RETRO RÁDIÓ

21 magyar egyetem rektora írt levelet az Európai Bizottságnak azonnali intézkedést kérve





A bizottság azonnali közbelépését kérik a magyar rektorok, mondván: 182 ezer diákot és 18 ezer oktatót zárnak ki a nemzetközi programokból, gyakorlatilag a magyar felsőoktatás szereplőinek érdemi megkérdezése nélkül, a modellváltásra hivatkozva, miközben a modellváltással az egyetemek autonóm testületeinek, közösségének, szenátusainak több mint 2/3-os támogatásával valósult meg.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2023.03.06.
Módosítva: 2023.03.06.
Európai Bizottság ursula von der leyen oktatás

A magyar rektorok kérik valamennyi érintett egyetem nevében a méltatlan helyzet azonnali rendezését, és a magyar felsőoktatás eszmei és anyagi értékeikben okozott károk azonnali jóvátételét. A vonatkozó tanácsi határozat korlátozza az oktatás és a kutatás szabadságát, a hallgatókért, oktatókért, kutatókért folyó egyetemek közötti nemes versengést, az adott egyetemi közösség polgárai az unió másodrendű polgárai lettek, ezzel súlyosan sértve az uniós polgárok közötti egyenlőség elvét.

Fotó: Julien Warnand

Elfogadhatatlannak tartjuk a több mint 650 éves történelmi hagyománnyal rendelkező magyar felsőoktatást – amely a világnak számos Nobel-díjas kutatót, oktatót és világraszóló találmányt adott – ért példa nélküli intézkedéseket. Példa nélküli az is, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján kihirdetett, és azonnal hatályba is léptetett (!) tanácsi határozat az érintett egyetemek vezetőinek, közösségének előzetes megkeresése, véleménykérése nélkül született meg

– áll az Ursula von der Leyennek címzett levélben.

„Ki kell emelnünk, hogy a modellváltás az egyetemek autonóm testületeinek, közösségének, szenátusainak több mint 2/3-os támogatásával valósult meg. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint a fenntartói irányítási jogok és kötelezettségek azonosak, függetlenül attól, hogy ki gyakorolja azt. A nem állami fenntartású egyetemek közé tartoznak: modellváltott egyetemek, egyházi és egyéb magánegyetemek. Ezek szabályozásában nincs különbség, az 12 éve egységes.”

A 21 modellváltott intézményben 105 kuratóriumi tag foglal helyet. 2023. február 15-ig a saját döntése alapján valamennyi állami vezető (10) lemondott kuratóriumi tagságáról. Ez bizonyítja, hogy nem létezett politikai túlsúly. A kuratórium egy olyan testület, amelynek tagjai az adott egyetem profiljához kapcsolódó ágazatot képviselnek, továbbá a kuratóriumok esetében a legtöbb tag az egyetemi, akadémiai szférából vesz részt. A tagok tapasztalatunk szerint az egyetemek stratégiájának megvalósítását támogatják, a társadalmi és gazdasági élet igényeit közvetítik egyetemeink felé.

Kijelenthetjük tehát, hogy az új működési modellben a fenntartó alapítványok részéről politikai nyomásgyakorlás nem merül fel

– hangsúlyozzák a dokumentumban.

Az egyetemek és fenntartó alapítványok kormányzati szektorba soroltak, így az uniós hasonló intézményeknek megfelelő transzparenselszámolást biztosítják. A 25 éves keretmegállapodás és a 6 éves közfeladat-finanszírozási szerződés is hallgatói, kutatói létszám, infrastruktúra méret, valamint ehhez kapcsolódó teljesítmény alapján valósul meg. A finanszírozása egyetemeinknek átlagosan 2,5-szeresére emelkedett.

Az új modellnek gyorsabb, versenyképesebb, a gazdasági és társadalmi igényekre jobban reflektáló. Ennek eredményei már most láthatók:

  • Egyetemeink a meghatározó nemzetközi rangsorokban is jelentősen előreléptek, a Times Higher Education rangsorban négy évvel ezelőtt 7, két évvel ezelőtt 9, idén 11 (9 KEKVA) intézmény szerepel a legjobb 5%-ban. 
  • Nemzetközi adatbázisokban indexelt közlemények a modellváltó egyetemek esetén összesítve 18%-kal növekedett egy év alatt, 2021-ben a szakterületén top 50%-ba tartozó közlemények száma a modellváltó egyetemek esetén összesítve 26%-kal növekedett 2021-ben.
  • A külföldi hallgatók létszáma a 2013-as szinthez képest 65%-kal emelkedett, így közel 41 730-ra nőtt a számuk. 
  • 2021-re közel 40 százalékkal nőtt a modellváltó egyetemek K+F+I ráfordítása; 15%-kal a kutatói létszáma.
  • A magyar tudományos közlemények jelentős része (minden második közlemény) nemzetközi EU-s együttműködésekben valósul meg.

Mindezek alapján elfogadhatatlannak tartjuk a vonatkozó határozatot, és kérjük annak azonnali rendezését, valamint a közösségünket ért becsületbeli és anyagi károkozás azonnali jóvátételét – emelték ki levelükben a rektorok.

 





 





Ezeket olvastad már?
Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás