Több tonna adománnyal indult Törökországba a Máltai Szeretetszolgálat kamionja – videó!





Adományokkal megpakolt teherautóval indult útnak Törökországba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A segélycsomagok összeállításával az utolsó pillanatig várt a segélyszervezet.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2023.02.15.
adomány Magyar Máltai Szeretetszolgálat Törökország földrengés

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy kamionnyi segélyszállítmánnyal indult útnak Törökország Hatay tartományába. Ott voltunk, mikor szorgos munkával felpakolták a teherautót és útnak indították a földrengés sújtotta országba. A több mint egy hete történt földrengésnek a keddi legfrissebb adatok szerint 37 ezer halálos áldozata van.

Gondosan felcímkézték a szállítmányt – Fotó: Bánkúti Sándor

Egészen az utolsó pillanatig vártunk a segélyszállítmány összetételének véglegesítésével, hiszen egy-egy ilyen helyzetben gyakorlatilag óráról órára változhat, hogy éppen mire van szükség. Így az összetétele most úgy néz ki, hogy tartós élelmiszereket viszünk, higiénés szetteket, csomagokat, ezenkívül takarókat, izofóliát, meleg ruházatot, de még gyógyászati segédeszközöket is tudunk kivinni

– mondta lapunknak Szabján Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoportjának vezetője, aki hozzátette, hogy az adományokat a tartományi katasztrófavédelmi igazgatóságon keresztül fogják eljuttatni a rászorulókhoz.

A kamion tele adománnyal indult útnak – Fotó: Bánkúti Sándor

„Teljes mértékben sosem lehet fölkészülni arra, ami a helyszínen van”

Az önkéntesek sokszor nemcsak fizikailag, de lelkileg is kimerítő feladatokat végeznek, ám a segítségnyújtás öröme és a hit átsegíti őket a nehéz időkön is.

– Elsődlegesen mindig a feladatra koncentrálunk, küldetésüzemmódban vagyunk. Ez az elsődleges. Illetve azt azért fontos tudni, hogy mielőtt egy-egy önkéntesünk vagy munkatársunk helyszínre megy, hosszú felkészítésen esik át, aminek tantermi gyakorlatok, terepgyakorlatok és természetesen egyéb hagyományos oktatási módszerek is részei. Azonban teljes mértékben sosem lehet fölkészülni arra, ami a helyszínen van, mert akár egy árvíznél, egy földrengésnél, egy háborúban mindig az egyéni sorsok azok, amik közel kerülnek hozzánk – mondta a szakember.

Hogy lehet valakiből önkéntes a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál?

Alapvetően egy hosszabb folyamat, mire egy önkéntesünk, munkatársunk egy ilyen helyszínre, bevetésre kerül. Pontosan azért, mert egy nagyon komplex szituációba fogunk érkezni. Van egy 120 órás alapfelkészítő tanfolyamunk, és utána számtalan gyakorlat, legyen ez terepgyakorlat vagy tantermi gyakorlat, ez az út, ami elvezet végül ahhoz, hogy valaki bevetésre kerüljön

 – magyarázta Szabján Imre.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás