Utánajártunk, milyen büntetést kaphat a pesterzsébeti diáktragédiát okozó sofőr





Enyhítő és súlyosító körülmények figyelembevételével szabja majd ki ítéletét a pesterzsébeti iskolai baleset okozójának bírója. Előfordulhat, hogy a sofőr megússza felfüggesztett szabadságvesztéssel.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.19.
iskolai tragédia pesterzsébet gyermek sofőr

Örökre megváltozott a pesterzsébeti iskolai tragédiát okozó tehergépkocsi-vezető élete. Haláláig cipelnie kell a terhet, hogy az ő hibájából elhunyt egy kilencéves kisfiú, de egy komoly büntetőeljárás is vár rá. Addig az ő számára sok minden bizonytalan, hiszen nem tudhatja, hogy a bíró mennyire bánik majd vele szigorúan. Mint arról már beszámoltunk, a kilencéves Ricsikét a múlt héten, kedden bekísérte az édesanyja az iskolába. Az intézményből – eddig a nyilvánosság előtt nem ismert okokból – éppen akkor próbálták a gyerekek által összegyűjtött papírhulladékot elszállítani, amikor a legtöbb alsó tagozatos tanuló érkezni szokott. A teherautó sofőrje a manővert elrontotta, így kidőlt a kerítést tartó kőoszlop. Az építmény éppen a kisfiúra zuhant. A gyermek azonnal meghalt.

Pesterzsébet, iskolai tragédia, betonfal
Ricsikének nem volt esélye a baleset túlélésére  Fotó: MG

A 48 éves sofőr ellen halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indítottak eljárást. Szabadlábon védekezhet. Berényi András sztárügyvéd a Borsnak beszélt arról, milyen döntés születhet a bíróságon.

Nyilvánvaló, hogy egy nagyon szomorú, véletlen baleset történt, de a jogi minősítése valóban »halálos közúti baleset gondatlan okozása«. Fontos tisztázni, hogy a férfi nem állt alkoholos befolyásoltság vagy drog hatása alatt

– szögezte le a jogász, aki a praxisából idézett fel egy sok szempontból hasonló esetet: 

Az egyik ügyfelem éppen kiállt a saját garázsából, és nem vette észre, hogy a gyermeke viccből elbújt az autó mögött. Az apa ennek következtében áthajtott a kisfiún, aki meghalt. A védencemet végül gondatlanságból elkövetett emberölésért elítélték.

Berényi elárulta, hogy a pesterzsébeti iskolai tragédiát okozó sofőr mire számíthat: a büntető törvénykönyv szerint 1-5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Persze a tényleges ítéletet több tényező befolyásolja. 

„Amennyiben a férfi büntetlen előéletű, a bírói gyakorlat szerint a középmértékű büntetést veszik alapul. Egy kétéves büntetés felfüggeszthető” – magyarázta Berényi András, hozzátéve: kérdés, hogy a sofőr korábban megszegte-e a 
KRESZ-t, összegyűjtött-e büntetőpontokat, illetve okozott-e már balesetet. Noha a munkáját bizonyosan elveszíti a férfi, könnyen lehet, hogy vezethet még a jövőben:

„Nem kétséges, hogy a sofőr jogosítványát elveszik, de lehetséges, hogy csak teherautóra. Ebből következik, hogy a civil életben vezethet autót, de hivatásos sofőr nem lehet. A vezetői engedély egyébként végleg bevonható, ám az nagyon ritka, és leginkább akkor élnek ezzel a lehetőséggel, ha sok súlyosító körülmény fennáll. Ebben ez esetben ilyenekről nincs szó.” 





 





A dosszié további cikkei

Top hírek







Hírlevél-feliratkozás