RETRO RÁDIÓ

42 milliót fizetett tanácsadókra a II. kerület baloldali vezetése





Olyan feladatokért fizettek több tízmillió forintot, amiket házon belül is meg tudtak volna oldani.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.08.
Módosítva: 2022.12.08.
II. kerület tanácsadás botrány

Több tízmillió forintot költött a II. kerület baloldali vezetése az elmúlt években tanácsadókra olyan feladatok elvégzéséért, amik különösebb speciális munkát nem igényeltek volna, azokat a közalkalmazottak, titkárnők is el tudták volna végezni – írja az Adatradar.  

Various Hungarian forint banknotes and coins. calculator on wood table
Fotó: József Zoltán Varga

A DK-s Őrsi Gergely vezette önkormányzat 2019. októberig visszamenőleg  mintegy 42,3 millió forintot költött az adófizetők pénzéből több baloldalhoz köthető tanácsadóra. 

Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a tanácsadók havi hány órában, és milyen formában vették ki a részüket a munkából. 

 

Álláshalmozás felsőfokon

A tanácsadók közül kitűnik Baranyi Mária, aki pályáját még Horn Gyula kormányában kezdte. A politikus 1994 és 1998 között a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetője volt. Rövid ideig feltűnt Márki-Zay Péter mellett Hódmezővásárhelyen is.

Több százezer forintot tehet zsebre Merker Dávid, akit nemrég igazolt le a kerület baloldali vezetése azért, hogy kulturális, turisztikai tanácsokkal segítse ki a kerületet. Az egykori SZDSZ-es politikus nemrég egy végelszámolás alatt lévő céggel kötött megállapodást, havi bruttó 250 ezer forintért. A cég feladata többek között az volt, hogy „felkészítse Őrsi Gergelyt kulturális kérdésekben”.

A rendezvényszervezés terén érdemes megemlíteni Lóránd Gergelyt is, akit 2019. október 21-től 2021. február 28-ig havi 390 ezer forintért, utána pedig havi 220 ezer forintért alkalmazott a kerület. A politikus 2010-ben még az MSZP színeiben tűnt fel a választásokon. A politikus jelenleg kabinetvezetői teendőket lát el: közvetlenül szervezi a polgármester személyügyi kapcsolatait és fogadóóráit, részt vesz az időbeosztása összeállításában, tehát olyan feladatokat végez, amiket egy titkárnő is el tudna látni. 

 

Jutott pénz kommunikációs tanácsadásra is

Szóbeli tanácsokért többek között Varga Áront, a baloldalhoz köthető Policy Solution elemzőcég munkatársát, a jobbikos Morris Kristof Parkot, valamint Gyülvészi Andrást és Szekerák Ádámot kérték fel.  Varga apanázsa bruttó 150 ezer forint havonta, amiért cserébe politikai elemzéseket készít. Gyülvészi is alaposan kivette a részét politikai tanácsadásokkal, 2019. október 21-től 2020. április 30-ig havonta 359 ezer forintot keresett, mint „kommunikációs főtanácsadó”. Szekerák Ádám is tevékenyen kivette a részét Őrsi Gergely mellett, 2020-ban mint PR tanácsadó segítette ki a polgármestert havi bruttó 475 ezer forintért. Szekerákkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy korábban az RTL Klubnál dolgozott stylistként. 

Mindezek függvényében kijelenthető, hogy az utóbbi években több olyan politikus is feltűnt a városházán, aki valamilyen formában köthető volt a baloldalhoz. A baloldalhoz köthető kétes pénzügyek nem új keletűek, mint ahogyan arról korábban beszámoltunk a Márki-Zay Péter-féle mozgalom 1,85 milliárd forintot kapott több részletben a tengerentúlról a Korányi Dávid vezette Action for Democracyn keresztül a választási kampányához. 

A Soros-birodalomhoz köthető szervezetek is kivették a részüket az adakozásból, Korányi Dávidon keresztül ők finanszírozták a baloldal kampányát Fotó: Facebook 

A pénz nagy része azonban nem maradt náluk. Több mint 1,4 milliárd forint ugyanis a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól továbbvándorolt a DatAdat csoport számláira. Az Action for Democracy közvetlenül is pénzelte a Bajnai Gordon exkormányfő nevével fémjelzett DatAdat csoportot, méghozzá 148 millió forinttal. Mindemellett azonban egy harmadik pénzcsatorna is nyílt a Korányi Dávid által létrehozott pénzalap és Bajnai Gordonék cégcsoportja között, ez pedig az Oraculum 2020 Kft.-n át vezetett.

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás