„A bor egészséges, ha nem visszük túlzásba a fogyasztását” - átfogó nemzeti borprogram készül





Komplex borprogram készül, mivel a kormány stratégiai fontosságúnak ítélte a szőlő- és borágazatot- hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) megalakulásának 25 éves évfordulóján.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.21.
borkultúra

Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos a szerdai rendezvényen kiemelte: Magyarország kormánya stratégiai fontosságúnak ítélte meg a szőlő- és borágazatot, melyre évente 3 milliárd forintot fordít, és egy komplex borprogram készül, melyet a jövő év elejére dolgoznak ki.

„Olyan stratégiát kell megalkotnunk, amely abban segít, hogy a következő 4 évben sokkal alaposabban, hatékonyabban tudjunk dolgozni. Olyan átlátható termékstruktúrára van szükség, amivel a világot le tudjuk nyűgözni” – hangsúlyozta Rókusfalvy Pál. A kormánybiztos szerint idén kisebb mennyiségű, de jó minőségű lesz a termés, de a reményeik szerint szép évjárat lesz a 2022-es. Légli Ottó, a HNT elnöke pedig bejelentette: az új bortörvény az e-pincekönyv bevezetésével fog kiteljesedni.

Légli Ottó és Nyitrai Zsolt Fotó: MTI

Orbán Viktor: Komplex borpromóciós program indul

Az ünnepi alkalomra Orbán Viktor kormányfő köszöntő levelet írt, melyet Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója juttatott el a HNT születésnapi rendezvényére. A miniszterelnök azt írta: az elmúlt hónapok a szőlészeket és borászokat is súlyos kihívások elé állították. „Idén nyáron rendkívüli aszállyal kellett megküzdenünk, miközben a szomszédunkban dúló háború hatására az árak is az egekbe szöktek. Köszönhetően azonban az utóbbi években elindított támogatási programjainknak, a magyar borászatoknak olyan technológiai fejlesztéseket sikerült megvalósítaniuk, melyek segítségével a nehezebb esztendőkben is kiváló minőségű magyar borok kerülhetnek a magyar és külföldi fogyasztók asztalára” - fogalmazott. Orbán Viktor levelében arról is szólt, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa egy komplex borpromóciós programot indít, valamint külön kormánybiztos segíti a magyar bor népszerűsítésében a magyar borágazatot.

Fotó: MTI/Komka Péter

Fejlesztenék a fiatalok borkultúráját

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, a hajdani Kertészeti Egyetem Borászati Tanszékének emeritus professzora jó lenne, ha sikerülne olyan körülményeket teremteni, ahol olyan bort ihatnak a fiatalok, amely nem feltétlenül kötött a gasztronómiához.

„A legfontosabb, hogy a bor egészséges, ha nem visszük túlzásba a fogyasztását. Fel kell hívni a figyelmet a bor élvezeti értékeire, közösségteremtő erejére” – mondta el a professzor, hozzátéve, hogy ma már kiváló, könnyen iható, megjegyezhető, felismerhető boraink vannak.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás