„Szükség van egy valódi randipontra a Blahán” – Szimbolikus „találkaóra” kerülhet a Blahára – Galéria





Az ikonikus randióra évtizedekig népszerű találkapont és tájékozódási eszköz volt a Blaha Lujza téren. A civil kezdeményezés szerint a szimbolikus időmérőnek ismét helye van a téren, olyan formában, hogy az visszakacsintson a régi óra hagyományára, de mégsem egy utánzata az eredetinek.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.08.09.
Módosítva: 2023.08.09.
közösségi költségvetés ötlet Blaha Lujza téren Randi-óra találkozópont

Az otlet.budapest.hu oldalon jelent meg az a civil javaslat, miszerint újra legyen randióra a Blaha Lujza téren. Az ötletet a budapesti közösségi költségvetés felhívására küldték be azzal a céllal, hogy ismét legyen egyfajta nosztalgikus, de hasznos találkapont a téren. Az ötletgazda szerint „egy olyan randiórára van szükség, amit a város lakói egy szakmai-részvételi folyamat során közösen álmodnak meg”. A benyújtó azt javasolja, hogy Budapest írjon ki ötletpályázatot az új Blaha Lujza téri „randiórára”, a beérkező randióra- ötletek közül pedig válassza ki előbb egy szakmai zsűri azokat, melyek közül a városlakók majd megszavazhatják, melyik valósuljon meg.

Blaha Lujza tér
Fotó: Fortepan/Jurányi Attila

„Hétre ma várom a Nemzetinél, ott, ahol a 6-os megáll”

Egészen 1965-ig állt a Blaha Lujza téren az az ikonikus óra, amire mára sokan csak úgy emlékeznek, mint „randiórára”, hiszen a tájékozódási eszköz egyben kultikus találkozópontja is volt a fővárosnak, sokan ide beszélték meg a randevú előtti találkát. Ahogy a Lajtai Lajos és Békeffi István operettjéből is ismert dal mondja, az óra egykor a Nemzeti Színház előtt állt, amit 1965-ben robbantottak fel, 1966-ban pedig már arról írtak a fővárosi lapok, hogy szökőkút kerül a helyére. Ezt a sokak számára fontos órát állítaná most vissza Lajos Béla ötlete, amit a budapesti, fővárosi 1 milliárdos részvételi költségvetésre, a Közösségi Költségvetésre küldött be.

Hiányzik a Blaha Lujza térről egy olyan városképi elem, ami élettel tölti meg a teret. Itt a randiórának már hagyománya van, ezért újra egy randi-órára van szükség: ezúttal viszont döntsenek a budapestiek arról, hogy milyen legyen az új randióra

– írja az ötletet benyújtó Lajos Béla. 

Szükség van egy valódi randipontra a megújult Blaha Lujza téren!

 – teszi hozzá, amivel sokan egyet is értenek. Az ötlet a nevezés lezárulta után jelenleg arra vár, hogy a szakértők elbírálják, vagy módosítsák a megvalósíthatóság érdekében a kezdeményezést és felkerüljön a szavazólapra. Ez után jön majd a szavazási időszak, ahol elegendő szavazatot kell kapjon a randióra ötlete ahhoz, hogy meg is valósuljon és visszatérjen az ikonikus óra, új köntösben. 

Azt, hogy milyen volt egykor az óra és a nyüzsgő Blaha Lujza tér, és ehhez képest milyen most – megtekintheted a képgalériánkban:

 





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás