A sötét oldal – így manipulálhatnak életed minden területén





Mindenkinek vannak olyan tulajdonságai, amelyeket megpróbál eltitkolni, ám bizonyos helyzetekben felszínre törnek ezek a megnyilvánulások. Ön ismer manipulatív személyt?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.04.
manipuláció

Jellemzően különféle taktikákat és technikákat alakítunk ki céljaink elérése érdekében. Ezek között a stratégiák között vannak olyanok, amelyek bevetése egy másik személy irányítását jelenti anélkül, hogy az érintettnek erről tudomása lenne – írja a themindsjournal.com. A manipuláció amellett, hogy etikátlan, korlátozhatja az áldozat képességeit és függetlenségét, sőt kifejezetten káros lehet számára.

A férfiakra és a nőkre más manipulációs technika jellemző (Fotó: Shutterstock)

Manipuláció a társas és romantikus kapcsolatokban

Különféle stratégiák használhatók mások meggyőzésére és irányítására személyes haszonszerzés céljából, és a nemek más-más trükkökhöz folyamodnak. Az egyik leggyakoribb a nők befolyásolásakor, amikor elhitetik velük, hogy mindig függetlennek, erősnek kell maradniuk, és meg kell felelniük a legmagasabb követelményeknek. Ennek eredménye azonban pont az, hogy nem járnak majd sikerrel a randevúk során, és azt teszik, amit a manipulátor javasol. Hasonló módszer az áldozatkártya kijátszása, az együttérzés, bűntudat keltése. Akinél ez beválik, hajlandó a legnagyobb szívességek megtételére is.

A hamis ígéretek is a gyakori megtévesztő taktikák közé tartoznak. Egy férfi például elcsábíthat egy nőt azzal, hogy házasságot és gondtalan jövőt ígér még akkor is, ha soha nem áll majd készen arra, hogy lehorgonyozzon valaki mellett. A nők ezzel szemben inkább azt a technikát vethetik be, hogy úgy tesznek, mintha elérhetetlenek lennének, ezzel téve kívánatosabbá magukat. Ez a megtévesztő viselkedés azt váltja ki, hogy a férfi mindenáron magára akarja vonni a figyelmet, és egyre csak többet fektet a „kapcsolatba” mind mentálisan, mind fizikailag és anyagilag is. A manipulatív nők hajlamosak arra is, hogy a szexet jutalomként, annak megvonását pedig büntetésként használják.

Az élet más területei

A manipuláció az üzleti életben is megjelenik. A munkaadó bedobhat olyan zsargonokat, minthogy „egy család vagyunk, csapatként nyerünk és vesztünk”. Ezzel arra ösztönözheti a munkavállalót, hogy személyes érdekeit feláldozza a nagyobb jó érdekében.

Legtöbbünket nem érdekli a mindennapi élet során mások manipulálása. Természetünkből fogva és társadalmilag is arra vagyunk programozva, hogy elnyomjuk ezeket a pusztító késztetéseket, és inkább empatikusak legyünk. Ha azonban azt veszi észre, hogy valaki hazudik önnek, vagy csak részigazságokat mond, hogy a kedvében járjon, akkor kezdjen gyanakodni. Ha valaki extrém módon ragaszkodó, akkor is előfordulhat, hogy a kedvében akar járni, mielőtt sor kerül a sorozatos szívességkérésre. A manipulátorok gyakran különböző jelentésű kifejezéseket használnak, így később arra hivatkozhatnak, hogy félre lettek értve. Szándékosan úgy kezelhetik az áldozatot, mint egy gyereket, hogy csökkentsék az önbizalmát és korlátozzák választási lehetőségeit. Felhasználhatják az érintett félelmeit és bizonytalanságát, sőt kétségbe is vonhatják memóriáját, józan eszét. Ha egy ismerősénél ezen megnyilvánulások valamelyikét tapasztalja, legyen óvatos vele!





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás