Vilmos hercegnek is faragott bölcsőt a magyar vándorasztalos





Negyvenéves ténykedése alatt megfordult már a Vatikánban és Versailles-ban, ő újította fel a Napkirály dísztermének lépcsőjét és parkettáját, küldött bölcsőt annak idején Vilmos hercegnek. Itthon számos restauráció fűződik a nevéhez, dolgozott a Parlamentben és a Dohány utcai zsinagógában is.



Megosztás
Szerző: KOP
Létrehozva: 2023.09.30.
Módosítva: 2023.10.07.
restaurálás bölcső faragás asztalos művészet

Rostás Árpás vándorasztalosnak tartja magát, hiszen oda megy, ahová hívják, ott dolgozik, ahol munka van.. Európában számos nevezetesség viseli a kézjegyét. Részt vett többek között a Versailles-i kastély restaurálásban is. Egyszer álmában egy bölcsőt adott át Vilmos hercegnek. Miután felébredt, papírra vetette látomását, és nekiállt a bölcső elkészítésének és el is küldte a hercegnek. 

Bölcsőt készített ajándékba Vilmos hercegnek a cigányság és a magyar nép nevében. Fotó: Rostás Árpád

Nem használ vegyszereket az alkotásainál, kizárólag csak természetes anyagokkal dolgozik, amelyeket ő maga kísérletezett ki, hogy a régi bútorokat újjá tudja varázsolni. Ennek pontos receptjét féltve őrzi, senkinek sem árulja el. 

Árpád Nágocson intézetben nevelkedett, szüleivel már csak felnőtt korában találkozott. Ezért elhatározta, hogy szakmát tanul és híres asztalos lesz belőle. Az iskola elvégzése után mesterről mesterre járt tanulni. Fizetést nem kapott a munkájáért, csak lehetőséget a gyakorlásra, hogy elsajátítsa az asztalos szakma minden fortéját.  Arra is volt példa, hogy lyukat fúrt mestere ajtaján, hogy meg tudja lesni a legféltettebb műhelytitkokat is, mert mindent meg akart tanulni. Profizmusának és különleges vegyszerének nagyon hamar híre ment. 

Büszkén mutatja Árpad a 17. századi barokk képkeret másolatát, amit saját kezével faragott meg.

Sokan ufónak tartanak és úgy emlegettek, hogy a cigány vándorasztalos, aki a különleges vegyszerével mindent rendbe tud hozni. Én az impulzusokat az alkotásaimhoz fentről kapom, és olyan anyagokat használok a restaurálásnál, amiket már rég elfeledtek az asztalostársaim.

 – büszkélkedik Árpád.

Emberi vizelettel konzerválom a páclevet és lótrágyával teszem ellenállóvá a fát, csak ennyit árulhatok el a különleges receptből, mert abban egy élet munkája van benne

 -árulta el a Metropolnak féltve őrzött titkát Rostás Árpád restaurátor. Technológiája kissé talán furcsa, ennek ellenére komolyan veszik a művészetét, hiszen az eredmények önmagukért beszélnek. Versailles-ban a Napkirály dísztermének lépcsőjét és parkettáját is ő újította fel.

A fa az élete. Többszáz éves bútorok nyerik vissza eredeti pompájukat a keze alatt.  

A restaurátor mestert itthon is sokfelé hívják, dolgozott a Parlamentben és a Dohány utcai zsinagógában is. Számtalan menthetetlennek hitt fabútort újított már fel Rostás mester.
 Íme videónk:





 





Ezeket olvastad már?
Borzalmas tragédia: Meghalt a 2 éves kisfiú, aki kiesett az ugrálóvárból a szélviharban

Borzalmas tragédia: Meghalt a 2 éves kisfiú, aki kiesett az ugrálóvárból a szélviharban

Nógrádi György a Metropolnak: így lehet újra béke Európában

Nógrádi György a Metropolnak: így lehet újra béke Európában

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás