Rejtett áramfalók bújnak meg a te otthonodban is. Segítünk felismerni őket!





Ezeket a hasznos tippeket érdemes tudnod!



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2023.11.18.
eszköz készülék áramfogyasztás spórolási trükk

Számos olyan háztartási berendezés található az otthonunkban, melynek karbantartásáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Többek között a villanybojlerről, melynek túlzott elvízkövesedése komoly problémát és jelentős plusz költséget jelenthet a villanyszámla végösszegén - írja a Fanny Magazin. 

Képünk illusztráció / Fotó: Pexels

Megnöveli a fogyasztást: Ugyan kívülről nem látszik, a vízköves bojler az egyik legnagyobb rejtett áramfaló, amit érdemes időről időre kitakaríttatni. Ez nem csak higiéniai kérdés, – hiszen ideális táptalaja a baktériumoknak – de károsítja a szerkezeti elemeket, megnöveli a felfűtési időt, ezzel megemelve az energiafogyasztást.

Romlik a hatékonyság: A vízből kivált és lerakódott anyagok nagy mennyiségben tönkreteszik a belső alkatrészeket, aminek hatására lecsökken a készülék hatásfoka, a víz lassabban melegszik fel, vagy rosszabb esetben, a fűtőszál túlmelegszik, és lekapcsol a hővédelem.

Leleplező hangok: A bojler hangja ugyancsak árulkodó jel lehet. Idővel a vízkő darabkák felhalmozódnak a készülék aljában, mígnem teljesen beborítják a fűtőszálat. Amennyiben ez bekövetkezik, bojlerünk felfűtéskor zúgó, dübörgő hangot hallat.

Folyamatos a csöpögés: A lerakódott vízkő esetén a bojlerben lévő víz nem tudja közvetve átvenni a fűtőszál által leadott hőt, és elkezd túlmelegedni a környezete. A fűtőszál tömítése a hő hatására megég, tönkremegy, elveszíti vízzáró képességét, ami csöpögéshez, szivárgáshoz vezethet.

Legyünk óvatosak: Ha a fűtőszál tömítése elveszíti vízzáró képességét, akkor az is előfordulhat, hogy a víz bejut a belső elektronikára, hőkorlátozóra, ami zárlatot okozhat, használhatatlanná téve a szerkezet teljes mechanikáját.

Bízzuk inkább a profikra: Ha vízmelegítő rendszerünk meghibásodását tapasztaljuk, mihamarabb forduljunk szakemberhez, ugyanis, ha nem értünk hozzá, megeshet, hogy egy apró hibából a végén óriási kár keletkezik. A vizkőtelenítés elvégzése 2-3 évente javasolt.

1. Áramfalók az otthonunkban

A készenléti állapotban helyezett szórakoztató elektronikai készülékek – játékkonzol, hangprojektor, konyhai rádió, televízió – háztartásunk legismertebb energiavámpírjai, amelyek „alvó’ üzemmódban is fogyasztanak áramot. Ha spórolni szeretnénk, használjunk kapcsolóval ellátott csatlakozó aljat, ez lehetővé teszi az eszközök áramtalanítását anélkül, hogy ki kellene húzni őket az aljzatból.

2. Csak csínján a világítással

Kényelmünk szempontjából a megfelelő fényforrás fontos szerepet tölt be az életünkben. De az otthoni energiafogyasztás csökkentése érdekében érdemes lehet a hagyományos izzókat LED technológiával készült fényforrásokra cserélni, amelyek nem csak energiatakarékosak, de jelentős megtakarítást eredményeznek a villanyszámlánkon is.

3. Megtérül majd a csere

Fürdőszobánkban a legtöbb áramot egyértelműen a mosógép fogyasztja. Persze minél nagyobb a háztartás, annál többször indítjuk be a gépet. Az, hogy az eszköz mennyire energiatakarékos, leginkább attól függ, hogy milyen állapotban van. A régebbi típusú mosógépet mindenképpen érdemes lecserélni, hiszen ezzel nemcsak energiát, de pénzt is spórolhatunk.

4. Fontos a besorolás

A mosogatógépek jelentős mennyiségű időt spórolnak, és jóval energiatakarékosabbak, mint a kézi mosogatás. Ha szeretnénk kordában tartani otthonunk energiafogyasztását, de nem akarunk lemondani a mosogatógép kényelemről, az elsődleges szempont, hogy minél jobb energiabesorolású gépet válasszunk.

5. Sok múlik az elhelyezésen

A háztartási gépek közül a hűtőszekrény az egyik legnagyobb áramfogyasztó. Ez nem meglepő, hiszen a nap 24 órájában használatban van. Jelentős energiamegtakarítást érthetünk el, ha ideális a hűtő hőmérséklete, valamint a készüléket a konyha leghűvösebb szegletébe tesszük.

6. Használjuk ki a jó időt

A szárítógép óriási segítséget jelent, főleg télen, azonban rengeteget fogyaszt. A felesleges áramfogyasztás elkerülése érdekében, amennyiben lehetséges, szép időben ne használjuk, inkább teregessük ki ruháinkat a szabadban. Ezzel nem csak a pénztárcánkat, de környezetünket is kíméljük.

7. Számít a fényerő

Bár nem tartozik a legkiemelkedőbb áramzabálók közé, köztudott, hogy az asztali számítógép és a laptop kikapcsolt állapotban is fogyaszt áramot. Ezért mindig kapcsoljuk ki, ha már nem dolgozunk rajta. Ha a képernyő fényerejét lejjebb vesszük, később kell feltölteni a laptopot.

8. Figyeljünk a címkékre

Az energiaosztály besorolás legfontosabb funkciója megmutatni azt, hogy a különféle háztartási eszközök milyen mértékű energiafelhasználással működnek. Az új A-G skálájú energiacímkék szerint az A. osztályú (sötétzöld színnel címkézett) készülékek fogyasztják a legkevesebb energiát, míg a G. osztályú (piros színnel címkézett) készülékek a legtöbbet.

 

Szöveg: Antalfi Krisztina





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás