Félelmetes: mitikus maja istennőre bukkanhattak – Fotó!

Egyelőre még nem tudják a régészek, hogy egy maja uralkodónőt vagy istennőt ábrázoló domborműt fedezhettek-e fel...



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.28.
tudomány kutatás felfedezés

Egy maja uralkodónőt, esetleg istennőt ábrázoló domborművet fedezhettek fel régészek Mexikóban egy Yucatán-félszigeti ásatáson.

Az Ek Balam maja városromnál felfedezett domborműn egy női alak látható keresztbe tett csontokkal díszített szoknyában, amint megragadja egy nála alacsonyabb, hátrakötözött kezű férfi fogoly haját.
Diego Prieto, a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) igazgatója hétfőn azt közölte, hogy uralkodónőt ábrázolhat a dombormű, amelynek felfedezése különösen fontos. A dombormű központi figurájának csak az alsó fele maradt fenn, és szakértők között nincs egyetértés afelől, hogy bizonyosan valamilyen uralkodónak állítottak volna vele emléket, illetve hogy egyáltalán női alakról van-e szó.

Bár az antropológiai és történeti intézet hétfőn tett hivatalos bejelentést a felfedezésről, Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök már vasárnap közzétett a Twitteren egy fényképet a domborműről, azt állítva, hogy az egy aluxot, azaz egy manóhoz hasonlatos, mitikus maja erdei szellemet ábrázolhat.


David Stuart, a Texasi Egyetem professzora úgy vélte, érdekes felfedezés a dombormű, amely szerinte inkább egy istennőt ábrázolhat a csontokkal díszített szoknya alapján, de akár valamilyen alvilági, az újjászületéshez és az áldozatbemutatáshoz köthető figura is lehet.

Régóta ismert, hogy a maja kultúrában volt néhány kiemelkedő női vezető, tehát elméletileg lehetséges, hogy uralkodónőt ábrázol a dombormű. Viszont a szóban forgó szoknyás alakról nehéz megállapítani, hogy egyáltalán uralkodó volt-e, illetve a férfi uralkodókat is szokás volt időnként női ruhában ábrázolni – hívta fel a figyelmet Susan Gillespie, a Floridai Egyetem antropológiaprofesszora.
Ek Balam egy ókori maja városrom, Cancún és a híres Chichen Itza maja romváros között található. Kulturális és vallási központ volt, amely Kr. u. 600 és 850 között élhette virágkorát.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás