„Tükörbe nézni is képtelen voltam” – A Vaják című világsikerben is szerepelt a törpenövésű Pál





A szerelem sokáig elkerülte, később gyakran csúfolták, ő viszont elhatározta, híres lesz és boldog.



Megosztás
Szerző: Perusza Eszter
Létrehozva: 2024.01.14.
Módosítva: 2024.01.14.
törpenövés Vaják betegség életcél

A rendkívül ritka betegséggel, achondroplasiával, ismertebb nevén törpenövéssel született, kisgyermek méretű 130 cm magas Fedinecz Pál élete nem volt mindig felhőtlen, de mára sikeres és boldog. A férfi úgy határozza meg magát, mint egy „tömörített fájl”, akiben minden megvan, csak nem csomagolták ki rendesen.

Pál életcélja, hogy maradandót hozzon létre a világban Fotó: Olvasói

Nekem az életben mindenért legalább kétszer annyit kellett küzdenem, mint másoknak, mégis azt vallom: nincs lehetetlen

– mondja Pál, akit iskolás korában rendkívül sokszor bántottak külseje miatt, sőt, olyan is előfordult, hogy észre sem vették. Ennek ellenére ő a boldog és teljes élet mellett tette le a voksát, aki napjainkban magánénekesként és statisztaként keresi kenyerét. Rájött: attól, hogy kis növésűként éli életét, belül igenis naggyá válhat.

Korábban tükörbe nézni is képtelen voltam, nem tudtam elfogadni magam. Húszéves lehettem, amikor valami átfordult bennem és eldöntöttem: a kifogások helyett megoldásokat keresek. Érdekes, de amikor emberekkel beszélgetek és lenéznek rám, már nem azt látom a szemükben, hogy sajnálnak.

Pálnak a legkorábbi emlékei között szerepel, amikor két évvel fiatalabb öccse lehagyta őt a növésben: ez időben eszmélt rá arra, hogy más, mint a többiek. A fiatal fiú mély önsajnálatba burkolózott és az őt ért csúfolódások miatt sokáig kilátástalannak látta az életét. Bár már hazánkban is elérhető az a műtéti beavatkozás, melynek hatására valamelyest meg lehet nyújtani a törpenövésű emberek kezeit és lábait, Pál mégsem szeretne élni ezzel a lehetőséggel.

Az élet számos területén kipróbáltam magam: több szakmám is lett, sőt, még Kínába is eljutottam, hiszen rendkívül vonzott a keleti kultúra, emellett pedig meg akartam mutatni magamnak, hogy egy ilyen nagy utazást is képes vagyok teljesen egyedül lebonyolítani. Hazatérve elvégeztem egy idegenvezetői tanfolyamot, később katolikus teológiát tanultam, jelenleg pedig egy iskolában dolgozom ügyintézőként, valamint magánénekesként és statisztaként tevékenykedem. Óriási megtiszteltetés volt, hogy legutóbb a Vaják című amerikai sorozatban szerepelhettem.

A férfi legfőbb célja, hogy támaszt nyújthasson másoknak és megmutathassa, a nehézségek ellenére is lehet boldog és teljes értékű életet élni. Siránkozás helyett pedig azt javasolja: fogadjuk el magunkat gyengeségeinkkel együtt, és találjuk meg a szépséget a mindennapokban.





 





Ezeket olvastad már?
Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Megtörte a csendet Jakab Ferenc kollégája, aggasztó dologról ír

Megtörte a csendet Jakab Ferenc kollégája, aggasztó dologról ír

Egy ország rendült meg a gyásztól: 95. életévében meghalt a legendás színész

Egy ország rendült meg a gyásztól: 95. életévében meghalt a legendás színész

Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás