Trópusi monszun köszönt be, már csak ennyi időnk van





Jövő héten csak kapkodhatunk a levegő után, akkora hőség és pára lesz.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.07.09.
pára hőségriasztás forróság

Másodfokú hőségriasztással indítjuk a hetet, mindenki felköthetni nadrágját, olyan hőség és pára keseríti meg majd a napjainkat. Az újabb hőhullámnak köszönhetően ugyanis, egyre többfelé mérhetünk majd árnyékban 35–38 fok feletti csúcsértékeket, de közben egy-egy zápor, vagy gyors vihar is lecsap.

Hasznosak az ivókutak a hőségben, de érdemes következő héten egy üveg vizet magunkhoz venni 
Fotó: Bujdos Tibor

Hétfőtől egyre melegszik az idő, a forróság miatt az országos tiszti főorvos az előrejelzések alapján 0 órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére. Jövő héten már az éjszakák sem hoznak felfrissülést, napközben többfelé már 35–38 fokot is mérhetünk. Az izzasztó napokat ráadásul zápor és zivatar tarkíthatja, amitől azt érezhetjük majd, mintha a trópusokra tévedtünk volna, monszun idején. Hét közben a széllel ismét forró, afrikai eredetű légtömegek érkeznek. Várhatóan szerda lesz a hét legmelegebb napja, az ország déli felén nem lesz ritka a 37–38 fok sem. Csütörtökön feltámadó széllel, záporokkal-zivatarokkal már egy erősebb hidegfront érkezése körvonalazódik, átmenetileg több fokkal mérséklődhet a hőség, de a magas 

UV-B- sugárzás végig extrém erős lesz.

Mutatjuk mire figyeljünk a kánikulában

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve.

  • Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, 
  • kerüljük a cukros, alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztását, 
  • 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, a nagyon erős, helyenként extrém erős UV-sugárzásban már a normál bőrtípusú embereknél is 10-15 perc alatt bőrpír jelentkezhet.
  • Ügyeljünk arra is, hogy házi kedvenceinket, gyermekeinket ne hagyjuk a tűző napon álló zárt autóban, mivel a zárt térben a hőmérséklet akár a 70 fokot is elérheti.

Ne rakjunk tüzet, ne végezzünk fizikai munkát

Az országos tiszti főorvos másra is felhívja a figyelmet a hőségben.

Mellőzzük a szabadtéri tűzrakást, miután a hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától meggyulladhat. Idén már 3800 tűz volt a szabadban, az esetek során 9 ember megsérült. A kerti zöldhulladékot se égessük el. Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérik, hogy mindenki vezessen óvatosan.

Sorra buknak a globális hőmérsékleti rekordok

Hétfőn egy 2016-os, kedden egy újabb melegrekord döntött meg a globális átlaghőmérséklet. Csütörtökön újabb rekord született, a maine-i egyetem mérései szerint július 6-án 17,23°C-ig emelkedett a globális átlaghőmérséklet.

hőségriadó, hőség, Nap, napsütés, nyár, meleg, fülledt, pokoli,
Egy nap alatt megdőlt a rekord, július 4-e lett a föld eddigi legmelegebb napja. Július 3-án egy hét évvel ezelőtti rekord dőlt meg, rögtön másnap azonban még ennél is melegebb volt Fotó: Pexels.com

Az előrejelzések szerint egy rendkívül erős El Niño-fázis vette kezdetét, amely a következő hónapokban tovább erősödhet. Emiatt jó eséllyel újabb hőmérsékleti rekordok születhetnek.





 





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás