Eddig lefagyott a fülünk, de a húsvéti nyúl sem hoz jobb időt





Csak az ünnepek után várható némi javulás.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.04.10.
Módosítva: 2023.04.10.
időjárás hőmérséklet rekord

Közép-Európa felett egy magassági hideg légörvény helyezkedik el, amiatt sok a felhő és több helyen fordul elő eső, zápor. Ezzel együtt a hőmérséklet is jóval elmarad a szokásostól, szinte térségünk a kontinens leghidegebb része: miközben az Ibériai-félsziget déli felén már 30 fok körül alakul a csúcsérték, nálunk a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 12 és 17 fok között alakul, éjszaka pedig visszahűl mínusz 1 és plusz 5 fok közé.

Fotó: Pixabay

Budapesten a János-hegyen vasárnap csak 2,8 fokig emelkedett fel a hőmérséklet, amivel új legalacsonyabb napimaximum-rekord született. A korábbi szélsőérték 3,8 fok volt, amelyet a fővárosban a Széchenyi-hegyen mértek 1997-ben. 

Hétfőn napközben a legtöbb helyen többórás napsütés várható gomolyfelhőkkel. Ezzel szemben a keleti, északkeleti megyék fölé vastagabb felhőzet érkezik, de legalább mérgező felhőktől nem kell tartanunk, mint a németeknek. Csapadék viszont lehet: eső, zápor, sőt néhol zivatar is kialakulhat. Ezzel együtt az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül, csak a húsvéti ünnepek elmúltával várható némi enyhülés.

A Köpönyeg orvosmeteorológusa szerint a helyenként megélénkülő erős szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás-ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget. Az általános tünetek mellett (mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák) várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. Az arra érzékenyeknél vérnyomás-ingadozás és szédülés jelentkezhet. A korábbi műtéti hegek, csonttörések érzékennyé, fájdalmassá válhatnak. Ajánlott esernyőt, esőkabátot is magunkkal vinni, mert elázás esetén magas a megfázás, felfázás esélye – figyelmeztet Pukoli Dániel.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás