Szellemjárta hely lett az egykor népszerű újpesti fürdőhelyből, most árulják – képgaléria





Lakópark lehet az egykor oly népszerű Tungsram strand helyén, ami az újpestiek kedvelt fürdője volt. Sokan máig nosztalgiával emlékeznek rá. A 2006-ban bezárt, az azóta szellemjárta stranddá vált területet most árusítják. De milyen volt egykor?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.08.07.
Módosítva: 2023.08.07.
Tungsram strand retro Újpest eladó

Elkezdték árulni a Szentendrei-sziget déli csücskével egy magasságban elhelyezkedő Tungsram strandot. A hely korábban óriási népszerűségnek örvendett az újpestiek körében. A rendszerváltás után aztán a strand fénye egyre kopott, lepusztult a létesítmény, és 2006-ban végleg bezárták. Mára már csak omladozó épületek, szétvert szekrények és zuhanyzók, fákkal benőtt medencék emlékeztetnek az egykor pezsgő strandéletre.

Mára már csak árnyéka önmagának az egykor népszerű strand – Fotó: FOLDI D. ATTILA

Az eredeti nevén UTE Dunafürdő 1938. július 10-én nyitotta meg a kapuit, megnyitása az Egyesült Izzó, később Tungsram igazgatójának, Aschner Lipótnak köszönhető, aki akkoriban az UTE vezetője is volt. A strand elég messze volt a központtól, és ezt sokan nehezményezték. A vezetőség ezért 270 ezer pengőt biztosított a 87-es villamos Megyeri csárdáig történő meghosszabbítására, sőt még egy személyhajó-kikötőt is létesítettek a Dunán a könnyebb elérés miatt.

A fürdő rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Később még egy nagy meleg vizes medence is épült, ennek a közepén van a mindenki által jól ismert gomba. A strand hamar az újpestiek egyik kedvenc helyévé vált, a nyolcvanas években az egyik legnépszerűbb fürdő volt a fővárosban. A versenymedence napközben a strandolóké volt, de zárás után itt tartotta az edzéseket az Újpest és az Izzó pólócsapata, néha a magyar válogatott is. A főépület előtt volt az egyik büfé, ahol sokszor harmincméteres sor kígyózott.

Tungsram strand
A strandot egy mesterséges szigeten létesítették – Fotó: Fortepan

Sokan emlékezhetnek a legendás úszómester-edzőre, Csukor Lászlóra, aki hatalmas népszerűségnek örvendett, tisztelték őt az ide látogató fiatalok. Legtöbbször a mély víznél lévő színes csíkos napernyője alatt tartózkodott, és folyamatosan figyelte a strand eseményeit, történéseit. Aki nem viselkedett rendesen, arra azonnal rásípolt, és mozdulatokkal is tudatta elégedetlenségét, kitessékelte a renitenst a vízből, mert a zsivajt átkiabálnia reménytelennek tűnt. 

A mindenki által kedvelt Laci bácsi 1987-ben halt meg, halála után a családja emléktáblára vésette a strandon: „50 év a medence partján”. Az uszoda bezárása után az emléktáblát a család hazavitte.

A strandnak hányattatott sors jutott a rendszerváltozás után, a gyermekmedencében sokszor nem volt víz, a fiatalok focipályának használták. 

Tungsram strand
Egyszerű hely volt, de az emberek éppen ezért kedveltékFotó: Fortepan

A General Electric nevű amerikai cég 1990-ben megvette a Tungsramot, de költséghatékonysági okokból szabadult is volna tőle és a feleslegessé vált épületektől. Végül egyetlen komoly érdeklődő akadt csupán, egy holland cég, amelyik aquaparkot szeretett volna létrehozni a strand helyén, azonban a talajtani vizsgálatok ezt meghiúsították. A strandot 2006-ban zárták be, azóta használaton kívül áll. Egyesek szerint a strand 2005-ben nyitott ki utoljára, de ekkor már csak a „gombás” medence működött. A területen található Csónakház jelenleg az Újpesti Kajak-Kenu Szövetség sportszakmai gondozásában működik, biztosítva a sportág utánpótlás-nevelését. 

A strand befogadóképessége jóval tízezer fő fölött volt – Fotó: Fortepan

A strand mérete impozáns, a területe 30 ezer négyzetméter, ezen a területen volt egy 50 x 20 méteres verseny-, egy 50 x 25 méteres vendég- és egy gyermekmedence. Befogadóképessége jóval tízezer fő fölött volt. A telepen volt egy 200 csónakot befogadó csónakház is, ahol a csónakosok kabinjai, valamint irodahelyiségek is voltak. 

A strandot egy mesterséges szigeten létesítették, amit egy híd kötött össze a Duna bal partjával. A gát létesítésének eredményeként elindult egy természetes feltöltődési folyamat a gáttal elzárt területen, amit az 1950-es évektől fokozatosan mesterségesen is feltöltöttek. A területet az 1974-es évben már teljesen feltöltötték.

Tungsram strand
A strandon kánikulában mindig tömeg volt – Fotó: Fortepan

A strand árvízvédelmi árterületen helyezkedik el, beépítés esetén legalább 1,3 m-rel kell emelni az épület alsó részét az árvízszint felett. Az ingatlant nyugatról a Duna, délről a szomszédos füves ingatlanok, keletről kereskedelmi terület, északról pedig egy rekreációs terület határolja.  

A strand fénykorát felidéző, valamint jelenlegi állapotát bemutató galériánkat az alábbi képre kattintva lehet megnézni:


Egy 2012-ben készített videóban így nézett ki a strand: 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás