Ez lehet a kulcs Madeleine McCann megtalálásához

Az orvosok mindent megtudtak a kislány szembetegségéről.



Megosztás
Szerző: K.C.
Létrehozva: 2023.05.26.
Madeleine McCann pupilla orvosok

Már az egész világon ismert Madeleine McCann, a brit kislány története, aki nem sokkal a negyedik születésnapja előtt, 2007. május 3-án tűnt el a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából.

PORTUGAL-BRITAIN-CRIME
Madeleine McCann / Fotó: AFP

Szülei állítása szerint Madeleine-t egy földszinti hálószobában hagyták kétéves testvéreivel, míg szülei egy, az apartmantól 120 méternyire lévő étteremben ettek. De mire visszatértek a szóbaba Maddie eltűnt és azóta sem találja a rendőrség.

A fotója már körbejárta az internetet, amin Maddie egyik jellegzetessége is jól látható. A kislány pupillája torz alakú, ami a colobomba nevű betegséghez köthető. Ez mindössze tízezer gyerekből egyet érint. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy Maddienek köszönhetően az orvosok mindent kiderítettek erről az állapotról.

A kolobóma a szem szerkezetének egy részében, általában a szem alsó részén található rés. Ez nem azt jelenti, hogy van egy lyuk a szemekben, csak azt, hogy a terhesség alatt nem alakultak ki teljesen. Ez érintheti az egyik szemet, de mindkettőt is. Nehéz megmondani, hogy a gyermek látása mennyire érintett, amíg nem lesz idősebb. A kolobóma leggyakoribb formája az íriszt érinti - gyakran kulcslyuk alakú pupillát adva az érintettnek.

„Ha egy képkeresést végeznének a három és 15 év közötti korosztályban olyan nőkre, akiknek ilyen szemjelzése van, akkor az Egyesült Királyságban mindössze néhány száz, világszerte pedig több tízezer lehet. Könnyen kezelhető szám lenne, amit át lehetne pásztázni” – árulta el Mick Neville, aki arcfelismerő szoftver szakértő.

A kolobóma nem gyógyítható. A fényérzékenység miatt néha javasolt a vényköteles napszemüveg viselése. Néhány kolobómás gyermeknek szemüveget kell viselnie, a felnőttek pedig kozmetikai kontaktlencsét kaphatnak, hogy a pupilla kerekebbnek tűnjön.

(VIA)

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás