„Az erő legyen veled!” Ezt ünneplik ma a Star Wars-rajongók!





A Csillagok háborúja-filmek rajongói ezen a napon tartják a Star Wars Dayt. A George Lucas által megálmodott amerikai filmfranchise az egyik legikonikusabb alkotás a filmiparban.



Megosztás
Szerző: V.H.
Létrehozva: 2023.05.04.
Módosítva: 2023.05.04.
ez lesz ma Korda György Star Wars

A Csillagok háborúja-filmek rajongói ezen a napon fejezik ki tiszteletüket az alkotók felé és ünneplik meg összetartozásukat. A filmben elhangzó „May the force be with you!” (Az erő legyen veled!) mondat eleje angolul nagyon hasonlóan hangzik, mint a „May the 4th”, ami május negyedikét jelent, így esett a választás erre a napra. A Csillagok háborúja (Star Wars) egy amerikai filmfranchise, amit George Lucas filmrendező alkotott meg, és a Lucasfilm gyártja. A filmek cselekménye a „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” élő szereplők történetét meséli el. Eredetileg egy 6 részből álló filmsorozat volt, de a Csillagok háborúja: Klónok háborúja filmfranchise-á alakította át. De nem május 4-e az egyetlen Star Wars világnap, rögtön májusban van még egy: május 25-e a nemzetközi jedi-nap, mert ezen a napon mutatták be először 1977-ben az első Csillagok háborúja-filmet az Egy új remény címmel.

Fotó: Oscar Del Pozo / AFP

Star Wars-érdekességek:

– Luke Skywalker neve az eredeti tervek szerint Luke Starkiller lett volna.

– George Lucas nem szeret halandzsát használni, ezért a legtöbb idegen nyelvet igyekezett létező, földi nyelvekből összemixelni. A jedi visszatér ewokjai például tibeti, nepáli és mongol nyelvek keverékét beszélik.

– A kezdeti tervek szerint Yoda szerepét egy maszkos majom játszotta volna.

Anakin Skywalker/Darth Vader szerepét a Csillagok háborúja-filmekben hat különböző ember játszotta: David Prowse, James Earl Jones, Bob Anderson, Sebastian Shaw, Jake Lloyd és Hayden Christensen.

Peter Cushing, a Wilhuff Tarkin tábornokot megszemélyesítő színész olyan kényelmetlennek érezte a cipőjét, hogy számos jelenetben inkább papucsban szerepelt, és ragaszkodott hozzá, hogy ne látszódjanak a lábai a felvételeken.

Mai időjárás

Többórás napsütésre számíthatunk gomolyfelhőkkel. Csak elvétve fordulhat elő zápor. 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk a köpönyeg.hu szerint.

A magyar tűzoltók napja

Magyarországon május 4-e Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, aki megtestesíti a bátorságot és az önfeláldozást. A monda szerint Szent Flórián még Diocletianus római császár idején élt, tehetsége révén a Caecia erőd parancsnokságáig jutott. Az erődben tűz ütött ki, amit Flórián emberfeletti erővel fékezett meg, megmentve a város lakóit a kínhaláltól.

Tűzoltók tűz lángok sablon
A magyar tűzoltók napja alkalmából a helyi önkormányzatok és  a helyi tűzoltó-parancsnokságok megemlékezéseket, rendezvényeket tartanak. A magyar tűzoltók napján adják át  az „Év tűzoltója” elismerést – Fotó: Pixabay 

94 éve született Audrey Hepburn angol–holland származású, Oscar-díjas színésznő

Audrey Hepburn 1929. május 4.-én, pontosan 94 évvel ezelőtt született.  Az Oscar-díjas színésznőt a mai napig az igazi női elegancia megtestesítőjeként emlegetik. Emberi kiállása, színészi kvalitásai, filmjei és karitatív tevékenységei a 20. század egyik jelképévé tették. A világraszóló filmes karrierje után a UNICEF utazó nagyköveti feladata töltötte ki az életét. Legismertebb filmjei: Római vakáció, Álom luxuskivitelben, My Fair Lady, Háború és Béke, Sabrina, Hogyan kell egymilliót lopni?, Amerikai fogócska.

Vacances romaines
2006-ban a brit „New Woman” magazin olvasói a világ legszebb nőjének választották – Fotó: Paramount Pictures / AFP

Igó Éva ma ünnepli 67. születésnapját 

Budapesten, 1956. május 4-én született Igó Éva Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. 1980-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kerényi Imre osztályában. Az egyetem elvégzése után a Miskolci Nemzeti Színházhoz került, ezt követte 1984-ben a kaposvári Csiky Gergely Színház, 1987-óta pedig a Vígszínháznak a tagja. Első férje Müller Péter Sziámi volt, akivel közös lánya Anna, aki jelenleg Angliában él. Második férje Földes László (Hobo) volt, akivel 13 évig éltek házasságban.

Korda György-koncert

Korda György és Balázs Klári egyik legkülönlegesebb koncertje lesz ma, május 4-én este először lépnek fel a Budapest Parkban. Bár a bulihelyszín általában az újgenerációs előadók dalaitól hangos, a házaspár valójában otthonosan mozog a fiatal művészek által uralt színpadokon. A csütörtöki bulin számos fiatal meglepetésvendéggel készülnek a közönségnek: olyan hazai előadóktól hallhatják majd a páros legnagyobb slágereit, mint Puskás-Dallos Peti és Puskás-Dallos Bogi, Schoblocher Barbara, valamint Csonka András.

Fotó: Végh István / Metropol

Kerámiakiállítás az Aranytízben

Almási Anikó kerámiáit a legapróbb részletekig kidolgozott, harmonikus, érzékeny formák és színek, a lehunyt szemű nők, nőies, csipkés formák és belső világot tükröző mélység teszik különlegessé. Ezeket a munkákat mutatja be a Rejtett szemek – In Memoriam Almási Anikó című kiállítás, amely 2023. május 4. és május 18. között tekinthető meg az Aranytíz Kultúrházban. 

Sávlezárás a XIII. kerületben

A Váci úton befelé, az Árpád út után sávlezárás és sávelhúzás lassítja a haladást, mert vízvezetéket javítanak. A sávlezárás május 8-a estéig lesz érvényben a BKK információi szerint.

Egyirányúsítás a  Verseny utcában

Egyirányúsították a VII. kerületben a Verseny utcát a Jobbágy utcától a Dózsa György útig gázvezeték-építés miatt. Június 2-a estéig ezért a 30-as autóbusz is terelve közlekedik, nem érinti a Verseny utca megállót a BKK információi szerint.

 





 





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás