RETRO RÁDIÓ

Sokan nem tudják: innen ered valójában a nemzetközi nőnap





Március 8-án a világon mindenütt a nőket ünneplik, így Magyarországon is több millió hölgyet köszöntenek ma.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.03.08.
ez lesz ma LED pályázat Nőnap

Minden évben március 8-a az a nap, amikor az évben másodszor pörög fel a virágárusok forgalma, hiszen a nők iránti tiszteletből és szeretetből a legtöbb férfi virággal lepi meg kedvesét, édesanyját, nagymamáját, lányát. Azt azonban kevesen tudják, hogy a világ első nőnapját 1909. február 28-án tartották Amerikában. Ezt az Egyesült Nemzetek Szervezete indítványozta a New York-i varrónők 1908-as sztrájkjának évfordulója alkalmából. Rövidebb munkaidőért, jobb fizetésért, szavazati jogért és a gyermekmunkák eltörléséért szólaltak fel. A kezdeményezés olyan sikeres volt, hogy 1911-ben már Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban is tartottak nőnapot. A fix március 8-i dátum az orosz nők 1917-es tüntetésével vált véglegessé, amikor kenyérért és békéért vonultak az utcára. Magyarország először 1913-ban csatlakozott a nőnapi felhíváshoz, 1948-ban pedig kötelező ünneppé alakította a Rákosi-féle vezetés. Azokban az időkben jött divatba a piros szegfű, ami azóta jórészt kikopott a divatból. Helyette általában valamilyen tavaszt szimbolizáló virágot – tulipánt, nárciszt, jácintot – ajándékoznak a nőknek. Persze ma már számtalan dologgal lephetik meg a férfiak a hölgyeket, például egy kellemes vacsorával, finom édességgel, vagy valamilyen élményajándékkal.

Külföldön eltérő szokások uralkodnak

Az olasz nők sárga mimózavirágot kapnak a férfiaktól március 8-án, az állam pedig a múzeumok és emlékművek ingyenes látogatásával kedveskedik nekik. A török hölgyek különböző társasági összejöveteleken vesznek részt, étterembe mennek és iszogatnak férfiak jelenléte nélkül. Kínában a nőnap a dolgozó nőknek járó félnapos szabadsággal összekötött államünnep. Egy nappal korábban, március 7-én pedig a lánynapot ünneplik. Szerbiában, Albániában, Macedóniában és Üzbegisztánban az anyák napját és a nőnapot együtt ünneplik. A gyerekek ilyenkor apró ajándékokkal lepik meg édesanyjukat és nagymamáikat. Afganisztán, Kuba, Vietnám, Uganda, Mongólia, Grúzia, Laosz, Kambodzsa, Örményország, Fehéroroszország, Montenegró, Oroszország, Ukrajna pedig mind olyan ország, ahol a mai napig hivatalos ünnep a nőnap.

International,Women's,Day.,Extremely,Happy,Woman,In,A,Bright,Pink
A korai tulipán ideális meglepetés lehet nőnapra – Fotó: Shutterstock

Nőnapi reggeli az Óbudai Autóbuszgarázsban

Egy kávé és finom falatok mellett beszélgethetnek a nők az Óbudai Autóbuszgarázs kolléganőivel, hogy megismerkedjenek a BKV-val, mint munkahellyel. Az ismerkedéssel egybekötött reggelin megtudhatják a hölgyek, milyen egy BKV-s autóbuszgarázs mindennapi élete, és választ kaphatnak arra is, hogy érzi magát egy nő a BKV-nál. A nőnap kedvező alkalom, hogy hangsúlyozzák: nemcsak családbarát, de nőbarát munkahelynek tartják magukat – közölte a BKV.

Környezetvédelmi programot készít Józsefváros

A lakosság bevonásával készíti el környezetvédelmi programját a VIII. kerület. Április 12-ig lehet kitölteni egy kérdőívet, amellyel a kerület felméri a lakosság környezetvédelmi, társadalmi, gazdasági szokásait. A kérdőív az önkormányzat oldaláról érhető el.

Ösztöndíjpályázat művész diákoknak

Az V. kerületi önkormányzat pályázatot hirdet a kerületben állandó lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen ott élő 10-21 éves diákoknak. A Belvárosi Művészeti Ösztöndíj célja, hogy valamely művészeti ágban kimagasló tehetséggel, illetve képességekkel rendelkező kerületi fiataloknak segítséget nyújtson művészeti képzésük, szakmai fejlődésük kiteljesedéséhez. Az ösztöndíj összege: 10-30 ezer forint/hó/fő között a bizottság döntése alapján. Időtartama tíz hónap a tárgyév szeptemberétől a következő év júniusáig. A pályázatokat április 26-ig lehet benyújtani elektronikusan vagy postai úton az önkormányzathoz.

LED-csereprogram Csepelen

Az önkormányzat támogatásával elindult Csepelen a lakossági LED-csereprogram, amelynek keretében a jelentkezők meghatározott feltételek mellett ingyen juthatnak új, korszerű LED fényforrásokhoz. Elsőként a rászorulóknak adott az önkormányzat LED-izzókat, március 15-ig pedig minden csepeli számára elérhető az ingyenes lakossági program. A www.ledcsere.hu oldalon kell a programban való részvételhez regisztrálni, amelyhez négy helyszínen (Napközis Tábor, Rákóczi Kert, Családsegítő Közösségi Ház, Városgazda ügyfélszolgálat) nyújtanak segítséget.

Csepelre is eljutnak az energiatakarékos és tartós LED-égők – Fotó: Frank Yvette

Közlekedési változások szerdán

  • Nem működnek a jelzőlámpák 8 és 12 óra között a Szentendrei úton a Raktár utcánál áramszünet miatt. A forgalmat rendőrök irányítják, a csomópont környékén érdemes fokozott óvatossággal közlekedni.
  • Péntek estig közműjavítás miatt változik a 105-ös és a 178-as buszok megállási rendje. A Gyöngyösi utca felé közlekedő autóbuszok József Attila tér megállóját áthelyezik a Gyöngyösi utcába a Násznagy utca után.
  • Március 10-ig a Könyves Kálmán körúton a Rákóczi híd felé a kocsiszínnél lezárják a középső sávot gázvezeték-javítás miatt.
  • A máról holnapra virradó éjszaka a XVI. kerületi Csömöri úti felüljárón irányonként csak egy-egy sávban lehet közlekedni burkolatjavítás miatt 20 órától hajnali 4 óráig. A BKK előzetes tájékoztatása szerint pénteken 6 órától vasárnap 23 óráig lezárják a felüljárót, azon csak a BKK és a Volán járatai hajthatnak át.
  • Várhatóan jövő hét végéig éjszakai korlátozást vezetnek be a pesti alsó rakparton a Lánchíd közelében a híd felújításához kapcsolódó munka okán. A félpályás útzár miatt a két irány forgalma felváltva, jelzőőrös irányítással haladhat.
  • Ugyancsak jövő hét végéig a Bécsi úton befelé a Selmeci utcánál útszűkületen kell áthajtani, mert csatornát javítanak.
Folytatódnak a közműjavítások és az amiatti útlezárások – Fotó: Fehér Gábor

Programajánló

Építésznők nyomában – nőnapi séta

Március 8-án 15 órától Böröndy Júlia építész, a Women in Architecture Hungary Instagram-oldal szerkesztőjével 5+1 budai épületen keresztül ismerhetjük meg a 20. századi magyar építészet fontos alkotóit: Bettelheim Franciskát, Spiró Évát, Pázmándi Margitot és Tóth Dezsőnét. A séta a Gellért-hegyről indul.

Felevad duó-koncert

Szerda este 8 órától Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter koncertezik a K11 Művészeti és Kulturális Központban (Király utca 11.). A 80-as és 90-es évek undergroundjának meghatározó párosa a régi dalokat egy szál gitáros változatban mutatja be. URH, Kontroll Csoport, Sziámi, Cohen, Bob Dylan és ami még jólesik.





 





Ezeket olvastad már?
Berúgja az ajtót a hideg, brutális, ami ma ránk vár

Berúgja az ajtót a hideg, brutális, ami ma ránk vár

Autósok figyelem, szerdától megint változik az üzemanyag ára

Autósok figyelem, szerdától megint változik az üzemanyag ára

Gyurcsányék halálos ölelésében: Karácsony Gergelynek marad a báb szerepe, és ezt még meg is ünnepelte

Gyurcsányék halálos ölelésében: Karácsony Gergelynek marad a báb szerepe, és ezt még meg is ünnepelte

Fejlemény a bevásárlóközpont-tragédia ügyében: megszólalt egy nyomozó

Fejlemény a bevásárlóközpont-tragédia ügyében: megszólalt egy nyomozó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás