RETRO RÁDIÓ

Akár egy év alatt is elvégezhetők a gazdasági mesterképzések





A képzési idő lerövidítése lehetőséget ad több embernek is a népszerű gazdasági mesterszakok elvégzésére. A mesterdiploma megszerzéséhez szükséges krediteket akár egy év alatt is össze lehet gyűjteni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.08.
megéri tanulni

Legalább százezer forinttal keresnek többet azok a gazdasági diplomások, akik az alapszak után egy mesterképzést is elvégeztek – derült ki a diplomáspálya-követési kutatásból két évvel ezelőtt. A statisztikákból az is kiderül, hogy a gazdasági területen már alapdiplomával is könnyen el lehet helyezkedni, de a mesterszakos diplomások még gyorsabban, akár két-három hét alatt megtalálják első munkahelyüket.

Legnépszerűbb gazdasági mesterképzések:

– vezetés és szervezés

– vállalkozásfejlesztés

– pénzügy

– nemzetközi gazdaság és gazdálkodás

„A hallgatók egy részének túl sok a két év képzési idő”

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának dékánja szerint sokkal többen szeretnének mesterdiplomát szerezni, de túl soknak tartják a kétéves képzési időt.

– A hallgatók egy részének túl sok a két év képzési idő, ahogy a munkaadóknak is. A gazdasági alapszakokat sokan önköltséges formában végzik el, így nagy rajtuk a nyomás, hogy mielőbb elhelyezkedjenek és jövedelmet szerezzenek. Ráadásul a munkaadók sem szívesen engedik el az alapképzés után frissen felvett, jól teljesítő munkaerőt még két évre tanulni” – magyarázza Takács András, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának (PTE KTK) dékánja – írja az Eduline.

Ezeket a szakokat lehet rövidebb idő alatt elvégezni:

a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán:

– marketing – pénzügy – vezetés és szervezés

a Budapesti Corvinus Egyetemen:

– ellátásilánc-menedzsment – közgazdálkodás és közpolitika – nemzetközi gazdaság és gazdálkodás – marketing

Fotó: Shutterstock

Kreditek munkatapasztalatért

A szak egyéves elvégzését lehetővé teszi, hogy a Pécsi Tudományegyetem három gazdasági mesterképzésén például 30 kreditért beszámítanak releváns munkatapasztalatot.

– Olyan részletes munkaköri leírást kérünk, amelyben a hallgató közvetlen munkahelyi vezetője tételesen bemutatja, hogy a hallgatónk milyen feladatokat végez. Azt a tanulmányi bizottság ítéli meg, hogy ezzel a munkatapasztalattal milyen kompetenciákat szerezhetett meg, és milyen tárgyakat lehet így kiváltani – mondta Takács András. A különböző külső képzések közül pedig azokra kaphatnak krediteket az egyetemisták, amelyek az adott szakhoz kapcsolódnak, számonkéréssel végződtek, és teljesítésüket oklevéllel, bizonyítvánnyal vagy kreditigazolással támasztja alá a hallgató. Azok a gazdasági szakon végzett hallgatók is lerövidíthetik a mesterképzést, akik nappali tagozaton felveszik és elvégzik az összes tantárgyat és összegyűjtenek 120 kreditet egy év alatt.

Nem fognak ütközni az órák

A Pécsi Tudományegyetemen februártól például figyelni fog arra, hogy úgy alakítsa ki a felvehető tárgyak órarendjét, hogy azok ne ütközzenek. Mivel mesterképzésen nincsenek egymásra épülő tantárgyak, ezért a vállalkozó szelleműeknek lehetőségük lesz első- és másodéves órákra egyaránt bejárni, és így gyorsítottan megszerezni a mesterdiplomát.





Ezeket olvastad már?
Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Csepeli horrorpanel: halála előtt meztelenül sétálgatott az ablakon kiugró, fiatal nő

Csepeli horrorpanel: halála előtt meztelenül sétálgatott az ablakon kiugró, fiatal nő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás