RETRO RÁDIÓ

Agárdi Szilvi imádja az újra megnyílt Vakok Kertjét





Az énekesnő kipróbálta a speciális asztaliteniszt, a tekét és a lengőhintát is. Áprilisban 12-től este hatig, májustól este 8-ig várja a kert a vakokat és gyengénlátókat.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.04.08.
városliget játék gyengénlátó vak park

Újra megnyitotta kapuját a Vakok Kertje, április 1. óta ismét látogatható. A Liget Budapest Projekt keretében felújított parkot imádják a látogatók, folyamatos a kihasználtsága - tudtuk meg Gyorgyevics Benedektől, a Városliget Zrt. vezérigazgatójától.

A teke az egyik kedvenc játék. Fotó: Metropol

Modernizálták az eszközöket, megújították a növényzetet, a játszóteret felújított és bővített speciális játékokkal szerelték fel. 

Büszkén mondhatjuk, hogy az átadása óta szinte folyamatosan teljes a kihasználtsággal üzemel a parkrész, és a visszajelzések alapján egy sokkal könnyebben és biztonságosabban használható pihenőparkká vált a 2018-as felújításnak köszönhetően 

- mondta el a Metropolnak Gyorgyevics Benedek. A Városliget Zrt. vezérigazgatója hozzátette: az Európában is egyedülálló, közel egy hektáros parkrész 1972-ben épült, így ideje volt rendbe hozni, hogy megfeleljen a 21. századi akadálymentesítési követelményeknek. "A park környezetében számos, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik aktívan használják a kertet, ezért annak érdekében, hogy az ő igényeik alapján újítsuk meg a kertet, már a tervezési fázisban számos egyeztetést folytattunk velük. Mindezek eredményeként a Vakok Kertje kívül-belül teljesen megújult: akadálymentesítettük a területet, növényzetét rehabilitáltuk és Braille feliratos információs táblákkal láttuk el, hogy megismerhetőek legyenek a fajták. Felújítottuk és kibővítettük a parkrész játszóterét újabb, speciálisan látássérültek számára készített játékokkal. Megújítottuk a csobogókat, vízmedencéket, és számos a tájékozódást és a biztonságos használatot segítő fejlesztést is elvégeztünk."

A Vakok Kertjét elsőként Agárdi Szilvi tesztelte

A Voice-ból ismert énekesnő a készségfejlesztő játszótéren életében először pingpongozott, de a speciális asztalitenisz mellett a lengőtekét és a fészekhintát is nagyon élvezte. 

Agárdi Szilvinek is tetszett a Vakok Kertje. Fotó: Mudra László

Újjáépítették a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt utakat, és egy új sétányt is kialakítottak.  Az elbontott rossz állapotú faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó akadálymentes épület került, amelyben a mellékhelyiségek is helyet kaptak. A kertben kültéri zenélő játékokat, a halmozottan sérült gyerekeknek pedig speciálisan kifejlesztett játékelemet telepítettek. A Vakok Kertjében – a különleges játékok mellett – gyógy-, fűszer- és dísznövénykert, faragott csobogó, díszmedence, pergola és tapintható térkép is található.

A Vakok Kertjét kizárólag vakok és látássérültek látogathatják:

 

Egyre népszerűbb a megújult Városliget

A Városligetben eddig több mint 250 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70 ezer cserjét és 250 ezernél is több évelőt. A Liget Budapest Projekt égisze alatt elkészült új létesítményeket már több mint ötmillióan meglátogatták. A családbarát fejlesztés pedig tovább folytatódik. Megújul:

  •  a KRESZ park és környéke,
  • a Dvořák sétány Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza közötti szakasza, 
  • a népszerű léghajó, a BallonFly-t övező terület is.

"A millennium óta nem volt ekkora fejlesztés"

Az elmúlt évek során átadták a Városligeti Nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozót két kilométeres futókört, az Ifjúsági Sportpályákat, valamint a kutyás élményparkokat. Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád és a Néprajzi Múzeum, és megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza. A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális városfejlesztési projektje, a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország. 

"A projekt már most jelentős eredményeket ért el, de még nem értünk a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van” – mondta korábban Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa. Ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget felkerüljön Európa kulturális térképére. "A Kormány elkötelezett a projekt teljes körű megvalósítása mellett, az új, nagyobb léptékű fejlesztések megvalósítása az ország gazdasági helyzetének a függvénye, de előreláthatólag 2024-25-ben elkezdődhet az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria építése" - tette hozzá.

 





 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás