Budapestet a világ legszebb fővárosai közé sorolták – az olaszok szerint ide el kell jönni!





Kiemelik azokat a helyszíneket, amelyek a Nemzeti Hauszmann Program és a Liget Budapest Projekt részeként épülnek-szépülnek, valamint a bazilikánál megrendezett karácsonyi vásárt.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2023.12.15.
Módosítva: 2023.12.15.
európai főváros különlegesség világváros Budapest vásár

Budapest dobogós helyet foglal el egy nemzetközi ranglistán. A RomaToday olasz lap összegyűjtött hat európai fővárost, amit érdemes meglátogatni karácsonykor, de nem csak a karácsonyi vásár miatt.

bazilika
Budapest az egyik legszebb város karácsonykor Fotó: Markovics Gábor

1. Edinburgh

A lap elsőként említi Skócia fővárosát, ami varázslatos az ünnepek alatt. Emellett azt javasolják, a látogató nézze meg az edinburgh-i kastélyt, a Nemzeti Múzeumot és a feldíszített óvárost. Kiemelik az év végi vásárokat, színházi előadásokat és persze a skót whiskeyt! 

 edinburgh
Skócia fővárosát tették az első helyre. Fotó: f11photo /  Shutterstock

2. Budapest

Budapest mellett azzal érvel a lap, hogy a legkedveltebb európai város; a legszebb karácsonyi vásárnak ad otthont, ami már november végén megnyitotta kapuit. Az Advent Bazilika idén negyedszer lett Európa legjobb karácsonyi vására. Felhívják a figyelmet arra, hogy a bazilikánál és a Vörösmarty térnél is nemzeti specialitásokat kóstolhat a látogató, mint például a gulyás vagy a pálinka. De egyéb látnivalókat is felsorolnak: érdemes pillantást vetni a városra a Halászbástyáról, ellátogatni a budai Várba és sétálni az egyedülálló történelmi belvárosban. Kicsit hidegebb idő esetére például a Nemzeti Múzeumot vagy a Nemzeti Galériát ajánlják, illetve a Liget Budapest Projekt díjnyertes épületeit, múzeumait:  a Néprajzi Múzeumot, a Magyar Zene Házát. Persze hozzáteszik: ez a vizek városa, élmény megmártózni a nagy múltú Gellért vagy Széchényi gyógyfürdő meleg vizében is. 

A Várkert Bazár nemcsak látványosság, hanem kulturális programok helyszíne is, a Várnegyed pedig a Nemzeti Hauszmann Program keretében épül újjá.  Fotó: Róka László

3. Prága

Csehország fővárosát azzal ajánlják, hogy minden évszakban gyönyörű. Télen lélegzetelállító fényárban úszik, amit az utcai zeneszó tesz hangulatosabbá. Érdemes meglátogatni a vásárokat, a prágai várat és a Vencel teret.

prága
Prága nemcsak nyáron, télen is hangulatos. Fotó: Oleksiy Mark /  Shutterstock

4. London 

Az Egyesült Királyság fővárosa soha nem alszik, a város központját az ünnepi időszakban elárasztják a kivilágított karácsonyi standok. A Temze partján hangulatos sétát tehetünk. 

london
London se szebb Budapestnél. Fotó: r.classen /  Shutterstock

5. Rovaniemi

Finnország városában garantáltan nem fogsz csalódni, ígéri az úti ajánlás. Lappföld szívében a havas táj garantált, és találkozhatunk az igazi Mikulással is.

6. Bécs

Ausztria fővárosába sok magyar is utazik ilyenkor, hiszen több helyszínen van karácsonyi vásár. A bécsi karácsonyi vásárok tradíciója a XIII. századig nyúlik vissza. De ha nincs időd vagy pénzed odáig elutazni, azt se bánd: Budapest felveszi vele a versenyt.

Budapest büszkeségei

Budapestet szép számmal díszítik történelmi épületek, az utóbbi időben pedig új építészeti remekeket is átadtak. A Magyar Zene Házát 2022-ben avatták fel. A különleges épületet rengeteg rangos nemzetközi elismeréssel díjazták. A Néprajzi Múzeum is 2022-ben nyitotta meg a kapuit. Az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítés, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívumot (többek között venezuelai, kongói, kameruni, mongol, kínai és melanéz) jelenít meg. A több mint 7000 négyzetméteres tetőkert legmagasabb pontjáról gyönyörű a panoráma.

 

Az új Néprajzi Múzeum a liget kapuja, tetejéről lélegzetelállító a panoráma. Fotó: Liget Budapest Projekt




 





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás