Hatalmas felfedezés: nem mindennapi dologra bukkantak a tudósok

A terület egykor a szuperkontinens része volt és régebben még ezt a helyet is magába foglalta.Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2023.03.25.
felfedezés kutatás tudós Föld

Elképesztő felfedezésre jutottak a napokban a geológusok. 375 év után a tudósok felfedeztek egy olyan területet, amely egykor egy ősi szuperkontinens része volt, és magában foglalta Nyugat-Antarktiszt és Kelet-Ausztráliát is.

Kontinens földrész Föld sablon
Fotó: Pexels

A GNS geológusai bejelentették egy új kontinens felfedezését Zealandia vagy Te Riu-a-Māui maori nyelvjárásban. Kiderült, hogy a földrész 1,89 millió négyzetmérföld vagyis közel 5 millió négyzetkilométer volt, a terület pedig többnyire víz alatt van.

Körülbelül 105 millió éve Zelandia elkezdett távolodni a szuperkontinenstől, ám ennek okát még a kutatók sem tudják, ám így már érthető, hogy miért nem tudtak ennek a helynek a létezéséről.

A „nagy déli kontinens” létezéséről már a római idők óta folynak találgatások, sőt az 1600-as években részben fel is fedezték. A szakembereknek most azonban sikerült megegyezniük a új földrészről.

Az első felfedezés 1642-re tehető, ekkor a holland üzletember és a tengerész, Abel Tasman felfedezőútra indult, hogy megtalálja a nyolcadik nem ismert kontinenst – más néven Terra Australist. Végül az indonéziai Jakartából indulva Új-Zéland déli szigetén értek partot.

Mielőtt a szárazföldre tehette volna a lábát találkozott a helyi maorikkal, ám ők nem voltak lenyűgözve az európai felfedező érkezésétől.

Tasmannak végül nem sikerült megtalálni az új kontinenst, így hazahajózott Jakartába és többet nem tért vissza. Ez volt az első eset, amikor valaki információkat rögzített a titokzatos nyolcadik földrészről – írja a Unilad.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás