Kontárkártérkép: ekkora kárt okoznak az amatőr szakemberek





Minden ötödik magyarországi építtetőnél Mekk mesterek dolgoznak, és 738 ezer forint az építőipari kontármunkák átlagos kára. Ez derült ki a Mapei Kft. által végzett kutatásból, amelyben 7800 olyan embert kérdeztek meg a tapasztalatairól, akinél egy éven belül volt felújítás.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.17.
lehúzás

A válaszadók egytől öt csillaggal értékelhették a náluk zajlott munkákat, és bizony több mint 20 százalékuk csak 1 vagy 2 csillagot adott, ami azt jelenti, hogy elfogadhatatlan minőségben készültek el náluk a dolgok, ha egyáltalán elkészültek. Szakmák szerint a legjobb értékelést a gépészek, villany- és víz-gáz szerelők kapták, de ez is alighanem annak köszönhető, hogy az ő munkájuk nem annyira látható, ha végeztek vele, mint a meglehetősen lepontozott kőműveseké és burkolóké. Nem csoda, hogy az építőipari bizalmi index is a béka feneke alatt van: az emberek majdnem háromnegyede szerint rossz, sőt nagyon rossz irányba mennek a dolgok, és nem bíznak a pozitív változásban.

A tisztességes szakemberek kijavítják, ha elrontanak valamit Fotó: Shutterstock

A tisztességes szakember ismérve nem az, hogy nem hibázik, mert az mindenkivel előfordulhat, hanem hogy ha valamit elrontott, akkor kijavítja” – mutatott rá a Ripost kérdésére Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője. Az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője ezért létrehozta a Magyar Építőipari Szakemberek Közösségét, ahova olyan megbízható szakikat vesznek fel, akik garantáltan jó munkát adnak ki a kezükből. Ehhez társul egy internetes szakemberajánló rendszer is, amivel kiszűrhetők a kontárok.

A kontár munkák átlagos kárértéke régiókra lebontva Fotó: Mapei

3 tipp a szakértőtől

  • Kérj referenciákat, hogy megkérdezhesd, máshol mennyire voltak velük elégedettek!
  • Legyen minden lepapírozva, mert baj esetén csak így tudsz kártérítést kérni!
  • Soha ne fizess előre, csak a munka megfelelő elvégeztével!
  • Soha ne fizessünk előre Fotó: Shutterstock

    „Elkérték a pénzt az anyagokra, azután eltűntek”

    Mi is tartottunk egy gyors házi közvélemény-kutatást a szerkesztőségen belül, és mindenkinek voltak negatív tapasztalatai. Van olyan kolléga, akihez a fürdőszoba-felújítók becuccoltak, elkérték a pénzt az anyagokra, de azokkal már soha nem értek vissza, és kiderült, hogy a maguk mögött hagyott munkaeszközök is csupán lyukas vödrökből és használhatatlan szerszámokból álltak. Egy másik munkatársunkhoz sorban vonultak fel a brigádok, és mind azzal kezdte, hogy az előzők által elvégzett munkákat visszabontották, mert máskülönben nem tudták volna elvégezni a sajátjukat. De a legszerencsétlenebbül alighanem az a kolléga járt, akinél félkészen hagytak ott csapot-papot, a bírósági kárszakértő legombolt róluk még 100 ezer forintot a szakvéleményért, de az hiába támasztotta alá a jogos pénzigényt, a minden bizonnyal hamis néven aláírt szerződők nem kerültek elő, egyetlen hívásra és levélre sem válaszoltak, és a megjelölt munkahelyükön is hiába keresték őket, az ott dolgozók még csak nem is hallottak róluk.





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás