Életeket menthet ez a bőrelváltozásokat vizsgáló magyar applikáció





Egy fotó alapján megmondja, hogy orvoshoz kell-e fordulnunk anyajegyünkkel, bőrelváltozásunkkal, vagy sem. A nyár beköszöntével különösen hasznos lehet!



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.06.01.
Módosítva: 2023.06.01.
applikáció Emdee Skin bőrelváltozás uv sugárzás

A nyári időjárást sok mindenki kedveli, az erős UV-sugárzásra azonban sajnos kevesen figyelnek. Pedig fontos lenne, pláne, ha furcsa anyajegyet, bőrelváltozást veszünk észre testünkön, aminek különösen is árt a káros sugárzás. De honnan tudjuk, hogy az elváltozás a bőrünkön tényleg veszélyes és bőrgyógyászhoz kell fordulni vele, vagy teljesen ártalmatlan? Ezeket a kételyeket hivatott eloszlatni az Emdee Skin, ami egy mesterséges intelligencián alapuló ingyenes applikáció. Az app ráadásul magyar fejlesztésű: A Semmelweis Egyetem és az ELTE közös projektjeként jött létre, Ulbert Attila, az ELTE egyetemi kutatójának vezetésével.

Az app egy fotó alapján megmondja, ha bőrgyógyászhoz kell fordulnunk az elváltozással – Fotó: Google Play

Időben kiszűrhetjük vele, ha baj van

Az Emdee Skin vagy Emdee Bőr néven létrehozott platform egyik eleme a bárki számára ingyenesen letölthető telefonos applikáció és webes felület. A telefonos app egyelőre csak Androidra létezik, de már dolgoznak az iOS verzión is, hogy mindenki számára elérhető legyen az alkalmazás. A használata nagyon egyszerű: csupán egy képre van szükségünk a bőrelváltozásról, az applikáció pedig pár másodperc alatt kiértékeli, hogy ami a bőrünkön van, még normális, vagy azonnal forduljunk orvoshoz vele.

Ezzel nemcsak időt és energiát, de rengeteg stresszt és aggodalmat is megspórolunk magunk számára, hiszen hamar választ kapunk a felmerülő kérdésekre, ahelyett, hogy egyből időpontot foglalnánk a bőrgyógyásznál. Az applikáció ráadásul jelzést ad a magas UV-sugárzásról is, amit hajlamosak vagyunk könnyelműen venni a hétköznapokban, és megfeledkezünk annak káros hatásairól.

Sokan nem is gondolják, hogy rosszindulatú is lehet egy bőrelváltozás / Fotó: Pexels

Életeket menthet a magyar fejlesztésű applikáció

Azzal, ha időben felismerjük egy elváltozás rosszindulatúvá válását, akár életeket is menthetünk. A melanóma egy festéksejtekből kiinduló rosszindulatú, invazív, erősen áttétképző daganat, mely a 17. leggyakoribb halálok világszerte. Gyakran alakul ki már meglévő anyajegyből, pláne ha állandó károsító ingernek van kitéve, mint például az erős UV-sugárzás. Évente mintegy 1,5 millió új bőrrákos esetet diagnosztizálnak, a WHO adatai szerint 2020-ban pedig több mint 57 ezer ember halt meg ennek következtében. Magyarországon az áldozatok száma száz felett van évente. Többi között ezt is segít kiszűrni az Emdee Skin, amivel időben leellenőrizhetjük, hogy az elváltozás utal-e melanómára vagy basaliomára, ami a nem festékes bőrrákok leggyakoribb formája. 

Leteszteltük, és működik!

A platform webes felületét mi magunk is leteszteltük, és valóban nagyon egyszerű a használata, a gyors eredmény pedig megnyugtató. Nem volt más dolgunk, mint lefotózni egy bőrelváltozást és feltölteni az „upload image” gombra kattintva, majd a „detect” -re kattintva az oldal ki is elemezte az anyajegyet. A felirat hamar meg is jelent, miszerint „Alacsony kockázatú elváltozás, festékjegyes anyajegy” látható az általunk feltöltött fotón, így aggodalomra semmi ok. Más eredmény esetén azonban azonnal tudtuk volna, hogy irány a bőrgyógyászat, és ki kell vizsgáltatni az elváltozást, nehogy baj legyen.  

 





 





Ezeket olvastad már?
Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás