Egy éve gyászolja Rákospalota a "rántott húsok atyját"

Bolíviáig ment a hírük a többkilós rántott húsoknak... Egy éve hunyt el Bábel István, a Pléh-Csárda alapítója.Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2023.11.10.
Módosítva: 2023.11.12.
Bábel István rántott hús Pléh-Csárda rákospalota szentmise

Bábel István, ahogyan mindenki szólította, Pista bácsi, 2022. november 9-én hunyt el. Halálának egyéves évfordulója alkalmából az általa létrehozott Pléh-Csárda közelében lévő templomban november 12-én emlékeznek meg róla.

A Pléh-Csárda már 1987. óta üzemel – Fotó: VT / Metropol

A Metropol többször is beszámolt Bábel István elképesztő méretű, többkilós rántott húsáról, mely nemcsak a XV. kerületieknek volt ismert. Az is többször előfordult, hogy országhatárokat átlépve, kifejezetten az ő híres rántott húsa miatt indult valaki útnak.

Volt olyan vendégem, aki Bolíviából, La Pazból jött. Leszállt a Ferihegyi reptéren, megkérdezte a taxist, hogy tudja-e, hogy hol van a Pléh-Csárda. Mire azt mondta, hogy igen. Erre a férfi azt mondta neki, hogy oda vigyen

– emlékezett vissza egy, a Metropolnak korábban adott interjúban Bábel István.

Bábel István, Pista bácsi, a Pléh-Csárda alapítója egy évvel ezelőtt hunyt el – Fotó: Metropol

A Pléh-Csárda Pista bácsi halála után is ugyanúgy működik. Ráadásul a Metropol akkori felvetése alapján azóta róla nevezték el az óriási rántott sertésszeletet. A Pléh-Csárda egy olyan helyen található, mely nem mindig volt ennyire sikeres. Egy évig zárva volt az üzlet, mielőtt Pista bácsi híressé tette. A Metropolnak korábban elmondta titkát:

Itt nem működött a konyha, ahhoz, hogy az emberek megálljanak, felhevítettem az egy deci olajat, beleraktam 3 gerezd fokhagymát és egy pici borsot. Kiraktam az ablakba, hogy terjedjen az illat.

A különleges trükk szinte azonnal meghozta az eredményét:

Egy héten belül már emberhegyek voltak úgy, hogy az üzlet be volt zárva előtte egy évig.

Bábel István korábban azt is elárulta: még 1988. januárjában, egy 210 cm magas férfi miatt kezdte el árulni a brutális méretű húsokat. Azt megelőzően egy rendelet korlátozta a húsok méretét. Mivel a férfi elégedetlen volt, a rendelet eltörlése után Bábel István egyből óriási húsokat kezdett el árulni vendégeinek. Ezzel a 210 cm körüli magasságú, megtermett férfi is nagyon elégedett volt. Pista bácsi ekkor tudta biztosan, hogy jól választotta meg a húsok méretét.

Azt mondta, hogy na ez már igen. Onnantól ekkora az adag

– mesélte korábban Pista bácsi.

Pista bácsi rántott húsa világhírű volt – Fotó: Metropol

Bábel István halála után a hátrahagyott űr ellenére szinte semmi sem változott a Pléh-Csárdában.

Mindent ugyanúgy csinálunk, mint előtte, ahogy a Pistivel megbeszéltük. A forgalom ugyanúgy változatlanul jön, árakat nem emeltünk, az étlapon ugyanazokat tartjuk, amit ő kitalált

– hívta fel a figyelmet Sárkány Tamás, a Pléh-Csárda tulajdonosa, aki még akkor vette át az üzletet Pista bácsitól, amikor nyugdíjba ment.

Sárkány Tamás, a Pléh-Csárda tulajdonosa és „Pista bácsi rántott húsa”  – Fotó: VT / Metropol

A Pléh-Csárda korábban egyébként csak hétfőn volt zárva. Most vasárnap is zárva tartanak, aminek semmi más oka nincs, mint a pihenés. A heti 6 nap nagyon sok volt, szeretnének többet pihenni, a családjukkal lenni. 

Bábel István halálának egyéves évfordulója alkalmából 2023. november 12-én, vasárnap este 6 órától megemlékezést tartanak:

Kedves Vendégeink!

November 12-én, vasárnap 18 órai kezdettel nagyra becsült főnökünk, Bábel István halálának első évfordulójára Szentmisét mondatunk a Budapest Rákospalota MÁV-telepi Jézus Szíve Katolikus Templomban. (XV. kerület, Mozdonyvezető utca)

Aki szerette őt, szeretettel várjuk!

– olvasható az étkezdében kihelyezett táblán.

Nézd meg a pléh-csárda alapítójáról készült videónkat!

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás