Teljesen ledöbbentek a tudósok: hihetetlen, mit találtak a víz mélyén





A kutatók ezt egy nagyon fontos dologgal is összekötötték, amely akár az életünkre is nagy hatással lehet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.01.02.
vulkán kutatócsapat felfedezés tenger

Döbbenetes felfedezést tettek a minap a tudósok. A szakemberek először egy régóta nem működő vulkánt kerestek a kanadai tengerekben, arra számítottak, hogy egy szunnyadó, jeges vizekben nyugvó halmot találnak majd. Azonban nem így lett…

Fotó: AFP

Azonban amikor a csapat - Dr. Cherisse Du Preez tengerbiológus vezetésével - megérkezett az ország csendes-óceáni partjainál lévő nem működő tűzhányóhoz, azt tapasztalták, hogy a vulkán meleg vizet spriccel.

A forró, ásványi anyagokban gazdag folyadék, amelyet a víz alatti vulkánból lövelt ki, amely lehetővé tette a tengeri élőlények túlélését a mélytengerben. A kutatókat ennél még jobban meglepte azt, hogy a szóban forgó csúcsot hatalmas tojások tarkították.

Ám ezekről később kiderült, hogy tojásokat egy tengeri állat tojta, amelyet csendes-óceáni fehér rája néven azonosítottak. A tudósok közölték, hogy kéthetes expedíciójuk alatt vették észre a lényt.

Ez egy igazán különleges hely. A csendes-óceáni fehér rájákkal korábban a Galapágos-szigeteken találkoztunk, és azt hiszem, egy-két tucatnyi tojásról volt szó. 

- fejtette ki Dr. Cherisse Du Preez.

A tudósok szerint akár négy évig is eltarthat, mire a csendes-óceáni fehér rája fiókák kikelnek és kifejlett felnőtt egyedekké válnak.

A tengerfenék sekély csúcsa szinte egy korallkert ezen vízi állatok számára, és biztonságos bölcsőhely a fiatal egyedek számára, hogy növekedjenek, mielőtt leereszkednének a mélybe

 – magyarázta a kutatócsapat vezetője, aki hozzátette, hogy tojásokkal borított tenger alatti hegy nem áll védelem alatt, így az ki van téve a különböző halászati tevékenységeknek.

A kutatócsoport megígérte, hogy folytatják a kutatást. A csapat a megfigyeléseit egy Youtube-ra feltöltött videóban ismertette – írja az Unilad.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás