RETRO RÁDIÓ

Jelentős drágulás jöhet a söröknél





Legutóbb év elején volt nagyobb áremelés, most ismét várható. December elejétől rossz világ várhat a sörök szerelmeseire.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.23.
drágulás

A folyékony kenyér ára akár 40-50 forinttal is nőhet. Legalábbis így értesült a Metropol. A szomszédunkban zajló háború kitörése után az alkoholos termékek árai szerényebben emelkedtek mint az élelmiszereké, ám a fegyveres konfliktus negatív hatásai már érződnek a világ nagyobb sörgyártóinál is.

Legutóbb az év elején volt nagyobb áremelés, akkor mind a három nagy külföldi tulajdonú magyarországi sörgyártó emelte az árait. A kereskedők szerint 4-5 százalékos volt az áremelés, ami a legolcsóbb söröknél 10 forintot jelentett, de a prémium sörök árai ennek többszörösével is nőttek. A Ripost úgy tudja, hogy több hazai kereskedés, éppen ezért jó előre bevásárolt, azért hogy elkerüljék a drasztikus mértékű drágulást.

Mint, ahogyan arról korábban beszámoltunk, a szankciós válság és az energiakrízis miatt egyre nagyobb gondokkal küzd Európa legnagyobb maláta exportőre. A gyártáshoz ugyanis elengedhetetlen a gáz, ám a földgáz ára egy év leforgása alatt megduplázódott, mostanra pedig már megháromszorozódott, így egyre drágábban lehet előállítani a sört.

Jelentősen elszállhat a folyékony kenyér ára Fotó: MEDIAWORKS

Németországban is egyre aggasztóbb a helyzet, mivel soha nem látott mértékű a szén-dioxid hiánya, így sok kisebb sörgyártó már kénytelen volt lehúzni a rolót, vagy legalábbis csökkenteni a termelését.

A fent említett problémák ellenére a hazai termelés biztosított. Lapunk megkeresésére a Magyar Sörgyártók Szövetsége azt írta: nem tartanak árpa, és maláta hiánytól. Az ünnepek közeledtével a mostani drágulás viszont érzékenyen érintheti a pénztárcánkat. A magyarországi sörfogyasztás nagyobb része az áprilistól októberig terjedő melegebb időszakra esik, amikor első sorban a könnyű lager és ale sörök adják a forgalom legnagyobb részét, a hidegebb hónapokban is ezek típusok a legkedveltebbek. Így tulajdonképpen minden szezon sörszezon.

Egyébként a magyar gyártók kínálatában is megtalálhatóak a téli időszak sötétebb, testesebb, magasabb balling fokú sörei - hangsúlyozták.

„Ilyenek a hagyományos porter és bak sörök vagy az angol porterből kifejlődött ír stout, amelyek mindegyike remekül illik hosszú baráti beszélgetésekhez, családi összejövetelekhez. Megemlíthetjük még a különleges belga apátsági söröket, ezek igazi ékei lehetnek az ünnepi asztalnak vagy ajándékkosaraknak„ - hívta fel a figyelmet lapunknak a szövetség.

Az első féléves adatok alapján viszont jó hír, hogy, az éves fogyasztás várhatóan a drágulás ellenére is

nagyobb lesz, mint a tavalyi, mondta, még korábban Kántor Sándor a szövetség elnöke a Portfoliónak adott interjújában.





Ezeket olvastad már?
Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás