen 480 külső és 300 belső lámpa gondoskodik a pazar látványról.

A korhű fényeket modern megoldások biztosítják Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Csodálatos festmények díszítik a Feszty bár falait

Szemet gyönyörködtető lett a Feszty-bár, azaz első emeleti nézőtéri büfé. A termet eredetileg Feszty Árpád kilenc monumentális műalkotása ékesítette, azonban 1899-ben beázott az épület és 5 festmény megsérült. Ezeket Képzőművészeti Egyetem tanára, Ujváry Ignác festette újra 1899 és 1904 között. A munkák során kiderült, hogy az Ujváry képek alatt rejtőznek az eredeti Feszty-műalkotások. Ezeket tisztították, konzerválták és retusálták a felújítás során, majd visszatakarták az Ujváry olajfestményekkel. Az aranyozott mennyezeten Vastagh György festményei tárulnak elénk Dionüszoszról, a bor és a mámor istenéről.

Csodálatos festmények díszítik a Feszty bár falait Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Megújult a Vörös szalon

A dohányzófolyosók tölgyfaburkolatait felújították, a falakat borító kék-arany kárpitot pedig teljesen kicserélték különleges hernyóselyemre; a csúcsminőségű kárpitban egy centiméteren belül 120 selyemszál van. Az egyedi darabokat az olasz Spienelli család 1600-as évek óta működő cége készítette el. Teljes burkolatfelújításon és kárpitcserén esett át a királyi páholyokhoz tartozó fogadóterem, a Vörös Szalon is.

Gázvilágítás és záporberendezés volt az eredeti Operaházban Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Akadálymentesítették a zsöllyeszintet

Az idők során befalazott, erkélyre nyíló kijáratokat újra megnyitották. A nézőtéri zsöllyét visszaállították az épület 1884-es megnyitásakor kialakított méretére. A nézőtér így 1200 főről 1000 főre csökkent, viszont a székek sokkal kényelmesebbek lettek. A páholyok férőhelyeit is hatról négy főre mérsékelték. A zsöllyeszintet akadálymentesítették, ahova kerekesszékkel a Dalszínház utca felől rámpákon és felvonóval lehet bejutni. Két akadálymentesített lépcsőházat is létrehoztak, középen lifttel, 3 földszinti páholynak pedig kibővítették az ajtaját, hogy kerekesszékkel is be lehessen férni.

Újból megnyílt 4. emeleti terasz

A közönség visszakapta a 4. emeleti teraszt, amelyet az előadások szüneteiben használhatnak. A 4. emeleti terasz szintjén, az Operaház felső párkányán található az európai zenetörténet 16 kiemelkedő mesterének szobra, amelyek most egyesével díszkivilágítást kaptak az udvar felől.

Gázvilágítás és záporberendezés volt az eredeti Operaházban

A Magyar Állami Operaház Budapest egyik legjelentősebb XIX. századi műemléke. Az épület neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján. Az építkezés 1875-ben kezdődött el, és 9 évig tartott. A gazdagon díszített belső terek kialakításában olyan neves magyar művészek működtek közre, mint Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan. A Magyar Királyi Operaház ünnepélyes megnyitására 1884. szeptember 27-én került sor I. Ferenc József magyar király jelenlétében. A nyitó díszelőadáson a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő Erkel Ferenc vezényletével.

Az épületgépészeti berendezések a kor színvonalán álltak. A padláson víztározó medencéket építettek ki, az úgynevezett záporberendezés megtáplálására tűz esetén. A fűtést gőzzel és kályhák segítségével oldották meg, a nézőtérnek pedig modern szellőzőberendezést építettek. A világítást eleinte gázcsillárokkal oldották meg, majd 1895-ben áttértek a villanyvilágításra. Az Operaház épületét a múltban háromszor újították fel: 1912-ben, 1950-ben és 1981–1984 között.

Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!

 

Ezeket olvastad már?
Senki sem akar már űrhajós, tűzoltó vagy rendőr lenni, mára az Influenszer vált álomszakmává

Senki sem akar már űrhajós, tűzoltó vagy rendőr lenni, mára az Influenszer vált álomszakmává

Vigyázat! Ismét kamuszakemberek próbálnak bejutni budapesti lakásokba

Vigyázat! Ismét kamuszakemberek próbálnak bejutni budapesti lakásokba

Könnyek között kísérték utolsó útjára a kárpátaljai katonát: „A fronton a boldogság az, hogy túléltél egy napot”

Könnyek között kísérték utolsó útjára a kárpátaljai katonát: „A fronton a boldogság az, hogy túléltél egy napot”

Orbán Viktor stratégiai kormányülésre készül – ezek a részletek

Orbán Viktor stratégiai kormányülésre készül – ezek a részletek

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás