Megújult Munkácsy Mihály síremléke – ilyen most





A magyar festőóriás síremlékének felújítása után remélhetőleg feltámad egy régi, nemes hagyomány is.



Megosztás
Szerző: Sz. Z.
Létrehozva: 2023.05.11.
síremlék Munkácsy Mihály Pákh Imre Fiumei úti sírkert

Felavatták Munkácsy Mihály felújított síremlékét a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Nagy tömeg gyűlt össze, Békéscsaba, Debrecen, de még a háború sújtotta Munkács küldöttsége is megjelent, mindazon városoké, amelyek Munkácsy Mihály életéhez, illetve életművéhez kötődnek. A munkácsi Popovics Emese kárpátaljai dalokat énekelt.

Határon innen és túl sokan elmentek a síremlék avatására – Fotó: Ripost

A legnagyobb Munkácsy-gyűjtemény birtokosa, Pákh Imre volt az, aki vállalta, hogy felújíttatja a sírt és környezetét, amit Munkácsy halálának 123. évfordulója alkalmával, május 9-én avattak fel. A mecénás arra is ígéretet tett, hogy a jövőben minden évben finanszírozni fogja egy sírhely felújítását a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Pákh Imre szerint Munkácsy most reneszánszát éli. „Ez 2005-ben vette kezdetét, amikor a Magyar Nemzeti Galériában nagy Munkácsy-kiállítást rendeztek, rekordlátogatottsággal. Utána jött Debrecen és a többi város.” 

Jelenleg a 46. kiállításnál tartunk 5 millió látogatóval

– tette hozzá. Beszélt arról is, hogy ez a kiállítássorozat hármas céllal jött létre. 

„Első célunk az volt, hogy bemutassuk az ismeretlen Munkácsyt a magyar közönségnek, hiszen jól tudjuk, hogy Munkácsy legjobb művei még életében, közvetlenül a műhelyéből vándoroltak ki Amerikába. Második célunk az volt, hogy hitelt adjunk önmagunknak, hogy igenis voltak magyar hősök, akik felvették a versenyt a legjobb külföldiekkel, és nyertek is. Ilyen volt Munkácsy Mihály. Harmadik célunk pedig az volt, hogy visszaállítsuk Munkácsyt a megérdemelt helyére a művészettörténetben.”

Pákh Imre és felesége a felújított síremléknél – Fotó: Ripost

Pákh Imre véleménye szerint mindhárom célt elérték, hiszen a 2018-ban megrendezett Munkácsy-kiállítás az Ermitázsban, Szentpéterváron bő három hónap alatt 1 millió látogatót fogadott, és ezzel elnyerte a minden idők legsikeresebb magyar kulturális rendezvény címét. 2018-ban az egész világon ez volt a második legsikeresebb kiállítás a világon.

Munkácsy Mihály az alulról jöttek elszántságával jutott a csúcsra

– emlékeztetett avatóbeszédében Vincze Máté, a kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. Móczár Gábor pedig, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója úgy fogalmazott:

Nagyon remélem, hogy ezzel sikerül hagyományt teremteni. Felbátorítva érzem magam, hogy ezek után más mecénásokat is megkeressek, akik hajlandóak anyagi áldozatot is hozni a Nemzeti Sírkert megújításáért.

Pákh Imre reméli, hogy a most restaurált síremlék legalább 150 évig kitart, és ha utána úgy döntenek, újra felújítják, akkor az avatáson megint összegyűlik egy Munkácsy-rajongókból álló társaság, és talán őket is megemlítik.





 





Ezeket olvastad már?
Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Megszakad a szív: összeesett és meghalt egy terhes nő, kisfiát sem tudták megmenteni

Megszakad a szív: összeesett és meghalt egy terhes nő, kisfiát sem tudták megmenteni

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van a Karácsony-féle kaotikus városvezetésből

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van a Karácsony-féle kaotikus városvezetésből

"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás