10 szuper tipp, hogy jól induljon számodra az új év!





Több országban még nálunk is furcsábbak a szokások. Spanyolországban például 12 másodperc alatt 12 szőlőszemet esznek meg.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.01.
Módosítva: 2024.01.01.
újév szerencse szokás tűzijáték

Az új évhez közeledve valószínűleg neked is eszedbe jutott már, hogy úgy indítsd majd a január elsejét, hogy az egész 2024-es évedre jó hatással legyen. Most adunk hozzá pár tippet, hogy minél inkább biztosra mehess, 2024 lesz a te éved!

A gazdagságért iszunk pezsgőt szilveszterkor. (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

Arról valószínűleg már hallottál, hogy a pezsgő régen a gazdagok itala volt. Bár már jó ideje ott van a boltok polcain megfizethető áron is, a szokás és a jelkép egyaránt megmaradt. Éppen ezért, aki gazdagságra vágyik, szilveszterkor valószínűleg pezsgővel búcsúztatja majd 2023-at és köszönti 2024-et.

Szintén szilveszteri babona, hogy sült malacot kell enni, az állat ugyanis kitúrja az ember szerencséjét. Ez a hiedelem nemcsak a malacra igaz, hanem minden olyan ételre, ami gazdaságot és bőséget sugall. Ott van például a bab vagy a lencse is.

Ha már étkezés, Észtországban az év első napján 7, 9 vagy 12 alkalommal esznek, hogy ennyi ember erejével és egészségével bírjanak. Franciaországban palacsintát esznek, Hollandiában fánkot. Bolíviában pénzt sütnek a sütikbe. Spanyolországban 12 másodperc alatt 12 szőlőszemet esznek meg (mely a 12 hónapot jelképezi). Mindez a testi, lelki, anyagi gazdagságot vonzza be, akárcsak a lencse evése Magyarországon.

Apropó, Spanyolország, ott még az is számít, hogy milyen színű alsóneműt viselsz, amikor átlépsz az új évbe. A kék az egészséget, a zöld a szerencsét, a rózsaszín és a vörös a szerelmet, a fehér a lelki békét és a sárga az anyagi jólétet hivatott bevonzani. Ráadásul ezt a különös szokást a nők és a férfiak egyaránt gyakorolják.

Sok országban bevett szokás, hogy elbúcsúznak a múlt árnyaitól és a jövőbe tekintenek. Olaszországban és Dél-Amerikában is elterjedt szokás, hogy minden nem kívánatos holmit kihajigálnak az ablakon. Jól nyisd ki a szemed, ha arra jársz, nehogy valami a fejedre essen.

Ecuadorban úgy szabadulnak meg a rossz dolgokra emlékeztető tárgyaiktól és azok emlékeitől, hogy elégetik őket és velük együtt a múlt fájdalmait. Puerto Ricóban egy vödör vizet öntenek ki az ablakon, ezzel elmosva az előző esztendőt és tisztára mosva az újat.

Japánban úgy tartják, hogy 6 fő bűn van: mohóság, butaság, harag, könnyelműség, határozatlanság és irigység. Azt is tartják ugyanakkor, hogy egy-egy bűnnek 18 árnyalata van. A 108 kongatást ezek ellen vetik be az ó- és újév határán, éjfélkor.

Kolumbiában újévkor az a szokás, hogy az emberek egy teli bőrönddel mennek mindenhova. Ezzel azt akarják bevonzani, hogy egész évben nagyon sok helyre utazzanak majd el.

Bőrönd csomag poggyász repülőtér sablon
Sétáltass bőröndöt újévkor, hogy 2024-ben is sok jó helyre utazz el! (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

Ami pedig az éjfél látványosságát, a tűzijátékot illeti, a zaj- és fényhatások már régóta a rontó és ártó szándékú erők elijesztésére szolgált. Magyar tájegységeken az éjféli harangozás és a tűzijátékok is ennek felelnek meg.

A fent leírtak alapján a mi top 10-es listánk leegyszerűsítve a következő:

  • pezsgő a gazdagságért,
  • malacsült a szerencséért,
  • szerencsepénz a sütibe a szerencsédért,
  • lencse a gazdagságért,
  • annyiszor enni, ahány ember erejét szeretnéd,
  • 12 szem szőlő a 12 hónapért,
  • megfelelő színű alsónemű a jövő évért,
  • kidobni, felgyújtani, lelocsolni a múlt árnyait,
  • fénnyel és zajjal a rossz szellemek ellen,
  • bőröndsétáltatás az utazásokért.




 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás