RETRO RÁDIÓ

Három alapvető élelmiszer ára is csökkent januárban





A növényi olajok, a tejtermékek és a cukor árának csökkenése, a gabonafélék és a hús árának stagnálása jellemzi a piacot.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.02.06.
gazdaság élelmiszer vásárlás

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) felhívta a figyelmet, hogy a 2022. márciusi csúcshoz képest egyes alapvető élelmiszerek világpiaci árában folyamatos változás tapasztalható. A növényi olajok, a tejtermékek és a cukor árindexeinek csökkenése, míg a gabonafélék és a hús árának stabilitása jellemzi a világpiaci árak indexét. Az adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Az utóbbi időszakban folyamatosan figyelni kell az árak változására (Képünk illusztráció) Fotó: Makovics Kornél

A januári csökkenéssel együtt az index már 28,6 pontot (17,9 százalék) esett a 2022 márciusában elért csúcshoz képest.

Az index januári gyengülését a növényi olajok, a tejtermékek és a cukor árindexeinek csökkenése okozta, míg a gabonafélék és a hús ára nagyjából stabil maradt.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A FAO gabonaárindexe januárban átlagosan 147,4 pont volt, ami 0,1 százalékkal magasabb a decemberinél, és 6,7 ponttal (4,8 százalékkal) magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél. A főbb gabonafélék közül a rizs és a kukorica világpiaci ára emelkedett, az árpáé és a búzáé csökkent januárban.

A növényi olajárindex januárban átlagosan 140,4 pont volt, ami 4,2 pontos (2,9 százalék) havi csökkenés, közel 25 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől. Januárban elsősorban a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj világpiaci ára süllyedt.

A tejtermékek árindexe januárban átlagosan 136,2 pont volt, 2,0 ponttal (1,4 százalék) alacsonyabb a decemberinél, és ezzel 12 hónapja a legalacsonyabb. Januárban különösen a vaj és a tejpor nemzetközi ára csökkent.

A FAO húsárindexe januárban átlagosan 113,6 pont volt, minimálisan, 0,1 ponttal (0,1 százalék) alacsonyabb a decemberinél. Januárban hetedik hónapja tartott az árcsökkenés, de így is 1,5 ponttal (1,3 százalék) magasabban állt a tavaly januárinál. Idén januárban elsősorban a szárnyas-, a szarvasmarha- és a sertéshús világpiaci ára csökkent.

A FAO cukorárindexe átlagosan 115,8 pont volt januárban, 1,3 ponttal (1,1 százalék) alacsonyabb a decemberinél, ami az első csökkenés az előző két hónapban regisztrált jelentős drágulást követően – mutatott rá az MTI.

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalék) magasabb 2021-hez képest.





 





Ezeket olvastad már?
Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Orbán Viktor profilt változtatott a Facebookon

Orbán Viktor profilt változtatott a Facebookon

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás