Sokan nem értik itthon a „Puszi és menj” közlekedési táblákat





Ugyan a KRESZ-be még nem került be a tábla, a rajta szereplő grafika egyértelművé teszi a jelentését. Ennek ellenére sem megfelelően használják a gyermeküket iskolába szállító szülők.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.19.
Módosítva: 2023.10.19.
közlekedési tábla szülő iskola agglomeráció

Az elmúlt években egyre gyakrabban tűnnek fel iskolák környékén a „Puszi és menj” elnevezésű táblák. Az egyébként nem rossz ötlet Amerikából származik, ahol először 1956-ban, Los Angelesben tettek említést a jelzőtábláról, amely arra hivatott, hogy a sofőr csak annyira álljon meg az autójával, amíg utasa puszit ad neki, majd kiszáll a kocsiból. Ugyan a közlekedési tábla a KRESZ-be egyelőre még nem került be hivatalosan, a tábla grafikája, sőt az elnevezése is teljesen érthetővé teszi a használatát. Legalábbis azt hihetné az ember...

Hiába mutatja a tábla, hogy a sofőr maradjon az autóban, a szülők kiszállnak, és vígan pakolgatnak a csomagtartókban, feltartva a forgalmat... – Fotó: Metropol

Nem szállhat ki a sofőr az autóból

A „Puszi és menj” tábla nem egy parkolóhely! Pontosan arra hivatott, hogy a sofőr arra az időre álljon meg, amíg gyermeke egy puszit vagy ölelést követően kiszáll az autóból. Tehát: a sofőr nem hagyhatja el az autót. Éppen ezért helyezik ezeket a különleges megállóhelyeket az iskola bejáratához közel, hogy a szülők biztonságban tudhassák gyermekeiket. Kiderült azonban, hogy rengeteg helyen nem tudják, vagy nem akarják a szülők megérteni a tábla pontos jelentését, ugyanis gyakran előfordul, hogy a sofőr a „Puszi és menj” parkolóban kiszáll autójából, akadályoztatva a gördülékeny közlekedést.

A gyalogosok elől foglalják el a járdát a „Puszi és menj” parkolót rosszul használó szülők – Fotó: Metropol

Iskola előtti járdán parkolnak a szülők

Egy biatorbágyi olvasónk arról számolt be, hogy az ő településükön például a „Puszi és menj” tábla alatt szinte mindig parkol egy autó, általában sofőr nélkül. Az agglomerációs városkában annyira nem zavartatják magukat az anyukák, hogy félig a járdára parkolva állnak meg, szállnak ki autóikból és pakolásznak csomagtartóikban – nagyon helytelenül.

„Egy ízben egy nő figyelmeztette az egyik édesanyát, aki éppen a kocsija csomagtartójában pakolászott, hogy a járdán parkol, egy babakocsis anyuka azonban éppen odaér és nem fog elférni. Az autós nő egy szót ordított válaszképpen: »Elfér!« A legérdekesebb a dologban, hogy az iskola mellett egy közparkoló van, ami szinte mindig üresen áll, tehát ha a kedves szülő szeretné bekísérni a gyermekét, vagy kivenni valamit a csomagtartóból, megtehetné szabályosan is, nem a járdát és a »Puszi és menj« helyet foglalva hosszas percekig” – panaszkodott biatorbágyi olvasónk.

Biatorbágyon parkolóhelyként értelmezik a „Puszi és menj” közlekedési táblát

Az időzavar okozza a fennakadást

A megoldás vélhetően abban rejlik, hogy aki szeretné a „Puszi és menj” helyet használni, annak otthon, elindulás előtt fel kell készülnie, és „kiszállásképessé” tenni a gyereket, nem pedig félig a járdára parkolva pakolni össze a gyerek cuccait az autó csomagtartójában. Ergo, ha valaki kapkodva indul el otthonról, szanaszét vannak a gyerek holmijai, egy rendes parkolóhelyet kell használnia. Amennyiben szeretné a gyereket bekísérni az iskolába, vagy a kapuból integetni neki, akkor sem a „Puszi és menj” tábla alatti parkolás lesz a megfelelő, hanem ha normálisan leállítja autóját egy parkolóhelyen.





 





Ezeket olvastad már?
Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás