Ma ünnepli a szülinapját Csonka Pici, nem is gondolnád, hogy hány éves





Jól tartja magát a művész, aki már gyerekkorától a színész pályára készült. Már 7 éve dolgozott színészként, amikor 1997-ben valóra vált régi gyerekkori álma, és saját lemeze jelent meg.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.16.
alkoholfogyasztás Csonka András Prágai tavasz választójog

Ma 59 éves Csonka András. Kisgyerekkorától a színi pályára készült. Apja, Csonka Endre, az egykori Vidám Színpad tagja volt évtizedekig. András a Nemzeti Színház stúdiósaként lépett először színpadra, majd 1985-ben felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolára, Szinetár Miklós osztályába, amit 1990-ben végzett el. 

Ma ünnepli születésnapját Csonka András – Fotó: Markovics Gábor

Ezután első szerződése a Vidám Színpadra szólította, ezt azonban néhány hónap után felbontotta, mivel bekerült a Magyar Televízió akkor induló szappanoperájába, a Família Kft.-be. A sorozattól óriási ismertséget és népszerűséget kapott, amit immár szabadúszó színészként kamatoztatott az ország több színházában. Bár prózai szakon végzett, mégis sokkal több musicalszerep fűződik a nevéhez. A musicalszínjátszás két fellegvárában, az Operettszínházban és a Madách Színházban is szívesen látott vendég. 

104 éve vezették be Amerikában az alkoholtilalmat

A 20. század elején a protestáns többségű észak-európai országokban és Észak-Amerikában a szesztilalom lendületének nagy részét a protestánsok alkoholellenes erkölcsi meggyőződése adta. Az USA-ban 104 éve, január 16-án rendelték el a szesztilalmat, amely 13 évig, 1933-ig tartott. Az alkoholtilalmat támogató mozgalmak megerősödése Nyugaton egybeesett a nők választójogának bevezetésével, mivel az újonnan választójogot kapott nők elkötelezetten támogatták az alkoholfogyasztást tiltani szándékozó politikát – írja a Wikipédia. A Magyarországi Tanácsköztársaságban 1919. március 21-étől augusztus 1-ig tartott a szesztilalom.

alkohol
Évekig tilos volt alkoholt fogyasztani sok északi országban – Fotó:  unsplash.com

Szent Péter esernyőjének szerzője is ezen a napon született

Mikszáth Kálmán író 1847. január 16-ai születésű. Ő volt a hagyományos anekdotisztikus ábrázolás, az élő beszédhez közelítő eleven stílus legnagyobb mestere. Regényeiben híven ábrázolta a nemesi középosztály pusztulását, a dzsentrik világát. Kiemelkedő művei: A Noszty fiú esete Tóth Marival; Különös házasság; Sipsirica; Akli Miklós; A fekete város; Beszterce ostroma; Szent Péter esernyője.

Ha érdekelnek az álmok, ez az előadás neked szól

Lesz ma egy előadás este 7-től a Márai Sándor Művelődési házban (Krisztina tér 1.), ahol az alvás és az álmok titkairól lesz szó, a következő témákat érintve: Miről beszélnek az álmaink? Valóban azt álmodjuk, amiről azt gondoljuk? Lehetséges, hogy az alvás nem is passzív állapot? Hizlal-e a kialvatlanság? Kisebb-e az alvásigényünk az erdőben? Miért kell napi 7 órát alvással töltenünk? Ilyen és hasonló érdekes kérdésekre kaphatunk választ Purebl György pszichiátertől, a Magatartástudományi Intézet igazgatójától. Az esemény további részletei itt találhatók.

Felhős időnk lesz ma – Fotó: Pixabay

Változóan felhős időnk lesz

Több mint valószínű, hogy sem eső sem pedig hó nem fog ezen a keddi napon esni, a hőmérséklet viszont a múlt héthez képest valamivel magasabb lesz a köpönyeg.hu előrejelzése szerint. Változóan felhős időre van kilátás, és marad a +4 fok körüli maximum és a –2 fok körüli minimum, a fővárosban legalábbis.

Még lehet csatlakozni az újbudai könyvklubhoz

Az Albertfalvi Közösségi Házban várja az érdeklődőket január 16-án az Újbudai Dekameron Könyvklub. A klub tagjai minden hónapban elolvasnak egy kijelölt könyvet, amelyet a következő összejövetelen megbeszélhetnek egymással. A részvétel pedig ingyenes, a további részletek pedig itt találhatók.

Mi történt még január 16-án?

  • 1916-ban az I. világháború idején Montenegró feltétel nélkül kapitulál, miután az osztrák–magyar haderő az ország egész területét elfoglalta.
  • 1945-ben a németek felrobbantják a budapesti Ferenc József hidat (ma: Szabadság híd).
  • 1945-ben Gerhard Schmidhuber német páncélos vezérezredes megakadályozza, hogy egy nyilas különítmény lemészárolja a budapesti gettó 60-70 000 főre tehető lakosságát.
  • 1969-ban Jan Palach, a prágai Károly Egyetem 20 éves diákja a prágai Vencel téren felgyújtja magát a Prágai tavasz Szovjetunió általi eltiprása elleni tiltakozásul.
  • 1969-ben a világűrben összekapcsolódik a Szojuz–4 és Szojuz–5 űrhajó.
  • 2007-ben megjelenik a World of Warcraft: The Burning Crusade, a World of Warcraft című játék első kiegészítő lemeze. Ezen a napon 2,7 millió példány fogyott, így a leggyorsabban fogyó számítógépes játék lett.




 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás