Az el nem múló gyász: az emlékezés napja november 4.





November 4-én az 1956-os forradalom hőseire emlékezünk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.04.
Magyarország Nagy Imre Nemzeti Gyász Emléknap

A november negyedikei Nemzeti Gyász Emléknapján az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére és az összecsapásokban elhunyt hősökre emlékezünk. Pontosan 67  éve ezen a napon indult a szovjet katonai megszállás, amely felszámolta az október 23-án indult ellenállást.

Fotó: Balogh Zoltán

Mi történt pontosan november 4-én?

1956. október 23-tól békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen Magyarországon. A szovjet vezetés ígérete ellenére az orosz csapatok nem hagyták el az országot, ezért november 1-én Nagy Imre, az újonnan megválasztott miniszterelnök bejelentette Magyarország semlegességét, kilépését a Varsói Szerződésből, és az ENSZ nagyhatalmaihoz fordult segítségért. A forradalom sorsát a november 4-i szovjet invázió pecsételte meg. Hajnalban az ország egész területén megindult a katonai megszállás. A beavatkozásról már október 31-én döntöttek Moszkvában.

  • November negyedikén reggel öt óra 5 perckor az ungvári rádió által sugárzott közleményben a Nagy Imre-kormány Szovjetunióba távozott volt miniszterei bejelentették: minden kapcsolatot megszakítottak a Nagy Imre-kormánnyal és kezdeményezték a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakítását Kádár János vezetésével.
  • Ugyancsak aznap reggel 5 óra 20 perckor hangzott el Nagy Imre híres rádióbeszéde, amelyben az ország és a világ közvéleményét tájékoztatta a hadüzenet nélküli fegyveres beavatkozásról. A Szabad Kossuth Rádió adása 8 óra 7 perckor szakadt meg.
  • Eközben a szovjet túlerő harckocsikkal vonult be a fővárosba, de csak többnapos utcai harc során tudták felszámolni az ellenállást a Széna térnél, a Corvin-közben, Óbudán, Kőbányán, a VIII. és a IX. kerület több helyszínén, végül Csepelen is, november 11-én.
  • A harcok november 4-én a fővárosban 135 halálos áldozatot követeltek. Október 23. és január 16. között országosan 2652 ember hunyt el az események következtében és 19.226-an sebesültek meg. Egy 1991-ben készült hivatalos statisztika szerint a szovjet hadsereg 669 katonája vesztette életét a harcokban, 51-en eltűntek. A forradalomban való részvételért kivégzettek száma 220-340 volt. A forradalom vezetőit: Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót 1958. június 16-án koncepciós per után kivégezték – olvasható a honvedelem.hu-n.

2013 óta nemzeti gyásznap

Magyarország Kormánya 2013-ban nyilvánította a Nemzeti Gyász Emléknapjává november 4-ét. Az emléknapon félárbocra engedik Magyarország nemzeti lobogóját, majd a hagyományok szerint a Terror Háza Múzeum Hősök falánál gyertyagyújtással, a Rákoskeresztúri Újköztemető 300-as parcellájánál koszorúzással, a Szent István Bazilikában pedig emlékkoncerttel emlékeznek az ’56-os szabadságharc mártírjaira és a megtorlás áldozataira.

Fotó: Balogh Zoltán

Ilyen lesz az idei megemlékezés a fővárosban

Az esemény weboldalán található tájékoztató szerint november 4-én kilenc órakor felvonják Magyarország lobogóját katonai tiszteletadás mellett, majd félárbocra engedik a Kossuth téren. Napközben (08.00-16.00) protokollmentes megemlékezés lesz az Új Köztemető 301-es parcellájánál, este fél hatkor pedig emlékkoncert a Szent István Bazilikában. Műsoron: Ludwig van Beethoven C-dúr „kismartoni” mise Op. 86 a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és a Magyar Rádió Énekkarának közreműködésével, Kovács László vezénylésével. A koncert mindenki számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az eseményt az MTVA M5 csatorna közvetíti szombaton 23:35-kor. Az emlékkoncert után közös gyertyagyújtás lesz a Bazilika főlépcsőjén. A kormányzat által szervezett programok mellett a Nemzeti Gyásznap alkalmából Angyalföldön is lesz emlékhangverseny este hét órakor a Szent László-templomban (Budapest, XIII. ker., Béke tér 1/a) Műsoron: J.M. Haydn C-moll requiem MH 155 (1771) Melegh Béla orgonakíséretével és a Szent László Ének- és Zenekar közreműködésével.

Más nagyvárosokban is megemlékeznek a forradalom leverésének napjáról

Sopronban például csendes főhajtással emlékeznek meg a Nemzeti Gyász Emléknapjáról a Jánostelepen eltemetett kilenc forradalmár emlékére emelt kőhalomnál. Debrecenben megemlékezést és koszorúzásokat rendeznek, ami 8:30-kor kezdődik a Kossuth téren és 10:30-kor zárul a Kossuth laktanyában tartott koszorúzással a mártír katonák emléktáblájánál. Pécsett idén újra bárki a Mecseki Láthatatlanok nyomába eredhet. A mecseki láthatatlanok az 1956-os forradalom egy fegyveres szabadságharcos csoportja volt, mely a forradalom leverése után még hetekig ellenállt a Mecsek hegyeiben rejtőzve. Rájuk emlékezve szerveznek teljesítménytúrát, melynek részletei itt találhatók:





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás