RETRO RÁDIÓ

Már túl van egy agyműtéten: ezt jósolják az orvosok a 12 évesen agyvérzést kapott Miklósnak

A 12 éves Miklós már túl van egy komoly agyműtéten. Orvosai egyelőre mélyaltatásban tartják, így egyelőre azt sem tudni, szenvedett-e valamilyen maradandó károsodást.Megosztás
Szerző: F.I.
Létrehozva: 2023.02.23.
agyvérzés műtét

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy uszodában kapott agyvérzést a 12 éves győrteleki fiatal. Miklós teljesen egészséges kamasz volt, aki úszásoktatásra ment el Mátészalkára osztálytársaival. Már a vízben jelezte az oktatójának, hogy nem érzi jól magát, ezért kimászott a medencéből és az öltözők felé vette az irányt. Ekkor azonban egy epilepsziaszerű rohamot kapott, aminek következtében az eszméletét is elveszítette. A fiatalt mentőhelikopterrel szállították kórházba. 

A 12 éves Miklós az uszodában kapott agyvérzést  Fotó: Facebook

Édesanyját telefonon értesítették fia állapotáról, aki teljesen összetört a hír hallatán. A család sajnos nem engedheti meg magának, hogy meglátogassák az intenzíven fekvő gyermeküket, mivel nagyon szerény körülmények között élnek és még buszjegyre sincs pénzük. Miklóst egyedül nagymamája látogatta meg, aki összeomlott unokája látványától. 

Miklós már túl van egy komoly agyműtéten. Az orvosok azt mondták, hogy szerencsére nem sérült az agya. Egyelőre mélyaltatásban tartják, nem akarják felkelteni, mert akkor a vér ismét elindulna az agyában, és sokkot kapna

 – mondta el a Metropolnak a fiatal édesanyja, Erzsébet. 

A család elmondása szerint egy darabig még biztosan nem ébresztik fel Miklóst az orvosok, így egyelőre azt sem tudni, szenvedett-e valamilyen maradandó károsodást.

Fülzúgás jelezheti előre az agyvérzést

Bár az agyvérzés leginkább az idősebb korosztályra jelent veszélyt, fiatal korban is előfordulhat. Különösen a születést közvetlenül követő időszak kritikus ebből a szempontból: különböző eredetű fertőzések, oxigénhiány vagy alacsony vércukorszint idézhet elő agyvérzést újszülötteknél. Az érintett gyermekek mintegy 40 százalékának életkora hat hónap és nyolc év, 30 százalékának az életkora pedig kilenc és 18 év között van.

Gyerekkori agyvérzést leginkább születés után szoktunk tapasztalni. Természetesen hallottam már olyan esetekről, ahol fiatalokat érte ez a szörnyűség. Ezek hátterében leggyakrabban valamilyen érfejlődési rendellenesség áll. Ennek a tünete lehet például a gyakori fejfájás vagy fülzúgás

– árulta el dr. Mangó Gabriella, háziorvos. 

Dr. Mangó Gabriella szerint sokszor semmilyen tüneteket nem tapasztalnak az agyvérzéses betegek   Fotó: dr. Mangó Gabriella

A szakember elmondása szerint az efféle rendellenesség azért is ennyire veszélyes, mert nagyon sokáig észrevehetetlen, ugyanis már az embrionális életben lezajló szervfejlődési zavarok következtében alakulnak ki. 

Nem igazán lehet megelőzni, mivel nem küldhetünk el mindenkit koponya CT-re. Ezek általában akkor derülnek ki, amikor már megtörtént a baj és felnyitják a koponyát – sorolta a doktornő.

A doktornő szerint Miklósnak a jövőben nagy valószínűséggel kerülnie kell majd az aktív sportokat, de ettől függetlenül még teljes életet élhet. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy amíg a fiatal nem ébred fel, nem lehet előre tudni, hogy milyen utólagos tünetek jelentkeznek majd a fiúnál. 

 

Ezeket olvastad már?
122 éve született a rajzfilmek atyja, neki köszönhetjük Hófehérkét is

122 éve született a rajzfilmek atyja, neki köszönhetjük Hófehérkét is

Elsírod magad, ha meglátod, mennyi baktérium van az arcodon és kezeden

Elsírod magad, ha meglátod, mennyi baktérium van az arcodon és kezeden

Összeomlott a gazda: betörtek a tanyájára és illegálisan levágták a teheneit

Összeomlott a gazda: betörtek a tanyájára és illegálisan levágták a teheneit

Áremelés: tízezreket is fizethet egy öttagú család, ha korcsolyázni akar Budapest leglátványosabb helyén

Áremelés: tízezreket is fizethet egy öttagú család, ha korcsolyázni akar Budapest leglátványosabb helyén

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás