Ennél csodásabb látványban mostanában nem lesz részed, ha az égre pillantasz





A tündöklő állatövi fény napkeltekor és napnyugtakor figyelhető meg.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.01.28.
állatövi fény együttállás ég

A januári égbolt igazán kegyes lesz a különös égi jelenségek kedvelőinek. Megfigyelhető lesz a fantasztikus állatövi fény is, mely halvány, fehéres színű, kúp alakú fénytünemény.  Napnyugta után a nyugati, napkelte előtt pedig a keleti égbolton lesz látható ezekben a napokban.

Rare,Phenomenon,-,Zodiacal,Light
Végre látható lesz az állatövi fény – Képünk illusztráció (Fotó: Mindaugas Gaspa)

A trópusokon sokkal jobban látható és tündöklőbb az állatövi fény, de most kis szerencsével Magyarországon is szemügyre lehet venni. Még a csillagképek között kevésbé  jártas szemlélő is könnyen észreveheti, ezért is nevezik olykor a trópusi éjek állandó díszének.
Ha az idő is kegyes lesz hozzánk akkor január utolsó napjaiban megfigyelhető lesz az állatövi fény. Jellegzetessége, a balra dőlő kupolája a délnyugati égen. Aki látni szeretné, az napnyugta után néhány órával keresse. Csak a településektől távol és fényszennyezettségtől mentes égbolton lesz jól látható egészen áprilisig. Az időjárás miatt manapság nagyon ritkák az igazán derült esték. Ezért ha jók a látási viszonyok, akkor azt érdemes kihasználni a szemlélődésre.
Ismertetőjegyei, hogy a fényessége a Nap iránya felé erősödik, távolabb már csak keskeny, igen halvány fényhíd formájában sejteti magát.

Különös égi jelenség a Hold–Jupiter találkozása volt 18-án. Egymástól mindössze 2 fokra láthattuk a fényárban úszó Holdat és a Jupitert. A Hold–Fiastyúk együttállása pedig 20-án kora este örvendeztette meg a kíváncsi szemeket. Csak egy picit több mint egy fok választotta el a hízó, 76 százalékos megvilágítású Holdat a Fiastyúktól, amit 25-én a holdtölte követett.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás