Erős a járvány: influenzaszerű tünetek sújtják az embereket - videó





Az idei télen nagyon megszaporodtak az influenzaszerű megbetegedések. Novák Hunor gyermekgyógyász ennek kapcsán a TV2 Mokka című műsorában elmondta: a lezárások után most a vírusok újult erővel támadnak, a tünetek is változatosak, de nem kell ettől megijedni.



Megosztás
Szerző: G.M.
Létrehozva: 2023.01.06.
betegségek vírusok ellen

Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász a TV2 Mokkának elárulta: télen alapvetően sok a betegség, amit természetesen negatívumként él meg mindenki, legfőképpen a kisgyermekes szülők. De azt is kiemelte: a betegségek erősítik a gyerekek immunrendszerét, ez sajnos a szükséges „rossz”, hiszen meg kell ismerkedniük a vírusokkal. 

Dr. Novák Hunor: Reális esélye van, hogy kötelezővé tegyék az oltást
Dr. Novák Hunor szerint az egyik legjobb megelőzési mód a védőoltás Fotó: Facebook

Az elmúlt években, mikor a koronavírus miatt lezárások voltak, maszkot hordtunk, jobban figyeltünk a fertőtlenítésre, kézmosásra, távolságot tartottunk, nagyon sok vírussal szemben elvesztettük az immunitást,

pl. ilyen az RSV vírus is, ami ráadásul csecsemőkre nagyon veszélyes, és súlyos esetben akár kórházba is kerülhetnek légzési elégtelenség miatt. Tehát összességében azért ilyen sok a megbetegedés, mert idén sok-sok vírus újult erővel tud támadni. Sajnos ez az élet velejárója – hangsúlyozta az orvos. 

 

A tünetek is nagyon változatosak 

Dr. Novák Hunor azt is elárulta: a vírusfertőzések gyakorlatilag szinte bármilyen tüneteket képesek okozni. 

– Ezenkívül minden fertőzésnek lehet szövődménye. Nekem is volt olyan betegem évekkel ezelőtt, aki egy torokgyulladás miatt agyvelőgyulladással került kórházba. Tehát ez nem csak a Covid sajátossága. Sőt, egyénenként is változhatnak a tünetek. Lehet, hogy ugyanaz a vírus nálam semmit sem okoz, valakinél lázat, másnál hasi panaszokat, és köhögést.

Az is kiderült, hogyan lehet védekezni

Dr. Novák Hunor kiemelte: a Covidhoz hasonlóan a többi vírus elkerülésében is segíthet pl. a maszk viselése, a sűrű kézmosás, de a legfontosabbak a védőoltások. 

– Pl. az influenzavakcina, ami 6 hónapos kor felett mindenkinek kiemelten javasolt, a másik pedig, amiről nagyon megfeledkeznek a szülők is, az az alvás, az alvás minősége. Az alvás az egy rettentő fontos dolog az immunrendszer szempontjából, és ezzel érdemes lenne foglalkozni, főként kisgyermekek esetében.

Ezenkívül dr. Novák Hunor kiemelte: otthon érdemes torokgyulladásra pl. húslevest vagy mézet enni, ezek hatása tudományosan is bizonyított, de fontos, hogy ezeket 1 éves kor felett szabad csak alkalmazni. 

– Nekünk orvosként az a feladatunk, hogy a betegségen elsősorban „végigkísérjük” a gyerekeket, és megtaláljuk azt a pontot, amikor esetleg szövődmény lép fel, és kell pl. antibiotikum. De addig is a legtöbbet használó gyógyszer az az ibuprofen és a paracetamol hatóanyagú gyógyszer, az egyszerű lázcsillapítók. 


 





 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás