Energiahatékony, költségoptimalizált, ökocentrikus – három szó, ami jellemezni fogja a jövődet





Kihirdették az MVM Edison startupverseny 2023-as győzteseit. Az innovatív fejlesztéseket két kategóriában értékelte a szakmai zsűri. Az ötletfázis első helyezettje a ChillWell csapata lett, másodikként a Metrinergy, harmadikként pedig a Beeco végzett. A scale up fázis díjazottja a BitBűvész Kkt. lett. (x)



Megosztás
Szerző: PR CIKK
Létrehozva: 2023.05.16.
Módosítva: 2023.05.19.
hirdetés

Az MVM Edison startupversenye 2016 óta ugródeszka az innovatív – elsősorban energetikai – ötletek és vállalkozások számára. Mint mindig, most is valós problémákra megoldást kínáló, piacképes ötleteket vártak a döntéshozók. A jövő energetikai megoldásai mellett az alábbi kategóriákban lehetett nevezni: jövő otthona, jövő városai, digitális infrastruktúra, ügyféloldali fizetési megoldások, vásárlói tapasztalatok és termékinnovációs megoldások.

Fotó: MVM Zrt.

A versenyre olyan ötleteket lehetett benyújtani, amelyek még kezdeti (ötlet), illetve már érettebb (scale up) szakaszban járnak. Az idén beérkezett több mint száz hazai és nemzetközi pályázat közül a szakmai zsűri hat ötlet és kettő scale up fázisú csapatot juttatott a döntőbe. A május 10-én megrendezett döntőt (Demo Day) egy két hónapos intenzív inkubációs program előzte meg, ahol felkészítették a csapatokat a megmérettetésre, illetve jól hasznosítható tudást kaptak vállalkozásuk elindításához és fejlesztéséhez is. Az elmúlt évektől eltérően idén élőben tartották az eseményt, amelyet a nézők online követhettek végig.

Fotó: MVM Zrt.

A számtalan jó ötlet közül a ChillWell megoldása került ki győztesen: egy olyan passzív klímarendszert álmodtak meg, amely képes energiahatékony léghűtésre a hagyományos klímák fogyasztásának akár tizedét használva. Második helyen a Metrinergy végzett, amelynek költségoptimalizáló ötlete segíteni fog a vállalkozásoknak, hogy az emelkedő energiaárak mellett is fenntarthatóan és profitábilisan működhessenek. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Beeco állhatott fel, akik egy olyan ökocentrikus platform megalkotását álmodták meg, amely összeköti az ökotudatos felhasználókat a fenntarthatóságért küzdő cégekkel a zöldebb jövő érdekében. A scale up fázis díjazottja a BitBűvész Kkt. lett, akik innovatív SmartDoc megoldásukkal megkönnyítik és felgyorsítják a hivatalos dokumentumok kitöltését, miközben biztonságossá is teszik a folyamatot.

Fotó: MVM Zrt.

A kategórianyertesek három-, a további dobogósok pedig kettő-, illetve egymillió forint értékű támogatást kaptak. Ezenkívül a díjazottak esélyessé váltak az MVM Smart Future Lab Zrt. legfeljebb 50 millió forint értékű magvető befektetésére is.

„Hiszünk abban, hogy a jó ötletek valódi változást hozhatnak a világba. Az innováció, az előretekintés és a folyamatos fejlődés az MVM számára kiemelten fontos, éppen ezért nem csupán feladatunk, hanem kötelességünk is felkutatni, felkarolni a legjobb ötleteket. Büszkeséggel tölt el, hogy az MVM Edison mára nemzetközi szinten is elismert névvé vált, és hogy a verseny hét éve során több mint nyolcszáz pályázat érkezett, amelyből már hatvanöt döntős csapatot mentoráltunk és huszonhárom nyertes csapat győzelmét ünnepelhettük” – mondta Mátrai Károly, az MVM Zrt. vezérigazgatója, a zsűri elnöke.

Fotó: MVM Zrt.

„Izgalmas évről évre meghallgatni és megismerni azokat a kreatív és innovatív ötleteket, amelyek a közös jövőnket formálják. A verseny hét éve alatt számos, az energetikai szektor számára is figyelemre méltó megoldással találkoztunk, amelyeknek nagy örömmel nyújtottunk és nyújtunk szakmai támogatást” – mondta Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. technológiai innovációs igazgatója, a zsűri tagja.

Az MVM Edison szakmai zsűrijének elnöke Mátrai Károly, az MVM Zrt. vezérigazgatója, a testület tagja Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding Zrt. és a Hiventures Zrt. vezérigazgatója, Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. technológiai innovációs igazgatója és Hiezl Gábor, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. vezérigazgatója.

(x)





 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás