Megszólalt a magyar virológus: ezt mondta a koronavírus-járványról

Újra berobbanhat a járvány? Rusvai Miklós elárulta, mi várható.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.06.
Módosítva: 2023.01.06.
Covid

A koronavírus-járvány első hulláma még sok halálos áldozatot szedett, de az eltelt három évben egyre gyöngébb és szelídebb. Most viszont újra sok a beteg, Kínában ismét tombol a járvány. Hozzánk is visszatérhet?

A történelem során négy légzőszervi koronavírusról beszélhetünk, amely mind a denevértől származott. Ezek az idők során hozzászelídültek az emberekhez, olyannyira, hogy manapság is léteznek, de már csak egy egyszerű náthát okoznak. Ezeken kívül azonban van még legalább három, köztük a Covid–19 – írja a Ripost.

Rusvai Miklós virológus szerint várhatóan a Covid–19 is egyre inkább gyengülni fog

A mostani, azaz a Covid–19 koronavírus elődje a SARS-CoV-1, amely a 2002–2003-as években jelent meg, szintén Kínában. Ez a vírus 17 országban terjedt el, tehát benne volt egy világjárvány lehetősége. A vírus azonban kihalt, egyszerűen eltűnt anélkül, hogy védekeztünk volna ellene

– magyarázza a szakember.

A második koronavírus a MERS névre hallgat, ennél a tevék a hordozó állatok. Ez a vírus 2012-ben ütötte fel a fejét, és leginkább közép-keletre volt jellemző: Szaúd-Arábia, Dubaj és Irak volt érintett. Innen viszont nem terjedt tovább. 

A harmadik vírus 2019-ben jelent meg. Ez a SARS-CoV-2, amit mi Covid–19-ként emlegetünk. Az összes közül csak ez okozott világjárványt. Ennél a vírusnál elmondható, hogy szépen végig tudtuk követni a folyamatot, amint megszelídült. Természetesen a Covid–19 nem fog csak úgy eltűnni, viszont egyre enyhébb tüneteket okoz

– mondja a virológus.

Rusvai szerint innentől kezdve tehát a fent említett első négy, korai vírus mellett ötödikként a Covid–19 marad velünk, amelyet leginkább a kisebb gyerekek fognak terjeszteni, elsősorban az óvodások, kisiskolások, akik hazaviszik majd a szülőknek. 

Ma már nem is a vírusos megbetegedéstől kell tartanunk. Inkább a poszt-Covid-tünetek azok, amelyek nehezebben gyógyíthatók, ha egyáltalán gyógyíthatók

– teszi hozzá. 

A koronavírus, ahogy azt már tapasztaltuk, nagyon gyorsan mutálódik, tehát újabb variánsokra természetesen számíthatunk, ám a virológus szerint már nem kell tartanunk újabb súlyos járványtól, hiszen a fejlett országok nagy része a vakcinázásnak és nyájimmunitásnak köszönhetően már – így vagy úgy – átesett a fertőzésen. 

 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás