RETRO RÁDIÓ

Lehidalsz! Így„spórolnak” pazarolva Karácsony Gergelyék





Akár újabb 50-100 milliót bukhatott volna évente a főváros működése, ha nem veszi át Belváros-Lipótváros Önkormányzata a Vörösmarty tér fenntartását, és rendezi meg utóbbi mégis az ikonikus karácsonyi vásárt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.20.
döbbenetes

Míg Karácsony Gergely és a baloldali többségű fővárosi közgyűlés rendre pénztelenségre panaszkodik és széttárja a kezét a kormányra mutogatva, addig ezzel egy időben pazarol.

Állandó vesszőparipa a tömegközlekedés csőd fele robogó állapota, ami miatt visszavágások történnek Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

A legfrissebb hírek szerint a fogaskerekű működésének téli felfüggesztésétől remél a városháza 120 millió forint megtakarítást, néhány héttel ezelőtt pedig Budapest díszkivilágításának korlátozásáról döntöttek, amely kemény 28,3 millió forintnyi spórolást jelent Karácsonyéknak. Mindemellett az is napvilágra került, hogy 3500 milliós veszteséget okoztak a fővárosiaknak azzal, hogy a BKV reklámtendert meghiúsították. A legaktuálisabb most mégis az, hogy a Vörösmarty téren tartandó ikonikus adventi vásár 1500 négyzetméternyi területét ingyen átengedte a szervező Budapest Brand Nonprofit Zrt.-nek (a főváros turisztikai és rendezvényszervező cége – a szerk.). A városháza erről szóló határozata nem is csak az idei évről beszél, a közgyűlés által még tavasszal elfogadott javaslatban 2022–2026 közötti időszak szerepel. Ez öt karácsonyi rendezvény bevételének, akár fél milliárd forintnak a kiesését jelenthette volna Budapest működtetéséből, fejlesztéséből. Karácsonyék cége ugyanis az összeget más kulturális programokba forgatta volna be.

Korábban pavilon védte a szobrot a téli időjárástól, Karácsony inkább fóliáztatta Fotó: Metropol/KB
Fotó: Nullahategy.hu/Horváth Péter Gyula

Anyagi hozzájárulás nélkül adták át Karácsonyék a tér fenntartási kötelezettségét

A Vörösmarty tér esetében a vita alapját a terület üzemeltetése, karbantartása, nem utolsó sorban pedig a tisztán tartása képezte. Karácsonyék ugyanis a 2019-es felújítás, zöldítés után látványosan adták fel ezen kötelezettségeiket, feladataikat (Budapest-szerte is). Így 2021 júliusában Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez. Ebben azt kérte: az V. kerület által megújított terek, így a Vörösmarty tér kerüljön át a belvárosiakhoz, hogy fenn tudják tartani a méltó körülményeket. A főváros végül a feladatokat egy idén aláírt megállapodásban adta át a Belvárosnak, anyagi hozzájárulás nélkül. A kabinet ezt követően lépett azzal, hogy a július 27-i kormányhatározat rendezte a Vörösmarty térrel kapcsolatos feladat- és hatáskör rendezését, biztosítva a közérdeket szolgáló, megfelelő üzemeltetést és rendezve a közfeladatok ellátásához szükséges anyagi forrás kérdését is.

Karácsonyék kiszúrtak a vállalkozókkal is

Amíg ezt a folyamatot Karácsonyék úgy kommunikálták, hogy a kormány közterületeket „einstandolt” a fővárostól, addig a Faix Csaba által vezetett Budapest Brand Nonprofit Zrt. elkezdte szervezni a karácsonyi vásárt. A kereskedőknek szóló pályázati felhívást is kihirdették, amikor megjelent a közterület tulajdonosi, vagyonkezelői változásáról szóló rendelet, amely augusztus 1-én lépett hatályba. A Mandiner szerint csupán augusztus 11-én értesítették a részvételi szándékukat jelző vállalkozóknak, hogy érvénytelenítették a karácsonyi vásár pályázatát.

Fotó: Metropol/KB

Visszalépett a főváros cége

A Budapest Brand vezetője az ATV-ben azt állította, hogy nem üzleti indok miatt léptek vissza a rendezéstől. A műsorban azt is elmondta Faix, hogy csak kétéves szerződés esetén vállalták volna be a karácsonyi vásárt, erre azonban nem láttak lehetőséget az V. kerülettel való egyeztetéseket követően. Egy 2 éves kontraktus egyértelműen üzleti célokat szolgál, a vezető mégis azt hangsúlyozta, hogy a Belváros döntése miatt visszakoztak. A befolyó bevétel pedig a zöldfelület fenntartási és köztisztasági feladatainak ellátására menne majd el. Mert ha a Budapest Brand kapta volna a vásárt, arról épp a vezérigazgató írta közösségi oldalán: „a pénzt mi fővárosi kulturális programokra fordítjuk. Ebből finanszírozzuk többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivált vagy a nemrég lezárult Budapest Tuning pályázatot” – idézte fel a Mandiner.

A Belváros most közterületet fejleszt a Vörösmarty téri adventi vásár bevételéből

Belváros Önkormányzata nem követte a Főváros Önkormányzatának gyakorlatát, amely keretében ingyenesen adták használatba a közterületet a vásárt szervező Budapest Brandnek, és az esemény nyereségéből egyáltalán nem fordítottak a közterületek üzemeltetésére. Az V. kerület ezzel ellentétben a Szent István teret 85% kedvezménnyel, a Vörösmarty teret 90% kedvezménnyel adta használatba, összesen közel 20 millió forint összegű díjért. Az ünnepi eseményt az Advent Bazilikát is szervező, „Európa legjobb karácsonyi vására” címmel kitüntetett cégnek. Belváros-Lipótváros a hasznosításból származó bevételeket 100%-ban a közterületek fenntartására kívánja fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra.

A karácsonyi vásárok programjáról itt olvashatnak.

Fotó: AFP

Karácsonyék „sarcolnak”, emiatt lesz szolidabb a díszkivilágítás a Belvárosban

Belváros Önkormányzata a karácsonyi díszkivilágítás megvalósításánál célként tűzte ki az energiatakarékosságot, amelyet az ünnepi fények üzemidejének csökkentésével kívánt elérni. Azonban, bár a 2019-ben klímavészhelyzetet hirdetett Fővárosi Önkormányzat cégétől, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-től azt a visszajelzést kapták, hogy „több helyszínen a díszvilágítási kapcsolási üzemidőre való áttérés megoldható”, ezt mind ez idáig a Főváros nem valósította meg és ennek a 1 972 000,– Ft + áfa összegű kivitelezési költségét is Belváros Önkormányzatára hárították volna. Így az V. kerület a korábbi évekhez képest a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást. Advent első vasárnapjától vízkeresztig a Főutcaként ismert tengelyt, a karácsonyi vásárokat közvetlenül érintő közterületeket, a karácsonyfával és Betlehemmel díszített tereket (Egyetem tér, Ferenciek tere, Szabadság tér, Olimpia park) és még néhány utcát öltöztetnek ünnepi fényekbe. A Fővárosi Önkormányzat illetékességi körébe tartozó Váci utca kivilágítását is Belváros Önkormányzata volt kénytelen átvállalni. Ezeken túl lesz karácsonyi világítás a Vörösmarty téren is, amelynek költségét az itt megrendezésre kerülő karácsonyi vásár szervezője állja.





Ezeket olvastad már?
Romantikáznál a pároddal? Itt sétálhatsz cseresznyefák alatt

Romantikáznál a pároddal? Itt sétálhatsz cseresznyefák alatt

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás