Börtönbüntetésre ítélték a Momentum volt elnökét, lemond-e parlamenti mandátumáról?





Hétfő reggel újra bíróság elé állt a Momentum két jól ismert politikusa, Szarvas Koppány Bendegúz, valamint Fekete-Győr András, amiért 2018 decemberében a túlóratörvény elleni tüntetéseken rátámadtak a rendőrökre.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.02.12.
Módosítva: 2024.02.12.
Szarvas Koppány Bendegúz Fekete-Győr András felfüggesztett szabadságvesztés ítélet ügyészség

Szarvas Koppány Bendegúz a rendezvény alatt meggyújtott egy pirotechnikai eszközt, amelyet a Parlament épületének biztosítását végző rendőrökre dobott. Másnap az I. rendű vádlott – ezúttal a II. rendű terhelt, Fekete-Győr András társaságában – újra megjelent egy másik Kossuth téri demonstráción, amikor mindketten meggyújtottak pirotechnikai eszközöket, majd az I. rendű vádlott többet, míg a II. rendű vádlott egyet a rendőrök felé dobott.

Az elsőfokú ítéletben felmentette a két politikust a vádak alól az eljáró bírónő, ám az ügyészség fellebbezett a súlyosításért. 

Az ügyészség  kérte, hogy Szarvas Koppány Bendegúzt és Fekete-Győr Andrást is mondja ki bűnösnek a törvényszék csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, és ítélje őket felfüggesztett szabadságvesztésre. 

Lévárdi Ferenc bíró ismertette a Fővárosi Törvényszék másodfokú ítéletét, amivel megváltoztatták az elsőfokú bíróság határozatát, eszerint

HIVATALOS SZEMÉLY ELLENI ERŐSZAK BŰNTETTE MIATT BŰNÖS MIND A KÉT VÁDLOTT.

Fekete-Győr Andrást egy év börtönbüntetésre ítélték, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztette a tanács. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék az elsőfokú végzéssel szemben, így maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a döntés meghozatalához. Szarvas Koppány Bendegúz szintén gondolkodási időt kért, míg Fekete-Győr András védőjével együtt fellebbezett a döntés ellen, így az ítélőtáblán folytatódik az ügy.

A Fidesz kommunikációs igazgatója arra vár választ Fekete-Győr Andrástól (Momentum), hogy lemond-e parlamenti mandátumáról és visszavonul-e a közélettől, miután a bíróság bűnösnek találta hivatalos személy elleni erőszak vádjában.

Hollik István hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta: Fekete-Győr Andrást hivatalos személy elleni erőszak vádjában bűnösnek találta a bíróság.

Adódik a kérdés: vállalja-e a politikai felelősséget, azaz lemond-e parlamenti mandátumáról és visszavonul-e a közélettől? – jelentette ki a kormánypárti politikus.

„Most kiderülhet, hogy a baloldalon a bíróság által kimondott bűnöknek van-e következménye” – fogalmazott bejegyzésében Hollik István.





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás