Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar terveket





A megállapodások értelmében hozzáférhetünk az uniós forrásokhoz.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.22.
Módosítva: 2022.12.22.
Európai Bizottság

Az Európai Bizottság elfogadta a Magyarországgal kötött – a helyreállítási tervhez és a jogállamisági feltételrendszerhez kötődő, 2021-2027 között érvényes kohéziós politikára vonatkozó – partnerségi megállapodást – tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.

A megállapodás részeként az igazgatási kapacitás, az átláthatóság és a korrupció megelőzésének megerősítése mellett éghajlatvédelmi és digitális átállást segítő beruházásokat finanszíroznak.

A 2021-2027-es időszakra vonatkozó, összesen csaknem 22 milliárd euró (mintegy 9000 milliárd forint) értékű megállapodás segíteni fogja az országot az olyan közös uniós prioritások végrehajtásában, mint a kiegyensúlyozott területfejlesztés, valamint a méltányos éghajlatvédelmi és digitális átállás, miközben támogatja az innovatív és inkluzív szociális piacgazdaságot – közölte az uniós bizottság.

Igazságos klímaváltozás és tiszta környezet

A következő hét évben Magyarország az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) keretében összesen 6,7 milliárd eurót fordíthat a köz- és magánépületek energiahatékonyságának javítására, valamint a megújuló forrásokból történő energiatermelés növelésére. Ezen belül a Just Transition Fund (JTF) több mint 250 millió euróval támogatja azokat a régiókat, amelyeket leginkább érint a szén és a lignittüzelésű mátrai erőmű fokozatos kivonása. A támogatást az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba történő beruházásokra fordítják, amelyek támogatják ezt a fokozatos kivonást és a magyarországi CO2-kibocsátás 10 százalékos csökkentését.

A gazdasági versenyképesség fellendítése

4,3 milliárd euró segíti elő az ország intelligens gazdasági átalakulását és a regionális IKT-kapcsolatokat. Ezen alapok többsége a kis- és középvállalatok technológiai fejlődését támogatja, és mentori és tanácsadási szolgáltatásokat kínál számukra.

Magyarország kutatási és innovációs teljesítményének javítása érdekében 1,5 milliárd eurót fektetnek be infrastruktúrába és a legkorszerűbb kutatási berendezésekbe (például tudományos és innovációs parkokba).

Mintegy 670 millió euró segíti elő a kkv-k digitális átalakulását és innovációját, beleértve a fejlett technológiák átvételét. Az alapok emellett javítják a szélessávú infrastruktúrához való hozzáférést, támogatják az új és jelentősen korszerűsített digitális közszolgáltatások fejlesztését, és előmozdítják a közszféra információinak újrafelhasználását.

A Kohéziós Alap 1,7 milliárd euróval segíti az ország közlekedési infrastruktúráinak korszerűsítését a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) vasúti törzshálózatában, beleértve a Budapest Déli Körpálya fejlesztését és a Törökbálint-Kelenföld vasúti szakasz rekonstrukcióját. Az alapok támogatják a gördülőállomány korszerűsítését és a közúti biztonságot is.

A munkaerőpiac, a minőségi oktatás és a hátrányos helyzetű csoportok támogatása

Az Európai Szociális Alap Plusz (ESZA+) 5,3 milliárd euróval támogatja a munkaerőpiachoz való hozzáférést, a minőségi oktatáshoz való hozzáférést, valamint a hátrányos helyzetű csoportok, köztük a romák integrációját. Különös figyelmet fordítanak a zöld és digitális átállásban való boldoguláshoz szükséges készségek fejlesztésére.

Közel 1,8 milliárd euró segíti elő a minőségi oktatáshoz való jobb hozzáférést országszerte azáltal, hogy kulcsfontosságú finanszírozást biztosít a tanári szakma vonzóbbá tételéhez.

Az ESZA+ az egész életen át tartó tanulási programokon keresztül az anyagi és szociális nélkülözés csökkentését is segíti majd, és jobb lehetőségeket biztosít a hátrányos helyzetű gyermekek számára. Például a „Fókuszban a gyermekekre” program a legkisebb gyerekeknek kínálja az egészséges fejlődéshez szükséges támogatást az első 1000 napban.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás