Végleg megszűnik ez a telefonos alkalmazás – téged érint?





November 13-án a Yettel is megszünteti a 3G szolgáltatását. Ezzel lezárul egy majdnem húsz éves korszak. Kiket érint a változás és milyen készülékeket?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.13.
mobilinternet lekapcsolás telefon

Mi az oka a 3G végleges megszűnésének és mely telefonokat érint?

A 3G mobilinternet szolgáltatást még a Yettel elődje, a Pannon GSM indította el 2005 októberében. Ez akkor rendkívül haladó technológiának számított, mára viszont a 3G sebessége körülbelül arra elég, hogy az internetet böngésszük vele. A videóhívásokhoz, nagy felbontású videónézéshez, online játékhoz kevésbé alkalmas. Ez az egyik oka, hogy a többi nagy mobilszolgáltató után a Yettel is végleg beszünteti a 3G-s internet szolgáltatását. Ez azt jeleneti, hogy mostantól csak a 4G-s mobilinternet az, ami az egész országban elérhető. A 3G lekapcsolása viszont nem azt jelenti, hogy feltétlenül minden régi mobilt le kell cserélni: minden 4G LTE antennával rendelkező telefonon működni fog a mobilinternet a továbbiakban is, az ennél régebbi készülékeken viszont nem. Aki csak telefonálni szokott vagy csak wifin netezik, annak pedig szinte mindegy, milyen telefonja van.

iPhone, telefon, mobiltelefon, okostelefon, Pixabay
Az iPhone5-nél újabb mobilokat nem kell lecserélni Fotó: Pixabay

179 éve nyilvánították a magyart az állam nyelvévé

1844. november 13-án egy törvény által államnyelvi szintre emelték a magyar nyelvet. E törvény többek között kimondta, hogy az országgyűléshez bocsátandó minden kegyelmes királyi Leiratok, Előadások, Válaszok, és Intézvények ezentúl egyedül magyar nyelven adassanak ki, illetve hogy törvényeket onnantól kezdve mind alkotni, mind királyi kegyelmes jóváhagyással megerősíttetni egyedül magyar nyelven fognak. A magyar Országgyűlés ennek emlékére végül 2011. szeptember 26-án fogadta el azt az országgyűlési határozatot, amelynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította.

A kedvesség világnapja is ma van

A hivatalos nevén National Kindness Day megünnepelését a japán Apró Kedvesség Mozgalom kezdeményezte még 1997-ben, majd a mozgalom világméretűvé nőtte ki magát. A kedvesség világnapját 1998 óta világszerte ünneplik és a célja, hogy előhívják az emberekből a kedves viselkedést, amelytől mindenkinek élvezhetőbb lesz az élete – írja a Wikipédia.

Napos, de hűvös idő várható

A nap eleje tartósabban párás, rétegfelhős lesz, majd ezt napos területek váltják fel a köpönyeg.hu előrejelzése szerint. Eső viszont nem lesz és a szél is gyenge marad, a fővárosban például 12 km/óránál nem lesz erősebb. Reggel az ország nagy részén 1, délután pedig 11 fok körül alakulhat a hőmérséklet, a fővárosban ezek az értékek 5 és 11 fok körül alakulnak majd.

November 13-a a magyar szentek és boldogok napja is Fotó: David Dibert/Pexels

November 13-a a magyar szentek és boldogok napja

A magyar katolikus egyház november 13-án tartja a magyar szentek és boldogok napját. Mindazokét, akiknek ereklyéit a magyar templomokban tisztelik, magyar földön születtek vagy Magyarországhoz kötődnek. Eredetileg november 6-án volt az egyházmegye ereklyéinek ünnepe, majd 1984-ben a Magyar Katolikus Püspöki Kar határozott a november 13-i ünnep bevezetéséről. Ez tulajdonképpen egy külön magyar mindenszentek-ünnep.

Három helyen lehet vért adni a fővárosban

Szerte az országban szerveznek véradásokat, a fővárosban összesen három helyen: 07.00–19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben, 12.00–17.30 között a Sugár Üzletközpont II.emeletén, 12.00–18.00 óra között pedig az Újpesti Ifjúsági Házban (1042 Budapest, István út 17–19.).

148 éve született az ország egyik legjelentősebb kultúrpolitikusa

Klebelsberg Kunó 1875. november 13-án született. Ő volt a két világháború közötti időszak legjelentősebb kultúr- és tudománypolitikusa. Arad vármegyéből származott, jogot tanult Budapesten, Berlinben és Münchenben, majd a párizsi Sorbonne-on államtudományokat, történelmet és közgazdaságtant hallgatott. 1921 és 1922 között belügyminiszter volt; neve akkor vált híressé, amikor 1922 és 1931 között vallás- és közoktatásügyi miniszterként tevékenykedett. Népiskolai programja keretében 5000, főként tanyai iskolát létesített, megreformálta a középiskolai oktatást, bevezetve a reálgimnáziumot. Nagyszabású egyetemi építkezésekkel Szegeden, Debrecenben és Pécsett teremtette meg a felsőoktatás korszerű műhelyeit. Emellett létrehozta a Collegium Hungaricumokat és az egyéb külföldi ösztöndíjak rendszerét. A politikus 1932. október 11-én, Budapesten hunyt el.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás