Lekoptak Budapest zebrái, de idén őszre nem festették őket újra – fotók





Egyre jobban lekopnak a felfestések Budapesten – de idén ősszel a főváros inkább a „gerikarókkal” foglalkozott, nem a sávok és a zebrák visszafestésével.



Megosztás
Szerző: F.R.
Létrehozva: 2023.09.19.
Módosítva: 2023.09.19.
zebra Karácsony Gergely Budapest

Egyre jobban pusztulnak le az utak Budapesten. A rengeteg kátyú és a sok gyom mellett a romlás leglátványosabb jele az útfelfestések eltűnése nemcsak a mellékutakról, hanem még a főútvonalakról is. A legtöbb helyen már csak halvány csíkok emlékeztetnek a hajdan kijelölt forgalmi sávokra, ahol az autósok emlékezetből próbálnak eleget tenni a sávtartás kötelezettségének. A felfestések lekopása azonban nemcsak az autóval utazókat, hanem a gyalogosokat is veszélyezteti, hiszen a legtöbb helyen már a gyalogátkelőhelyek csíkjai sem láthatóak, sokfelé az iskolák közelében sem. 

Ez a valóság Budapesten: sem a sáv, sem a zebra nem látszik a Gyakorló utca–Halas utca kereszteződésében Fotó: Metropol
Ez pedig a mesevilág Karácsony Gergely Facebook-oldalán... Szerinte így néz ki ma az általa vezetett Budapest Fotó: Facebook

Eddig az volt a gyakorlat, hogy a nyári zűrzavar után legalább szeptember elejére, az iskolakezdésre igyekeztek valamit tenni Budapest vezetői. Tavaly augusztusi, szintén a lekopott zebrákról szóló cikkünk után szeptember elejére javult kicsit a helyzet, néhány helyen felfestették a zebrákat, sávokat. Idén azonban semmi sem történt iskolakezdéskor – a főváros inkább a „gerikarókkal”, újabb és újabb biciklisáv létesítésével van elfoglalva, a zebrákat, sávokat nem festi vissza. 

Hiányzik a sávfelfestés is, nem csak a zebra

Akár forgalmasabb utakon járunk – mint a Kerepesi út, vagy a Hungária körút – akár kevésbé forgalmas utakon, mint a Keresztúri út, vagy a Mester utca, vagy a Raktár út, mindenhol hiányoznak a felfestések.  Az autósok egymást is veszélyeztetik a sávelválasztó terelővonalak hiánya miatt, a gyalogosok pedig folyamatosan életveszélyben vannak a kopott zebrák miatt.

Rájönnél-e, hogy ez egy zebra a Hungária körúton? Fotó: Metropol

A Szentendrei út is végig ilyen, nincs meg a sáv. Nem tudom, hogy hol megyek az autóval, középen vagy melyik sávban. De a gázgyárnál felfestették a kerékpárutakat. Az fontos volt, de az nem fontos, hogy az autós hol megy? Főleg, ha esik az eső. De  a zebrák is életveszélyesek, annyira kopottak

– mondta lapunknak Sándor.

Sándor gyakran vezet Budapesten Fotó: Metropol

A Mester utcai Molnár Ferenc Általános Iskola előtti zebra már csak „nyomokban tartalmaz felfestést”, ráadásul ott, ahol még villamos is közlekedik. Egészen elképesztő, hogy még az iskoláknál lévő zebrákat sem újítják fel.

Villamos is jár erre – és a gyerekek a suliba... Fotó: Metropol

Ez körülbelül olyan jó másfél-két éve le van kopva. A gyerekek itt közlekednek, mivel itt van az általános iskola. Sokan használják, mert a gyerekek közel laknak az iskolához és ez az egyetlen zebra itt a környéken

– mondta el lapunknak egy iskolai dolgozó.

Az iskola előtti lekopott zebra a Mester utcánál Fotó: Metropol
Ebből a Váci úti zebrából mennyit lát vajon az autós? Fotó: Metropol
Igen, ez is egy „zebra”, mégpedig a Kerepesi úton. Lehetetlen észrevenni a sofőrülésből, pláne, ha nem jók a fényviszonyok Fotó: Metropol

Látható tehát, hogy a gyalogosok, köztük gyermekeink is egyre nagyobb veszélyben vannak a lekopó felfestések miatt. De hogy jutottunk ide? Ki a felelős? Hova tűntek a felfestésekre félretett százmilliók? 

Íme videónk:

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás