RETRO RÁDIÓ

Felmondólevelet küldött az orvosoknak a Magyar Orvosi Kamara

Felmondásuk letétbe helyezését javasolja az orvosoknak a MOK.Megosztás
Szerző: WM
2023.03.06. 09:36
Magyar Orvosi Kamara egészségügy

Kollégáit a nyomásgyakorláshoz való csatlakozásra szólította fel az Orvosok Lapjának februári számában Kincses Gyula. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke ekkor még valószínűleg nem értesült arról, hogy a kormány kezdeményezi a kötelező kamarai tagság megszüntetését. Úgy vélte, „jelentős, a MOK és az egészségügy jövőjét meghatározó döntések és lépések előtt állnak”, erre kétségkívül ráérzett. Kincses Gyula arra a küldöttgyűlésre hivatkozott a felhívásában, amelyen a DK árnyék-egészségügyi minisztere, Komáromi Zoltán is részt vett.

kórház, sebészet, orvos, doktor, ápoló, operál, beteg, baleset,
Fotó: Pixabay.com

A MOK-elnök persze hangsúlyozta, hogy politikamentesen működnek, a már nyugdíjas háziorvosról, Komáromi Zoltánról – aki jelenleg is a DK országgyűlési képviselője – pedig azt írta: megválasztott területi küldöttként vett részt a gyűlésükön, nem ők hívták meg. A kormány szerint viszont igenis politikai játszmába ment bele a MOK a nyomásgyakorlásos akciójával, s ennek következtében a betegek biztonságos ellátása is veszélybe kerülhetett – írja a Magyar Nemzet.

A hivatalosan február elején elindított nyomásgyakorlási felhívásban ugyanis arra szólították fel az orvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti szerződéseiket, vagy pedig helyezzék letétbe a felmondásukat. Ehhez egy sablont is elhelyeztek az Orvosok Lapja februári számában. A kabinet ezután lépett, és megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Annak, aki a jogszabály elfogadása utáni harminc napon belül nem nyilatkozik arról, MOK-tag akar-e maradni, automatikusan megszűnik a tagsága.

A jövőben a MOK csak saját tagjai­val szemben indíthat etikai vizsgálatot, és döntései is csak a kamarai tagokat kötelezik. Az eddigi szabályozás szerint csak azok az orvosok praktizálhattak, akik tagjai voltak a kamarának, hozzájárulásként pedig évi nagyjából ötvenezer forintot is kellett fizetniük. 

Az, hogy 25 nap múlva valószínűleg jelentősen megcsappan a kamarai tagság, akár a MOK megszűnéséhez is vezethet.

Pedig Kincses Gyula nem volt sikertelen MOK-elnök. A nyugdíjas fül-orr-gégész régóta politizál, igazán ismert azonban a vizitdíj bevezetése miatt lett, ő volt ugyanis a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára 2007-ben, a díj bevezetésekor. A lépés azért váltott ki nagy ellenkezést, mert Gyurcsány Ferenc a 2006-os választási kampányban azt hazudta, nem készülnek vizitdíjat szedni azért, hogy az emberek bemehessenek a háziorvosukhoz, de egy évvel később mégis megtették. 

Kincses Gyula egyébként utólag is vállalta a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is, szerinte ez egy akkori nagy reformcsomag fontos része lett volna. Egy évvel a bevezetése után Kincses mégis távozott a Gyurcsány-kormányból, és nem is tért vissza a politikai életbe egészen 2019-ig.

Négy éve egy jól beazonosítható baloldali kötődésű orvoscsoport jelöltjeként választották meg a MOK élére, programját a kormány mégis elfogadta. Kincses Gyulát és a MOK elnökségét Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta 2020-ban, a kormány döntött a hálapénz eltörléséről és az orvosbérek eddig soha nem látott mértékű emeléséről. Abszurd egyébként, hogy az ügyeleti rendszer átalakítása is a MOK programjának része volt, most pedig ez ellen tiltakoznak. Valószínűleg ezzel hiteltelenítették el végképp magukat.

 

Ezeket olvastad már?
El ne indulj nyaralni, ez vár rád az időjárásban

El ne indulj nyaralni, ez vár rád az időjárásban

„Egyáltalán nem volt az a vadul rohanó motoros” – részletek derültek ki a halálos motorbaleset áldozatáról

„Egyáltalán nem volt az a vadul rohanó motoros” – részletek derültek ki a halálos motorbaleset áldozatáról

Ma van a környezetvédelem világnapja: tippek, amivel te is tehetsz a természetért!

Ma van a környezetvédelem világnapja: tippek, amivel te is tehetsz a természetért!

Ügyetlen mozgás, fáradékonyság, kézremegés: veszélyes betegségre figyelmeztet a szakértő

Ügyetlen mozgás, fáradékonyság, kézremegés: veszélyes betegségre figyelmeztet a szakértő

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás