Illegális bádogváros Budapest közepén! Több száz hajléktalan él a Városliget melletti bozótosban – Videó

Átvették az uralmat Rákosrendezőn a hajléktalanok, akik bádogvárost alakítottak ki maguknak a Városligettől mindössze pár száz méterre.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.11.
Módosítva: 2023.12.11.
Rákosrendező szemét hajléktalanok

Az egykori pályaudvar melletti több kilométeres sávban egymást érik a veszélyes hulladékokból, falemezekből összetákolt kalyibák, több százan, de akár ezren is is élnek itt hosszú ideje, mondhatni Budapest közepén.

 Bádogváros épült fel mindössze pár száz méterre a Városligettől Fotó: Metropol

Szeméttel tüzelnek

Fojtogató füst terjeng az elhagyatott terület felett: a kunyhók lakói az erdőből összehordott fákkal, de legtöbbször szeméttel tüzelnek.

Építettek maguknak egy bádogvárost a bozótosban Fotó: Metropol

A füstöt vékony csöveken vezetik ki a kalyibákból, az a csoda, hogy Rákosrendezőn eddig még nem ütött ki nagyobb tűz. A kalyibák közvetlen környezetében halomra áll a szemét, gyakran a kunyhók ajtajától indul a szemétáradat. Egyértelmű, hogy a bádogváros lakói is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy egykor szebb napokat látott pályaudvar illegális szemétteleppé változott, mint azt nemrég megírtuk.

A kunyhók ajtajától indul a szemétáradat, a kéményből füst gomolyog... Fotó: Metropol

Harci kutyákkal védik a területet

Annyira a magukénak érzik a területet, hogy az idegeneket harci kutyákkal igyekeznek távol tartani. A Metropol munkatársait az egyik ott élő férfi például arra figyelmeztette, hogy ha a pár méterrel arrébb lévő kutyája esetleg elszakítja a pórázát, akkor minden bizonnyal átharapná a torkunkat. A pitbull kinézetű kutyák őrjöngő ugatását már messziről hallani, így nem akad épeszű ember, aki erre a területre betenné a lábát.

Neki csak egy nagyobb sátrat sikerült építenie, de ebben is van fűtés Fotó: Metropol

Több százan is élhetnek a területen

Az elhagyatott pályaudvaron több száz illegalitásba vonult ember is élhet. Egyikőjük például a Metropolnak azt mondta, hogy Ózdról költözött fel a Városliget mellé, az ő elmondása szerint büntetett előéletű, ezért döntött emellett az életforma mellett.

Ezt a Városligettől pár száz méterre fekvő nyomortelepet Indiában és Mexikóban is megirigyelhetnék. A rákosrendezői bádogváros vegyes képet mutat: van, aki üvegajtós lakókocsiban él, és van olyan, akinek csak egy összetákolt sátor jutott. Sokan lakattal zárják a kalyibájukat, de olyan tákolmányt is találtak a Metropol munkatársai, melynek bejáratát egy közönséges nejlon takarta.

Rákosrendezőn a dzsungel törvényei uralkodnak: az itt élők elmondása szerint gyakoriak a lopások, a zsarolás és egymás megfélemlítése. Volt, aki arról számolt be, hogy egy rosszakarója baltával verte szét a kalyibáját, ezért Rákosrendező másik végébe kellett költöznie.

Ez már „luxuskalyibának” számít: még napelem is van a tetején Fotó: Metropol

Hihetetlen, hogy a Városligettől mindössze néhány száz méterre lévő bádogváros eddig senkinek sem szúrt szemet. Az itt uralkodó állapotok egészen biztosan nem méltóak a nemzet fővárosához.

Kalyibák, hajléktalanok, szemétáradat Budapest szívében... Fotó: Metropol

Íme videónk:

 

Karácsony Gergely megint mást mond, mint korábban

A múlt héten épp a Metropol derítette ki, hogy Karácsony Gergely nemrég arcpirító ellentmondásba került Rákosrendező kapcsán. Bár az elmúlt napokban többször is kifejtette, hogy szerinte „elképesztően rossz ötlet”, hogy magasházak épüljenek a területen, néhány éve még toronyházakat álmodott az elhagyatott rozsdaövezetbe, és ezt a tervét az akkori zuglói településképi arculati kézikönyvben is rögzítette. A ma már a kormány fejlesztése ellen tiltakozó főpolgármester akkor az oslói „Vonalkód” elnevezésű új üzleti negyed magasházait és felhőkarcolóit álmodta meg a rákosrendezői területre.

 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás