„Szerettem volna adni valamit az embereknek” – így deríti jókedvre a járókelőket a hajléktalan István





Trényi Istvánt és 1 forintba kerülő hetilapját sok budapesti ismeri és kedveli. A fedél nélkül maradt férfi gyakran feltűnik a hármas metró aluljáróiban kis kocsijával, amiből kedvesen, jó egészséget kívánva osztogatja saját szerkesztésű újságját.



Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
Létrehozva: 2024.01.23.
Módosítva: 2024.01.23.
hajléktalan újság hetilap versek vicc

Hat éve színesíti a budapesti aluljárók mindennapjait Trényi István és 1 forintba kerülő hetilapja. A mindig vidám, jól szituált hajléktalan úrtól mindenki örömmel vesz újságot, pláne, hogy azt ő maga szerkeszti, nyomtattatja ki és árulja az aluljárókban. A 69 éves István verseket és vicceket válogat össze, majd minden pénteken fénymásoltat belőle negyven darabot, hétfőnként pedig már friss tartalommal fogadja az olvasókat. A hangosan és olykor erőszakosan kolduló hajléktalanokkal szemben ő csendesen, mosolyogva áll kis kocsija mellett, és boldogan nyújtja át az érdeklődőknek az újságját, minden jót kívánva. 

A hetilapnak szimbolikusan 1 forint az ára, de mindenki annyit ad érte, amennyit szeretne – Fotó: KDR

Lakókocsijában szerkeszti újságját

A sietős hétköznapokban gyakran csak áthaladunk az aluljárókon, már-már tudomást sem véve az ott fekvő hajléktalanokról és kéregetőkről. Trényi István azonban sokaknak a szívébe belopta magát kedvességével és kreativitásával. A 69 éves öregúr szomorú története 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor kőművesként dolgozott, de elragadta őt az alkoholbetegség és a játékfüggőség. Olyan hamar lejtőre került, hogy nem sokkal később elvált tőle a felesége, ő pedig Budapesten találta magát. 

Alkoholista voltam és játékfüggő. Amikor már dolgozni sem tudtam és az albérletet sem tudtam fenntartani, akkor kaptam észbe. Éreztem, valamit tenni kell, hogy pénzhez jussak. Először a Fedél Nélkül lapot kezdtem el árulni, majd rájöttem, hogy ilyet én is tudnék készíteni, és árulhatnám a saját újságomat

– mesélte István, aki már pár éve teljesen felhagyott a szenvedélyeivel, amiről tiszta tekintete és rendezett ruházata is árulkodik. István jelenleg egy ismerősétől kapott lakókocsiban lakik, amivel egy építési vállalkozó telkén parkol. A vállalkozó ajánlotta fel, hogy István élhet a 3. kerületben található telken, ráadásul ingyen kap vizet és áramot is. 

„Nincs fertőzésveszély, csak ha nagy szél van, akkor sok a por. De amúgy teljesen megfelel nekem, biztonságban vagyok. Ott szerkesztem az újságot is egy laptopról. Nagyon sokat olvasok, gyűjtöm a verseket, a nekem tetsző vicceket, de van, amikor csak véletlenül találok egy jó szöveget. Péntekre állítom össze az új újságot, és elviszem fénymásoltatni, hogy hétfőn már árulhassam” – részletezte István, akit már a fénymásolóban is jól ismernek, kedvezményt adnak neki. A 4 oldalas hetilap előállítási ára 86 forint, de ő cserébe csupán 1 forintot kér. 

István minden hétköznap 1-1 órán át árusítja saját szerkesztésű újságját, amíg el nem fogy – Fotó: KDR

„Éreztem, hogy valamit adnom kell cserébe, ha kérek az emberektől”

István az utcára kerülve hamar észrevette, hogy teljesen más az emberek hozzáállása az adakozáshoz, ha cserébe kapnak is valamit. Ezért döntött az újság szerkesztése mellett. A hajléktalan férfi szinte csak pozitív visszajelzést kap az emberektől, szeretik az újságot. A járókelők persze nem 1 forintot adnak a hetilapért – nincs is már egyforintos –, hanem tetszés szerinti adományt. A kapott összeggel István ki tudja pótolni azt a 28 ezer forintos járulékot, amire a nyugdíjaskort betöltve minden hajléktalan jogosult.

Mindenre elég az a pénz, amit a lapért kapok az emberektől: ételre, tisztálkodószerekre, mindent ki tudok így fizetni. Egészen másképp állnak az emberek azokhoz, akiktől kapnak is valamit a pénzükért cserébe, mint a kéregetőkhöz. Sokkal szívesebben adakoznak így

– mesélte István, akitől beszélgetésünk közben is vásároltak lapot. Sokan 500-1000 forintot sem sajnálnak a négyoldalas lapért cserébe. 

Igyekszem valamilyen érzelmi vonalra felhúzni a verseket, és az alapján összeállítani a lapot. De van, hogy tanító jellegű dolgokat keresek a versek és viccek mellé. Árusítás után haza kell mennem pihenni, de már közben is keresem az új verseket a következő lapba. Így megy ez már hat éve” – részletezi mosolyogva.

Istvánnak minden engedélye megvan az újság árusításához, bár ezt a hivatal vagy a hatóság emberei nem mindig veszik figyelembe, előfordult már, hogy összetűzésbe került velük. Ehhez most szívesen fogadna jogi segítséget, keres valakit, aki segít neki abban, hogy igazolást szerezzen a törvényről, ami őt védi. 

Trényi István egészsége már nem úgy szolgál, mint régen. Egy-másfél óránál többet nem tud állni, mert többet nem bír a csípője miatt, ezért is visz magával kisszéket, párnát. De amikor csak teheti, télen is mindennap kimegy erre a kis időre délelőtt vagy délután, amikor többen kelnek át az aluljárón. Facebook-oldalán is minden fontos információ megtalálható. 

Szívesen olvassák az emberek a metrón, villamoson, buszon utazva István újságját, ami tele van versekkel és viccekkel – Fotó: KDR

E-mailben is kérhető a kiadvány, online is támogatható István

Trényi István jól tudja, hogy sokszor az embereknek nincs idejük a lapot megvenni, így e-mailben és postai úton is szívesen elküldi azt az olvasóknak. Továbbá minden lap hátoldalán megtalálható István számlaszáma is, így aki támogatni akarja munkáját, az megteheti utalással. Elérhetősége is rajta van az újságon, így telefonon és e-mailben is elérik őt azok, akik szeretnék.

 





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás