Ezért viselt rubinvörös cipőt XVI. Benedek pápa







Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.02.
búcsú hagyomány egyház

Elképesztő pletykák terjedtek el Ratzinger bíborosról, amikor II. János Pál halála után 2005-ben pápa lett, és azon kapták, hogy rendszeresen rubinvörös cipőben jelenik meg a nyilvánosság előtt. A lábbelit formája és meghökkentő színe miatt drága holminak vélték. Prada vagy Gucci? – találgatott az AP –, a pápáról pedig azt kezdték rebesgetni, hogy a luxus kedvelője.

Pope Benedict XVI Arrives In Australia For World Youth Day 08 RICHMOND, AUSTRALIA - JULY 13:  His Holiness Pope Benedict XVI (C) is greeted Australian Prime Minister Kevin Rudd following his arrival in Australia ahead of World Youth Day 2008 at Richmond RAAF Base on July 13, 2008 in Sydney, Australia. The Holy Father will spend the days following his arrival relaxing at the Kenthurst Study Centre Papal Retreat in the Blue Mountain region, before His official welcome on July 17. Organised every two to three years by the Catholic Church, World Youth Day (WYD) is an invitation from the Pope to the youth of the world to celebrate their faith. The celebration, being held in Sydney from July 15 to July 20, 2008, will mark the first visit of His Holiness Pope Benedict XVI to Australia.  (Photo by Sergio Dionisio/Getty Images)
Fotó: Sergio Dionisio / Getty Images

A találgatásokat az táplálta, hogy a vörös cipő újdonság volt: a nagy előd, a 27 évig regnáló II. János Pál nem járt a fehér pápai ruhával kontrasztot képező vörös cipőben. Ráadásul még lefotózták márkás Serengeti napszemüveget viselve is. A cipőről az, hogy Prada, az olasz sajtóból terjedt el világszerte.

Egy vatikáni hivatalnok, amikor abban az időben mindezekről kérdezték, azt mondta, a pápa tud a hűhóról, „de többnyire csak nevet rajta, annyira abszurd. Igazán, mit válasszon? Nem visel nyakkendőt vagy kabátot. A napszemüveg, amit visel, ugyanaz, mint amit bíborosként viselt, a toll, amivel ír, szintén.”

Nem XVI. Benedek lógott ki, hanem II. János Pál

A vörös cipő azonban nem volt ugyanaz. Az tényleg újdonság volt.

Aztán kiderült: nemhogy vadonatúj, hanem ősrégi. És üzenetet hordoz arról, hogy az új pápa miként tekint az egyházra és a rá nehezedő nyomásra, hogy a modernség és az újítás ezt az évezredes intézményt is járja át. Benedek pápa úgy lett „menő”, hogy nem újított, sőt visszanyúlt a hagyományhoz.

A pápák ugyanis hagyományosan ilyen vörös cipőt viseltek, mielőtt II. János Pál a kevésbé feltűnő színű burgundira cserélte. Sőt, a pápák még otthon is vörös papucsot viseltek 1963-ig. Ehhez az utóbbi szokáshoz XVI. Benedek nem kanyarodott vissza, a vörös cipő viseléséhez azonban igen.

Az üzenet

Mint az egyház külsőségeinek általában, a vörös cipőnek is jelentése-üzenete van. Egyesek szerint a megfeszített Jézus véres lábait jelképezi, mások úgy gondolják, hogy a katolikus mártírok kiömlött vérét. Más vélemények szerint az egyház az uralkodói bíborviselés hagyományát folytatták, azt jelezve, hogy a pápák hatalma egyenrangú a világi urakéval.

Minden csoda két napig tart: a Vatikán idővel leleplezte a leleplezést, és közölte, a vörös cipők nem Prada márkájúak, hanem olyan olasz mesterek készítették őket, mint a római Antonio Arellano és Adriano Stefanelli az északnyugati Novarában.

Vörösből barna

Amikor a világot meghökkentve XVI. Benedek 2013. február 28-án lemondott, és emeritus pápa lett, búcsút mondott a vörös cipőknek is, a fehér ruhát megtartotta, de a mexikói Leónból barna cipőt kapott.

Az üzenet azonban vele maradt ebben a szinte precedens nélküli helyzetben. Az egyház konzervatívjai továbbra is őt tartották vezéralakjuknak liberálisabb utódjával, Ferenc pápával szemben. 

XVI. Benedek emeritus pápa szombaton, 2022 utolsó napján hunyt el, csütörtökön temetik, de hétfőtől – hogy elbúcsúzhassanak tőle a hívek – a Szent Péter-bazilikában ravatalozzák fel. 

 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás