Újabb fordulat Karácsony hídpénzbotrányában





Vesztegetés, hűtlen kezelés.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.30.
Módosítva: 2024.01.30.
Vig Mór végrehajtás felújítás lánchíd Tényi István

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz fordult közérdekű bejelentéssel Tényi István, mivel álláspontja szerint a Vig Mór-féle számlagyár ügyében folyamatban levő büntetőeljárás nyilvánosságra került részletei alapján további súlyos bűncselekmények is megvalósulhattak. Többek közt vesztegetés, sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet a Lánchíd felújítása kapcsán. „Kérem, szíveskedjenek ellenőrzést lefolytatni a Lánchíd felújítása, illetve a felújítás során történt közpénzfelhasználás vonatkozásában” – fogalmaz a kehinek írt levelében Tényi.

Fotó: CK

Az elmúlt napokban tovább dagadt az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére körüli büntetőügy, amely mára összefonódni látszik a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint feltehetően túlárazott Lánchíd-felújítással is.

Mint ismert, Vig Dávid édestestvérét, Vig Mórt november végén vették őrizetbe különösen jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával. A NAV nyomozói egy olyan számlagyárra bukkantak, amely több száz millió forint értékben bocsátott ki fiktív számlákat kifejezetten adóelkerülési célzattal. Összesen 16 helyszínen tartottak házkutatást, többek közt az A-Híd Zrt.-nél, amely a Lánchíd felújítását végezte.

A Lánchíd felújításának költségei már a Városháza-gate ügyben szóba kerültek. 2021 júniusában a Városháza-gate kulcsfigurája és beszélgetőtársa a lehetséges baloldali pénzforrásokról beszéltek. Az üzletember úgy fogalmazott: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.” A Magyar Nemzet által megszerzett hangfelvételeken a beszélgetőpartner meglepődve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?”, mire „Bajnai Gordon volt harcostársa” azt mondja, hogy a Lánchíd-felújításból úgy lehet pénzt kivenni, hogy „5 milliárddal megdrágult, és kisebb lett a tartalma”.

2018-as kormányhatározatban a kormányzat a Lánchíd felújításához 6 milliárd forint támogatást nyújtott, melyhez a Kormány és Budapest Főváros Önkormányzata között támogatási szerződés jött létre. A fentieken túlmenően a Fővárosi Önkormányzat a további forrásokat több mint 20 milliárd forint összegű beruházási hitelből biztosította, melyhez a Kormány előzetes hozzájárulására is szükség volt. A közpénzek felhasználásával, a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás, annak megóvása, valamint a közfeladatok hatékony, gazdaságos és eredményes ellátását vizsgáló ellenőrzés, ezen belül a Kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzése a 355/2011 kormányrendelet alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hatáskörébe tartozik, ezért fordultam hozzájuk a sajtóban megjelent hírek alapján a Vig Mór-féle büntetőügy és a Lánchíd-felújítás között feltételezhető összefüggések kapcsán

– mondta a PestiSrácok.hu-nak Tényi István. Hozzátette, hogy a hírek szerint a költségvetési csalással – fiktív számlák kibocsátásával – gyanúsított dr. Vig Mór cégéhez, a Sunstrike Hungary Kft. részére 1,4 milliárd forintot utalt át az A-Híd Zrt., amely összegek jelentős részét – 900 millió forintot – továbbutaltak magán-, illetve ügyvédi letéti számlákra 2020 novembere és 2022 júliusa között. Az összegeket végül készpénzben vette fel dr. Vig Mór a bankszámlákról.

A fenti bűncselekményen kívül véleményem szerint felmerülhet további visszaélések, bűncselekmények – vesztegetés, hűtlen kezelés, sikkasztás – gyanúja is a közpénzből finanszírozott beruházáshoz kapcsolódóan

– húzta alá Tényi István. A volt képviselő, jogász azt kérte a kehitől, hogy folytassanak ellenőrzést a Lánchíd felújítása, illetve a felújítás során történt közpénzfelhasználás vonatkozásában, különös tekintettel a dr. Vig Mórhoz köthető ügyletekre.









Ezeket olvastad már?
A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Ez minden autóst érint: péntek helyett szombaton változnak az üzemanyagárak

Ez minden autóst érint: péntek helyett szombaton változnak az üzemanyagárak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás