27 éves a világ egyik legismertebb meséje, biztos te is ismered

A Japánból indult őrület, a Pokémon a magyar gyerekeket is megfertőzte.Megosztás
Szerző: BGA
2023.02.27. 07:30
ez lesz ma pokémon véradás

1996. február 27-én debütált a Pokémon, a világ egyik legsikeresebb videójátéka. A Nintendo cég termékének az volt a lényege, hogy a pokémonedzők összegyűjtsék a legkülönbfélébb „állatfajokat”, majd kiképezzék a legerősebb pokémoncsapatot. Nem véletlen, hogy a játék magyarországi szlogenje az volt: „Szerezd meg hát mind!”. Maga a Pokémon számos módon hódított teret Magyarországon: a rajzfilm mellett különböző korongokat, úgynevezett tazokat gyűjthettek a gyerekek, amiken a tévében is látott lények szerepeltek. 2016-ban, a Pokémon 20 éves születésnapján jelent meg a telefonokon futtatható Pokémon Go játék, amelyben a játékosok a virtuális valóság segítségével gyűjthetik be az állatokat, amelyből jelenleg 1008-at tartanak nyilván.

Óriási hatással volt a világra

A Pokémon franchise népszerűsége révén kétségtelenül nyomot hagyott a popkultúrán. Maguk a Pokémon-karakterek is a popkultúra ikonjaivá váltak, de még egy Boeing 747–400 típusú repülőgépet is a Pokémon szereplőivel díszítettek. Emellett plüssök, figurák és matricák ezrei és még egy, a japán Nagojában és Taipeiben nyílt Pokémonvidámpark is ezt bizonyítja. A Pokémon még az amerikai Time címlapján is megjelent 1999-ben.

Pokémon
Óriási sikereket ért el világszerte a Pokémon – Fotó: Instagram

Márciusban zárhat a Gellért fürdő

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. idei üzleti tervét. Az ebben szereplő információkat figyelembe véve, várhatóan márciusban fog bezárni a Gellért fürdő a részben felette épült, szerkezetileg egybefüggő hotel kezdődő felújítása miatt, erre az időszakra ütemeznék ugyanis a fürdő felújítását is. Igaz, utóbbi még tervezés alatt áll.

Új utcákat neveznek el Újbudán

Négy új, budaparti utca elnevezéséről dönthetnek a XI. kerületi lakosok. Az önkormányzat azt írta, az utcák elnevezésénél az a szempont, hogy emléket állítsunk Újbuda híres asszonyainak, lányainak. Hat nő közül lehet választani: Lakatos Gabriella balerina, Madzsarné Jászi Alice tánctanár, Kosáryné Réz Lola írónő, Nemes Nagy Ágnes a tárgyias líra megújítója, Égető Mária – a mártír miniszterelnök társa – és Böhm Aranka doktornő neve áll a kérdőíven, amin március 7-ig lehet szavazni. Eredményhirdetés másnap, a nemzetközi nőnapon lesz.

85 éves Magyarország legidősebb polgármestere

Ma ünnepli születésnapját Pásztor Béla, a Pest vármegyei Veresegyház polgármestere. Pásztor 57 és fél éve áll a város élén. Nemrég azzal került reflektorfénybe, hogy február 28-i hatállyal lemondott pozíciójáról. Pásztor Béla 1965. szeptember 1-je óta irányítja Veresegyházát, utolsó hivatalban töltött napja holnap lesz.

Fejlődik az egészségügy a XI. kerületben

Újbuda Önkormányzata újabb 400 ultrahangvizsgálatot vásárol olyan egészségügyi szolgáltatótól, amely kellő kapacitással rendelkezik a diagnosztikai vizsgálatok terén – közölte az önkormányzat. Ezzel rövidül a várakozási idő, és hamarosan nem kell már több hónapot várni egy-egy vizsgálatra, gyorsabban megtörténhet a diagnózis felállítása. Sok esetben a vizsgálat időbelisége életet ment azzal, hogy korán felismerésre kerül az adott betegség.

véradás életmentés segítségnyújtás
Ma is több helyszínen várják a véradókat – Fotó: Heves Megyei Hírlap

Véradási helyszínek hétfőn

  • 7–19 óra között: Közép-Magyarországi Regionális Vérellátó Központ (Karolina út 19–21.)
  • 10–15 óra között: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ (Tűzoltó utca 37–43.)
  • 12–18 óra között: Sugár Üzletközpont II. emelet (Örs vezér tere 24.)
  • 12–18 óra között: Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház (István út 17–19.)

Közlekedési változások a hét első napján

  • A máról holnapra virradó éjszaka pótlóbusz jár a 6-os villamos helyett. A villamospótló autóbusz a közúton közlekedik, amelyekre a villamosperonok helyett a közút mellett kijelölt autóbusz-megállóhelyeken lehet fel- vagy leszállni. A járat a Széll Kálmán tér felé nem áll meg a Margitszigetnél.
  • A XV. kerületi útfelújítások miatt változik a környéki járatok útvonala. A 96-os, a 196-os, a 196A, a 296-os és a 296A autóbusz, illetve a 973-as éjszakai járat terelve közlekedik Újpalota, Szentmihályi út felé, nem érinti a Fő tér, az Erdőkerülő utca, az Erdőkerülő utca 27. és Újpalota, Szentmihályi út megállót. A 46-os, a 130-as és a 146-os autóbusz, illetve a 996-os és a 996A éjszakai járat terelve közlekedik Rákoskeresztúr; Puskás Ferenc Stadion M; illetve Cinkotai autóbuszgarázs felé, nem érinti a Fő tér, az Erdőkerülő utca, az Erdőkerülő utca 27. és a Szentmihályi út megállót.
  • A III. kerületben, a Testvérhegyi úton a Bécsi útnál, valamint Csepelen a Komáromi utcában a József Attila utcánál útszűkületre kell készülni, mert csatornát javítanak.
  • Lezárták a VI. kerületi Király utcát a Károly körút közelében csatornaépítés miatt.
  • A 6-os főút fővárosi szakaszán a Háros vasútállomás közelében irányonként csak egy sáv járható vízvezeték-építés miatt. A Gyár utcai felhajtót lezárták. A csúcsidőben megnövekedett menetidőre kell készülni.
Hétfőn sem lesz egyszerű közlekedni a városban – Fotó: Metropol

Programajánló: Instagram vs. valóság

Mit tud a szépségről egy olyan szakember, aki abból pénzt csinál? Mennyit számít a forma mögötti tartalom a siker elérésében? Kajdi Csabát hazánk egyik legnagyobb modellügynökségének alapítójaként ismerjük, ő fedezte fel és indította el a nemzetközi hírnév felé többek között Ebergényi Rékát és Mihalik Enikőt, így a fenti kérdéseket talán ő tudja a legjobban megválaszolni. Az influenszer Szily Nórával beszélget a József Attila Színház Femina Klubjának előadásán 18 órától.

 

Ezeket olvastad már?
A TikTok-kertész elárulta, hogyan ültess kert nélkül – Videó!

A TikTok-kertész elárulta, hogyan ültess kert nélkül – Videó!

Megalázó, mit tettek a reptéren a túlsúlyos utassal

Megalázó, mit tettek a reptéren a túlsúlyos utassal

„Adok kétmilliót, csak vond vissza a vádakat” – leszakadt a lépe, úgy megverték, mégis az erőszaktevőt védi a családja

„Adok kétmilliót, csak vond vissza a vádakat” – leszakadt a lépe, úgy megverték, mégis az erőszaktevőt védi a családja

Két hete nincs közvilágítás, dühösek a lakók a XII. kerületben

Két hete nincs közvilágítás, dühösek a lakók a XII. kerületben

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás